Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 8., csütörtök

HOGYAN TÁVOLITJUK EL A KULLANCSOT

HOGYAN TÁVOLITJUK EL A KULLANCSOT.

A kullancs a fénytől védett testtájak felé mászik
(hajas fejbőr, testhajlatok, ruha alatti területek).

A számára megfelelő helyen a bőrbe fúrja magát, és néhány óra múlva már vért szív. Ez a pár óra áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk a kullancsot.
A kullancs időben történő eltávolításával valamennyi kullancs terjesztette betegség eredményesen megelőzhető
.

A kullancs kivétele nem orvosi feladat, mindenkinek értenie kellene hozzá, ugyanúgy, mint az elsősegély nyújtásához. Használhatunk speciális csipeszt, kullancskiemelő kanalat.
Az állat legkönnyebben egy minden háztartásban található finom csipesszel ragadható meg.

Fogjuk meg a potrohát - minél közelebb a bőrhöz - és finoman, egyenletesen húzzuk. Ha a feje bennszakad a bőrben, ne ijedjünk meg. A bennmaradt fej egy-két hét alatt idegen testként kilökődik.
A kullancscsípés helyén az első 2-3 napon jelentkező bőrpír nem Lyme-kór, hanem általában a kullancs nyála által okozott allergiás reakció, illetve ha láz kíséri, akkor orbánc vagy a kötőszövet fertőző gyulladása (flegmone). Az allergiás reakció 2-3 nap alatt magától elmúlik, az orbáncot és flegmonét antibiotikummal kell kezelni. A kullancscsípés helyét legalább két hónapig tanácsos figyelemmel kísérni.


Régi kullancs eltávolítási technika!

A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára -mert nagyon szereti a foszforos illatot-, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető leg- "emberségesebb", és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése