Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 29., csütörtök

BŐVEBBEN AZ ANGOLKÓRROL ÉS KÖVETKEZMÉNYEIRŐL


ANGOLKÓROS-DONGALÁB-

BŐVEBBEN AZ ANGOLKÓRROL-RACHITIS-

Mint fiatal orvos még tanuja voltam az angolkór által okozott súlyos csontelváltozásoknak.Ezek a deformitások végigkisérték az egyént egész életükön át.Ma már nagyon ritkán vagy enyhébb tünetekkel találkozhatunk,főként azokban az esetekben ahol az anyák vagy egyáltalán vagy nem az előirások alapján végzik a megelőző kezelést az előirt D vitamin készitménnyel.Tehát Anyukák egyetlen nap sem hanyagoljuk el ezt az igen fontos feladatunkat.!!

Az angolkór vagy rachitis a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara, melyet elsősorban a D-vitamin hiánya okoz. Ritkább formája a kalcium- vagy foszforhiány okozta rachitis.

Jobbára már fiatalkorban jelentkezik: a jellegzetes csontrendszeri elváltozásokat (dongaláb, a gerinc és a mellkas torzulásai) különféle melléktünetek kísérhetik, mint pl. ekcéma, gyomor-, bélhurut, a pajzsmirigy duzzadása.
A betegség felnőttkorban jelentkező formáját oszteomaláciának (csontlágyulásnak) nevezzük.

Előfordulás

A betegség eredete a XVIII-XIX század napfényben szegény, füstködös Angliájára vezethető vissza.

Nagyvárosokban különösen a téli hónapokban a napfény csak elenyésző mértékben fejtheti ki D-vitamin-képző hatását a nagyfokú légszennyeződés, az épületek árnyékoló hatása miatt. A levegőt szennyező anyagok nagyobbrészt azokat a sugarakat szűrik ki, amelyek a leghatékonyabban befolyásolják a bőrben lejátszódó folyamatokat melyek a természetes, vagy "saját" D-vitamin előállításához szükségesek.

A betegség olykor a Közel-Keleten, napos régiókban is előfordulhat, ahol a kisgyermekeket nagymértékben betakarják és távol tartják a napfénytől.

De ugyanezt az eredményt érjük el, amikor kisdedeinket féltve az UV sugarak káros hatásaitól 30-50 faktoros fényvédő krémekkel kezeljük.

Okok

Az angolkórt, vagy más néven rachitist a D-vitamin hiánya okozza: a kalcium és a foszfor a csontképzés elengedhetetlen alkotóelemei, de ezen alkotóelemek felszívódásához, és a csontokba történő beépüléséhez nélkülözhetetlen a D-vitamin.
A kolekalciferol, más néven D-3 vitamin, mely a bőrünkben előanyagából napfény hatására kémiai úton képződik, a szervezetben kalcitriol nevű hormonná alakul át, amely fokozza a kalcium- és foszforfelszívódást a bélrendszerből, serkenti a vesék foszfor-visszaszívását a vizeletből, valamint közvetlenül is fokozza a kalcium beépülését a csontba.
A D-vitamin származhat a táplálékból (főleg a halak májában ezen kívül a tojássárgájában, valamint a tejben fordul elő, ismert készítmény, pl. a főleg tőkehalfélék halak májából kivont, ú.n. "csukamájolaj"), illetve a bőrben keletkezik előanyagaiból, napfény hatására.
A zsíroldékony természetű D3-vitamin (vagy előanyaga a D2-vitamin) az élelemmel felvett zsírokkal együtt szívódik fel. Tartós táplálkozási, emésztési vagy felszívódási zavarok, a zsíranyagcsere zavarai fokozzák a betegség kialakulására való hajlamot.

Tünetek

Az angolkór felismerése, a kezelés irányítása orvosi és védőnői feladat.
Az angolkór jellemző tünetei a csontok különböző elgörbülései, az ízületi végek megvastagodása, a hátgerinc, bordák és medence különféle elferdülései.

A legszembeszökőbb tünetek a csontok puhaságának következményei, a hiányállapot azonban egyéb eltérésekben is megnyilvánul, ilyen pl. az izomzat lazasága és egyidejűleg fokozott ingerlékenysége, a légúti betegségekre való hajlam.
Korai, már gyermekkorban észlelhető tünet a tarkó táján a koponyacsontok puhasága. Ugyanezen a területen fokozott izzadást is lehet észlelni, de ez magában véve még nem jelent angolkórt. Ha a koponyacsont hosszabb időn át puha, a tartósan hanyatt fekvő fiatal csecsemő feje hátul ellapul.
A D-vitaminhiány következtében a csecsemő fogzása rendetlenné válhat, izomzata petyhüdté válik, a csecsemő étvágytalan és rosszkedvű lesz, nem szívesen mozog. A következményes kalciumhiány súlyos eseteiben görcsök is felléphetnek.
A kezeletlen betegség később törpenövéshez, a mellkas alakváltozásaihoz, pókhashoz, görbe lábakhoz, a medence deformálódásához vezet - ez utóbbi régebben olyan mértéket is elérhetett, hogy lehetetlenné tette a természetes módon lefolytatott szülést.

Kórlefolyás

A betegség lassú lefolyású, az első tünetek több hónapos D-vitamin hiány következtében jelentkezhetnek. Maga az angolkór többnyire csak a növekedés szakaszai során válik nyilvánvalóvá. Ma már -rendszeres gyermekorvosi, védőnői kontroll mellett- gyakorlatilag nem fordul elő.

Diagnózis

Korai jelek lehetnek az izmok petyhüdt állapota, későbbiekben a koponya megvastagodása, különösen a homlok-régióban.
Előrehaladott esetben a csontok fizikális (érzékszervi) vizsgálata veti fel a gyanút; a mellkason ú.n. rózsafüzér-szerű kidomborodások tapinthatók a bordák felett, a mellkas ú.n. "tyúkmell" formát ölt.

Két évesnél idősebb gyermekeknél a gerinc görbülete, a hosszú csontok végeinek dobverő-szerű megvastagodása is kialakulhat.

A meggörbült hosszúcsontokhajlamosak az úgynevezett "zöldgally-törésre".
A vérvétel során észlelt
(általában alacsony) kalcium- és foszforszintek, magas csontbontó-enzim (alkalikus foszfatáz) szintek, előrehaladott esetben a röntgenfelvételek (elsődlegesen a térden) szintén megerősítik a kórismét.

Kezelés

Megfelelő mennyiségű napfény (UV sugárzás), illetve 10 mcg (400 NE) D vitamin-készítmény és megfelelő mennyiségű, táplálékkal bejuttatott kalcium és foszfát megelőzi a betegséget.

A fenti okok miatt előnytelen a gyermekek számára a csekély kalciumot és D-vitamint tartalmazó, un. makrobiotikus étrend.

A betegség kezelése voltaképpen megegyezik a megelőzés lépéseivel, ami a D-vitamin ellenőrzött körülmények között, szájon át történő adagolását jelenti.

A D-vitamin bevitele történhet fokozatosan, több hónapon át, vagy úgynevezett "lökésterápiaként" is, ez utóbbi azonban -egyes vivőanyagok nagy koncentrációja miatt- kockázatokat rejthet magában.

Megelőzés


Noha az angolkór kezeletlenül súlyos következményeket okozhat, a betegség megelőzése igen könnyű. A megelőzést a csecsemő-tanácsadó rendszerben a védőnő és gyermekorvos irányítja.

  1. Helyes táplálás; az anyatejes csecsemő sokkal kevésbé hajlamos angolkórra, mint a "tápszeres", mesterségesen táplált gyermek.
  2. Megfelelő, szűrt fényben történő napoztatással, elő kell segíteni a D-vitaminnak a bőrben való természetes képződését. A gyermek tartózkodjon sokat a természetes napfényben, friss levegőn. A megfelelő testmozgás további kedvező hatással van a csontok és izomzat fejlődésére.
  3. Ahol a természetes napsugárzás mértéke csekély (mérsékelt és északi égövi időjárási viszonyok mellett, városokban) a csecsemők mesterséges D-vitamin-bevitelre szorul. Ideális, ha a természetes igénynek megfelelő adagot visszük be.

Az anya szempontjából a megelőzés egy fontos tényezője a terhesség utolsó 12 hetében és a szoptatás alatt folytatott a D-vitamin szedés.
Az első életévben a csecsemő vitamin-igényét is fedezhetjük (akár az évszaktól függetlenül) mesterséges bevitellel. A D-vitamin adagolásának ma már leginkább elterjedt módja a szájon át, folyadék (olaj) formában történő bevitel, melyet a gyermekek is előnyben részesítenek más módokkal szemben.
A második és harmadik életév során a napfényben szegény hónapokban, egyes veszélyeztetett csoportban, illetve bizonyos betegségek előfordulásakor (lásd még a "hasznos tudnivalók"-at) pedig az orvos által megadott időpontban kell a szájon keresztül történő D-vitamin pótlást biztosítani.

Gyógyulási esélyek

Táplálkozási eredetű rachitis esetén a foszfátszintek már 96 órán belül rendeződnek, a gyógyulás első röntgen-jelei már egy hét után láthatók.

Ha a tüneteket időben felismerik (pl. rendszeres csecsemőgondozáson), az idejekorán megkezdett kezelés eredményeként a kór maradványtünetek nélkül gyógyul.

A súlyos angolkór ma már igen ritka az eredményes megelőzésnek és idejekorán elkezdett kezelésnek köszönhetően.

Évtizedekkel korábban még gyakori volt a D-vitami hiány következtében megnyomorodott emberek látványa, ma már csak az idősebb korosztály képviselői között találkozhat a szakember egy-egy maradványtünettel (mellkas deformáció, dongaláb, röntgen-jelek).

Hasznos tudnivalók


A megelőzéssel kapcsolatos kérdéseket illetően érdemes a gyermekorvossal, védőnővel beszélni.

Fontos tudatosítani, hogy a D-vitamin zsírban oldódó, raktározódó vitamin, ezért (az A-vitaminhoz hasonlóan) túlzott bevitel esetén könnyebben kialakul a vitamn-túladagolás, hipervitainózis, mint a vízoldékony vitaminok esetén.

A hosszútávon keresztül gyakorolt D-vitamin túladagolás egyik súlyos következménye lehet a vesék "elmeszesedése", tartós károsodása.

Hipervitaminózis kialakulása csecsemőtanácsadói felügyelet, gyermekorvosi ill. védőnői konzultáció mellett gyakorlatilag nem fordul elő. Egyes görcsoldó, vagy epilepszia elleni szerek (fenobarbitál, fenitoin) csökkenthetik a szervezetben a D-vitamin képzést, az ilyen szereket szedő gyermekek fokozottabban veszélyeztetettek a rachitis szempontjából.

Küldte: Coldwhitespring

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése