Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 13., kedd

NEM KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK

Nem kötelező védőoltások

Ezek olyan, fertőző betegségek elleni védelmet biztosító anyagok, amelyek a rendes, kötelező, ingyenesen járó oltási rendben nem szerepelnek, de a rizikócsoportba tartozó személyeknek, háziorvos tanácsára vagy a szülő kérésére felírhatók, megvásárolhatók és beadathatók.

A leggyakoribbakat foglaljuk össze:

  • Pneumococcus elleni védőoltás
    A Streptococcus pneumoniae nevű baktérium cseppfertőzéssel terjed a felső légutakban, kifejezetten az orr és garat területén telepszik meg. Nagy számú kórokozó esetén, bizonyos, gyengébb immunállapotokban változó súlyosságú fertőzést okozhat. Gyermekek közül az 5, illetve még fokozottabban a 2 év alattiak érzékenyek. Súlyos fertőzést jelenthet az általa okozott vérmérgezés, tüdőgyulladás, mely mellhártyagyulladással szövődhet, az agyhártyagyulladás, középfül- és arcüreggyulladás. Gyakran hosszas kórházi kezelést igényelnek. A megfertőződés legnagyobb eséllyel a gyermekközösségekben (óvoda, bölcsőde) következik be.
    A Streptococcus pneumoniae elleni védőoltás ma választható, nem kötelező, de a háziorvos által receptre felírható
    . A fokozott kockázati csoportba tartozó gyerekek jelentős kedvezménnyel kaphatják meg az oltást. Ennek listája szintén elérhető a háziorvosoknál.
    2-6 hónapos kor között három, 7-23 hónapos kor között kettő, 2-5 éves kor között egy oltás adandó.
    Rotavirus elleni védőoltás
  • A rotavirus cseppfertőzéssel terjed, fertőzés során emésztőrendszeri panaszok léphetnek fel. A fő tünet súlyos, vizes állagú hasmenés, esetleg hányással társulva, mely jelentős folyadékhiányhoz, kiszáradáshoz vezethet. A rotavirus fertőzést a gyermekek elsősorban közösségben kaphatják meg, ezért a nagyobb csecsemők, kisdedek a legérintettebbek.
    A rotavirus elleni védőoltás választható, nem kötelező, de választható, háziorvos által receptre felírható. A többi oltástól eltérően nem injekció formájában adandó be, hanem szájon át adagolandó. 2 alkalommal szükséges beadni.

  • A járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás
    A Meningococcus nevű baktériumnak több csoportja ismert. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, közösségben fertőződhetnek vele a gyermekek.
    A fertőzés súlyos következménye lehet az agyhártyagyulladás, mely hosszas kórházi kezeléssel járhat együtt. Az oltás három részből áll.

  • Kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás
    A hazai erdőkben, mezőkön találkozhatunk olyan kullancsokkal is, melyek hordozzák az agyvelőgyulladást okozó kórokozót. Ez viszonylag ritka, de a betegség nagyon súlyos lehet, tartós kórházi kezeléshez vezethet. Azoknak a gyerekeknek, akik olyan területen élnek, vagy olyan területre mennek (pl. nyaralni, táborozni), ahol ezek a kullancsok élnek, javasolt beadni az oltást.
  • A teljes védettséghez 3 oltás szükséges, ezért érdemes idejében, 1 évvel előbb elkezdeni az oltásokat.
    Fontos tudni, hogy ez az oltás a Lyme-kór ellen semmilyen védelmet nem ad, az védőoltással nem előzhető meg.

    Bárányhimlő elleni védőoltás
  • A bárányhimlő gyakori, szinte minden gyermeket érintő, fertőző vírusbetegség. Nagyon könnyen, cseppfertőzéssel terjed, egészen rövid ideig tartó kontaktus is elég a fertőződéshez. A bárányhimlő (a kiütéses betegség) önmagában általában nem súlyos, csak kellemetlen. Viszont néhány esetben (elsősorban immunhiányos betegekben, vagy agresszív betegség esetén) nagyon súlyos, életveszélyes, tartós kórházi kezelést igénylő szövődményekhez vezethet. Ilyenek a súlyos, elfertőződött bőrfertőzés, kisagyi gyulladás, agyvelőgyulladás, ún. Reye-szindróma (máj- és agykárosodás). A betegség felnőtt korban általában súlyos lefolyású.
    Az oltás 9 hónapos kortól adható, 12 év alatt 1 alkalommal, 12 év fölött 2 alkalommal kell oltani.
    .
  • HPV elleni védőoltás
    A HPV vírus szexuális úton terjed, nőkben a méhnyakrák fokozott előfordulásával hozzák összefüggésbe. Beadását aktív szexuális életet élő nőknek, gyakori partnerváltás esetén javasolják. Az oltás 11 éves kor fölött adható, 3 oltás szükséges a védettséghez.
  • http://www.bethesda.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése