Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 11., vasárnap

VÉRMÉRGEZÉS

Vérmérgezés (szepszis)

Betegségek

A vérmérgezés (szepszis) egy ritka fertőzés, amelynek súlyosságát nem szabad félválról venni. Olvassák el az alábbi sorokban, hogyan védhetik meg tőle gyermekeiket.


A vérmérgezés (szepszis) egy ritka, de súlyos betegség, amely a vérben található bizonyos toxinokat termelő baktériumok által okozott fertőzés következtében fordul elő.

A fertőzés bárhol felbukkanhat a szervezetben.

A baktériumok a tüdő, a belek, a húgyút, a bőr és a felső légútakon (fül, orr, torok) keresztül juthatnak a vérbe. Mivel a fertőzött vér átáramlik az egész testben, a baktériumok által kibocsátott méreganyagok a többi szervrendszerre is hatást gyakorolhatnak. A toxinok hatására az immunrendszer olyan reakciót válthat ki, amely által önmagát is megtámadhatja.

Ha nem kezelik, a vérmérgezés több szerv alulműködéséhez vezethet, esetleg szeptikus sokkhoz (keringési elégtelenség). Azok a baktériumok, amelyek megfertőzhetik a vért, a következők: pneumococcus, meningococcus, salmonella és arany staphylococcus.

Az újszülöttek esetében egyéb baktériumok is okozhatnak vérfertőzést, mint például: az E. coli, a listeria vagy a B csoportú streptococcus.

A vérmérgezés tünetei és jelei

A szepszis egyéb fertőzések során lép fel és tünetei hasonlóak a már meglévő fertőzéssel. Első jelei a láz és az általános rossz közérzet. Az ezekhez kapcsolódó tünetek a csökkent étvágy, kiütés, hányás, hasmenés, fáradtság és gyengeség.

A
lázas csecsemő nem akar enni, letargikus, ingerlékeny és sír, amikor ölbe veszik. Mindenképpen orvoshoz kell vinni, mert ezek a vérmérgezés tünetei lehetnek!

A szepszis az újszülött
csecsemők első két hónapjában nem feltétlenül jelentkezik lázzal, ellenkezőleg, még a normál értéknél alacsonyabb hőmérséklet is előfordulhat.

A bőrön jelentkező kisebb véres elváltozások vérmérgezésre utalhatnak, hiszen ezek a különböző baktériumos fertőzések velejárói, különösen a meningococcus fertőzésé. A szóban forgó elváltozások vörösek és sötétszínűek, és bárhol megjelenhetnek a bőrön. Akkor is láthatóak, ha ujjal nyomást gyakorolunk rájuk.

Az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés egyidejűleg is jelentkezhet
, különösen, ha a fertőzést a meningococcus okozza. Az agyhártyagyulladás klasszikus tünetei a fejfájás, a láz és a nyakmerevedés.

Szövődmények

A vérmérgezés súlyos betegség, amely a beteg halálához is vezethet. Rendkívül fontos az intravénás antibiotikumos kezelés. A vérmérgezés a test szerveit érinti és légzési elégtelenséget, veseelégtelenséget vagy agykárosodást okozhat. Az ellenőrizetlen vérzés, a vérrögképződés vagy az eszméletvesztés mind-mind a vérfertőzés szövődményei lehetnek.

A vérmérgezés (szepszis) kezelése

Ha úgy gondolod, hogy gyermeked tünetei a vérmérgezéssel hozhatóak kapcsolatba, azonnal hívj orvost vagy mentőt!

A szepszis beteg gyermeket azonnal kórházba kell utalni, az intenzív ellátás, valamint az antibiotikumos, intravénás folyadékokkal történő kezelés végett. Az orvos elvégez majd néhány vérvizsgálatot, hogy megállapítsa, mely baktériumok vannak jelen a gyermek vérében. Ha azt gyanítja, hogy a betegséget a meningococcus okozza, lumbálpunkcióra lesz szükség (gerincvelőmintát vesznek).

A betegség megelőzése

Néhány védőoltás megvéd a baktérium okozta agyhártyagyulladástól vagy vérmérgezéstől.

A várandós nőknél még szülés előtt le lehet tesztelni a "B" csoportú streptococcus jelenlétét. Ha az anya megfertőződött ezzel a baktériummal, az antibiotikumos kezeléssel megakadályozzák a fertőzés átterjedését a gyermekre.

Ha a vérmérgezés diagnozisát felállították, akkor a fertőzés elterjedésének megelőzéseként, a többi családtagot vagy azokat a személyeket is kezelni kell, akik kapcsolatba léptek a fertőzött személlyel.

.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése