Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 8., csütörtök

RITKÁBB ROVAROK ÉS GOMBÁK

RITKÁBB ROVAROK,GOMBÁK ÉS ÉLŐSKÖDŐK.

Mielőtt kedvenc kisállataink újabb külső élősködőiről beszélnénk, ejtsünk egypár szót arról az állatokon élősködő apró rovarról, amely az embernek is sok kellemetlenséget okoz, főleg nyáron, amikor a nyitott ablakon át bejuthat a lakásba. Ez a vadon élő városi galambok egyik élősködője, az óvantag, azaz tyúkpoloska. Lapított testű rovar, s a kullancsok családjába tartozik. Főleg éjszaka szívja a galambok vérét, s teste az egy cm-es nagyságot is elérheti. Szúrásával az ember számára kellemetlen, de nem olyan veszélyes helyi bőrgyulladást okoz. Védekezni ellene a galambok távoltartásával, valamint sűrű szúnyoghálóval lehet.

A galambok hozzátartoznak a városok hangulatához, s felidézik a természet közelségét a kőrengetegben. Fontos tudni, hogy a galambok etetése közterületen tilos, de ha mégis megtesszük, semmi esetre sem szárított kenyeret vagy kalácsot adjunk nekik, mert az összeáll a begyben, romlásnak indul és begygyulladást okoz. Inkább magvakat szórjunk nekik. Még egy fontos tudnivaló: a vadon élő galambok jelentős része szalmonella baktériummal fertőzött, ezért húsuk sem sütve, sem főzve emberi táplálkozásra nem alkalmas.

A másik élősködő a madártetű atka, amely 0,7-1 mm nagyságú szürke vagy vöröses színű kis állatka. Elsősorban az idegen helyről befogadott díszmadarakkal kerül be a lakásba, a kézbe vett kis állatról pedig az emberre.

Ezek az állatkák nem csak a városi galambok és díszmadarak élősködői, hanem elsősorban a tyúkféléké. Főleg a baromfiudvart és a tyúkólat felfedező gyerekek vannak kitéve ennek a nagy veszélyt ugyan nem jelentő tapasztalatszerzésnek.

Még egy külső élősködőről kell szólni: a macskák fülrühéről. A fülrühesség főleg a gazdátlan, a város pincéiben, utcáin élő, legyengült szervezetű és főleg fiatal állatokon jelentkezik. A tünetei nagyon jellemzőek: a füleken (súlyosabb esetben már az egész fejen) vastag, pörkös, varas felrakódások láthatók. Emberen ez a betegség bőrpanaszokat okozhat. Az enyhébb formája a házimacskán is előfordulhat. Ilyenkor a fülben bőséges a zsírtermelés, kis barátunk pedig egyfolytában vakarja a fülét, füle töve pedig gyakran kis is sebesedik. Ilyen esetben feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni vele.

Végezetül pedig néhány szót kell szólni a kutya, de főként a macska bőrgombás megbetegedéséről. A bőrgyógyászok, főként a gyermekorvosok a megmondhatói, milyen gyakran jelentkeznek a bőrgomba jellegzetes tünetei a gyermekeken. Ilyenkor azután kitudódik, hogy a gyermek szoros közelségben él a család macskájával. A macska gondos állatorvosi vizsgálata során legtöbbször ki is tudódik a fertőzés forrása.

A gombás megbetegedés főleg kutyán, de macskán is igen gyakran nagyon jellegzetes, kör alakú és körkörösen terjedő, szőrhiányos vagy megritkult szőrzetű, korpás felületű foltokban jelentkezik.

Az elváltozás kutyán elsősorban a lábakon, macskán pedig a fülön, a fülben, a fejen, főleg pedig az orrháton látható.

A macskát puszilgató, vagy vele egy ágyban alvó gyermek, de a felnőtt is tőle kapja meg a betegséget. Bár a bőrtünetek jellegzetesek, a biztos diagnózist a bőrkaparék laboratóriumi vizsgálata adja.

A leírt tünetekkel feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni; a gyógyításra igen jó gyógyszerek állnak rendelkezésre. Egy-két napon belül javulást azért ne várjunk, a teljes gyógyulás sokszor hetekig is eltart.

Mindezek a betegségek a már annyiszor hangsúlyozott szabványt erősítik: kedvenceinknek legyen meg a sajátfekvő- és alvóhelyük, valamint hogyha be akarunk fogadni egy gazdátlan és beteg kis állatot, csakis teljesen gyógyult állapotban engedjük saját állataink közé.

-Info-anyag.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése