Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 30., péntek

VEDD SIKERREL AZ AKADÁLYOKAT

Vedd sikerrel az akadályokat-

Hogy sikerrel vedd az akadályokat, itt most mindent megtalálsz a jó kezdethez. Például azt is, influenzásan, lázasan szoptathatsz-e. Szerencsére igen.

Hogyan fogjak hozzá?
Ideális, ha rögtön a szülést követően a hasadra fektetik a kisbabádat, mégpedig úgy, hogy a feje a melled alatti sávban legyen. Elég, ha betakarják a kicsit egy puha, meleg törülközővel, más teendő nincs is. Az a jó, ha legalább egy, de inkább két órát eltölthettek így zavartalanul. A mérés, fürdetés ráér. A tested fogja melegíteni, hátát simogató mozdulataid pedig segítik a légzés megindulását és egyenletessé válását. Ha a baba jó állapotban van, tudni fogja, mi a dolga. Elkezdi forgatni a fejét, lábacskáival pedig kitámasztja és ellöki magát. Még nagyon sokszor fogod látni azt a kis tátogó szájmozdulatot, ahogy keresi a melledet, és ami a legjobb az egészben: meg is találja! Ebben a pózban ösztönösen olyan nagyra kell nyitnia a száját, mintha ásítana, így tudja jól bekapni a mellbimbót.

Mindezt császármetszés után is ugyanígy megteheted, abban az esetben is, ha még feküdnöd kell, csak akkor jó, ha ott a párod és segít. Az egészséges újszülött elkülönítése helytelen, túlhaladott gyakorlat, anya és gyereke összetartozik éjjel nappal.
Miért szoptassak, ha még nincs tejem?
Mert ez biztosítja leginkább a szoptatás zavartalan kezdetét, és többek között a védelmet a fertőzésektől. Hiszen szó sincs arról, hogy üres volna a melled! Kolosztrum, azaz előtej van benne, amelynek különlegesen magas az immunanyag-tartalma, pontosan azért, hogy megvédje az újszülöttet a fertőzésektől, jótékonyan bevonja egész tápcsatornáját, beleit, és ezzel lényegében lezárja a veszedelmes külső hatások elől. Jól teszed, ha még a tejbelövellés előtt gyakran mellre teszed, hogy belejöjjetek, mire megnő a tejmennyiség és duzzadt lesz a melled. Előfordulhat, hogy akkor már nehezebb lesz jól mellre tenni,

Akkor is szoptathatok, ha influenzás vagyok?

Igen! Még a magas láz sem akadály. Kivétel: HIV-fertőzés a fejlett országokban, T-sejtes leukémia és kezeletlen tébécé.
Bár ez tényleg ilyen röviden megválaszolható kérdés, de azért a miértekről sem felesleges ejteni egy-két szót. Az anyatej tartalmazza az éppen aktuális fertőzéseid ellen termelődő immunanyagokat, valamint általános, védekezést serkentő anyagokat is, mégpedig azért, hogy védjék a kisbabát attól a betegségtől, amit elkaptál. Ha nem szoptatnál, a fertőzés kockázatának ugyanúgy kitennéd a babát, hiszen az influenza és sok más, hétköznapi fertőző betegség cseppfertőzés és közvetlen érintkezés útján terjed, nem az anyatej közvetítésével.

Lehet, hogy a szoptatott baba is elkapja a betegséget, de az anyatejnek köszönhetően többnyire könnyen átvészeli.
A szoptatás időszakában is beadathatsz magadnak influenza elleni oltást.

Gyakori kézmosással, a használt papír zsebkendők kidobásával és sűrű szellőztetéssel csökkentheted a fertőzés továbbadásának kockázatát. Ha megbetegedtél, viselj szájmaszkot, és ne puszilgasd a kicsit. Ha beteg családtagot ápolsz, különítsd el minél jobban a babától, és mindig mossál kezet alaposan, mielőtt a picihez nyúlsz.

Mire figyeljek, ha mellre teszem?
Akár ülve, akár fekve szoptatsz, fordítsd magad felé a baba testét, úgy, hogy a hasa a mellkasod felé nézzen, és húzd magadhoz minél szorosabban.

Érintsd a mellbimbódat az ajkához, majd húzódj picit hátra, és várd meg, amíg ásításszerűen nagyra tátja a száját. Ekkor vond magadhoz a karoddal egész testét, és figyelj arra, hogy a bimbóudvarból is minél nagyobb részt bekapjon, és az ajkai kifelé biggyedjenek. Nem árt, ha a feje picit hátrabukik, mert így tudja jó nagyra nyitni a száját, és az orrán keresztül is biztosan kap levegőt. Soha ne nyomd a fejét a melledre!

Ha nagy, lapos mellbimbód van, nyomd össze a kezeddel szendvicsszerűen, és a nagyra tátás pillanatában told a baba szájába, de úgy, hogy a kezed, amennyire csak lehet, távol legyen a bimbóudvartól.

Ha ülve szoptatsz, kezdetben jobb, ha párnával, összetekert takaróval a melled alatti vonalig emeled a babát, és kereszttartásban szoptatsz.

Miért fáj ez ennyire?
Az újszülött olyan erőteljesen, határozottan szopik, hogy első alkalommal alaposan meglepődhetsz ezen az érzésen. Még a többedik babánál is előfordulhat, hogy a nem egészen tökéletes mellrehelyezés vagy egyéni érzékenység miatt felületi, súrolt sérülések keletkeznek a mellbimbón. Ez is nagyon kellemetlen lehet, de jellemző, hogy egyre kevésbé fáj, ahogy múlnak a napok, és ahogy a baba egyre jobban bekapja a mellbimbót.
Ha már az első 24-48 órában vérző seb, repedés keletkezik, az semmiképpen sem tekinthető a szoptatás természetes velejárójának.

Ennek egyik gyakori oka a baba lenőtt nyelve, ami nem teszi lehetővé, hogy hatékony, jó technikával szopjon. A nyelvfék felvágása egy csapásra megoldja ezt a gondot, ezért ezt érdemes minél előbb megtenni, mert a mellbimbón levő sebek amellett, hogy fájnak, fertőzés forrásává is válhatnak.

Ha úgy érzed, semmi javulás, kérj mielőbb szakszerű segítséget.

Honnan tudhatom, hogy eleget szopik-e?
Ha eszik, akkor termel is. A kolosztrum hashajtó hatású, segíti a magzatszurok távozását. Ez a sötétzöld, ragacsos széklet az első két-három napon kiürül a baba testéből.

A harmadik naptól várható az átmeneti széklet, amely már kicsit sárgás, barnás, végül a jellegzetes anyatejes kaki sárga, benne fehér, túrószerű foszlányokkal.

A negyedik naptól ebből naponta három-négy adagot kell produkálnia a jól szopó babának, de az sem baj, ha minden szopás után bekakil. Emellett naponta öt-hat pisis pelus is arról tanúskodik, hogy eleget szopik.

A gyarapodás akkor megfelelő, ha a tizedik napra visszanyerte születési súlyát (a születés utáni súlyvesztés normális, ha nem haladja meg a hét-tíz százalékot), majd hetente 14-17 dekát vagy ennél többet hízik baba.
Ha a szoptatás során az újszülött 15-20 percig folyamatosan, láthatóan és hallhatóan szív-nyel, akkor valószínűleg elég tejhez jut.

Fontos, hogy ezt az aktív szopást megfigyeld és felismerd!
A szopott tejmennyiség mérése egészséges babáknál felesleges és bosszantó időpocsékolás.

Milyen gyakran tegyem mellre?
Az igény szerinti szoptatás lényege, hogy mindig mellre teszed a babát, ha jelzi valahogy szopási igényét. Korai éhségjelnek nevezik, ha forgatja a fejét jobbra-balra és keres, tátog. Ha ébren van, cuppog, nyel, ráncolja a homlokát, tömi az öklét a szájába.

Végül ha nem kerül mellre ezekre a finom, figyelmeztető jelekre, akkor rázendít. Az is teljesen normális, ha naponta húsz-huszonöt alkalommal akar szopni, de mifelénk a napi 7-8 szoptatás az átlagos az első két-három hónapban. A csecsemők nem csak azért szopnak, hogy jóllakjanak, ez számukra vigasztalást is jelent.

Sem a vigaszt, sem a táplálékot nem érdemes órarend szerint adagolni.

Mennyi ideig tartson egy szoptatás?
Igaz, hogy a legtöbb baba az első öt-tíz percben fogyasztja el a szopott tejmennyiség zömét, de a szoptatás ezzel korántsem ér véget. Hagyd tovább a melleden, hogy a zsírosabb hátsó tejből is tudjon szopni, és szopási, cumizási igényét is ki tudja elégíteni. Ez az első két hónapban alkalmanként akár egy óra hosszat is eltarthat, később magától rövidül.

Legalább mennyi időnek kell eltelnie?
Nincs ilyen megkötés. A baba pontosan tudja, mikor kell szopnia. Ha úgy érzed, tele a pocakja, mégis mellre vágyik, akkor tedd az üresebbikre.

Ha úgy érzed, kevés a tejed, és ő is folyton éhes, szoptasd meg mindig, amikor kéri, ez szaporítani fogja a tejmennyiséget. Egy alkalommal két mellből is nyugodtan szoptathatod, ez is hatásos tejszaporító.

Csak akkor tedd át a másikra, ha az első alaposan kiürült.

Mit ehetek és ihatok a szoptatás idején?
Bármit, ami jólesik és egészséges. Eszedbe ne jusson koplalni, vajas kenyéren és süteményeken élni, arra hivatkozva, hogy minden mástól hasfájós lesz a baba. Bár az éhező nőknek is megfelelő minőségű a tejük, ne ez legyen a cél. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyassz, sok gyümölcsöt, zöldséget, nyersen is.

A kóla, a kávé koffeintartalma átmegy a tejbe, ezért ilyesmit csak nagyon módjával igyál.

Kire hallgassak?
A szoptatásról mindenkinek kéznél van egy-két tanácsa, akad, akinek több is egyszerre. Lehet, hogy mást mondanak a kórházban, és megint mást javasol a védőnő, és talán a gyermekorvos teszi hozzá a harmadik változatot. A szülés után minden édesanya bizonytalan egy kicsit, és idő is kell az összeszokáshoz. Talán a kisbaba sem pont úgy viselkedik, ahogy elképzelted. Ilyen helyzetben könnyen zavart okoz, ha mindenki mást mond..: www.kismama.hu.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése