Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 20., kedd

MITŐL FÁJ A GYERMEK FEJE??


Mitől fáj a gyermek feje?

A fejfájás a gyermekeket sem kíméli, de a kicsik ritkán tudnak pontosan beszámolni a panaszaik okáról, és orvosi diagnózis nélkül nehéz a fájdalomkezelése, megszüntetése.

Mitől fáj a gyerek feje?töpreng a szülő, és kétségbeesik, mert valamilyen súlyos betegség tünetére gondol, például agydaganatra. Esetleg csak a koponya-CT vagy MR-vizsgálat nyugtatja meg, hogy szó sincs erről.

A negatív lelet után a család fellélegzik
, már nem is tartják annyira tragikusnak, hogy gyermekük hetente többször keservesen panaszkodik: Anyu, fáj a fejem! És elintézik azzal, hogy milliók vannak ezzel ugyanígy.


Kevesen tudják, hogy nemcsak felnőtteknél, hanem gyermekkorban is gyakoriak az úgynevezett elsődleges fejfájás betegségek. Ezek hátterében nem áll éppen zajló vagy lezajlott betegség. Gyakorlatilag nincs olyan betegség vagy állapot, melynek tüneteként fejfájás ne fordulhatna elő. Okozhatja lázas vagy láztalan betegség, vérnyomás-ingadozás, de gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet.


A leggyakoribb okok...

Tapasztalatom szerint a gyermekgyógyászati gyakorlatban,fejfájás esetén a legelső út a szemészszakorvoshoz vezet,mert a látásélesség,a refrakciós hibák a leggyakoribb okai a gyermekkori fejfájásnak.
A gyerekeknél az orr melléküregek gyulladása, a szem, a fogak, és a fül megbetegedései
. Az egyre erősebbnek érzett, a fej mozgatására fokozódó, főleg az éjszakai órákban jelentkező, éhgyomori, hányinger nélküli hányással kísért fejfájás veti fel a súlyosabb, ideggyógyászati jellegű betegség gyanúját.!!

Nálunk a fejfájás miatt orvoshoz kerülő gyerekek 10 százalékánál állapítják meg az imént felsorolt okokat. A kicsik 90 százaléka elsődleges, primerfejfájás betegségben szenved. Az elsődleges fejfájás betegségek két legismertebb fajtája gyermekkorban az úgynevezett tenziós típusú fejfájás, illetve a migrén.

Gyermekkorban a migrénes rohamok az esetek többségében havonta, két havonta fordulnak elő, és nem tartanak tovább két óránál.

A migrén általában féloldali, lüktető jellegű fájdalom, hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység társul hozzá, és a fizikai aktivitás fokozza a fájdalmat. Előfordul, hogy valamilyen bevezető tünet előzi meg. Fénykarikák táncolnak a beteg szeme előtt, fülzúgás, csengés, érzészavarok, átmeneti végtaggyengeség vagy éppen egyensúlyzavar lép fel.


A rajzból minden kiderül

A kisebb gyermekek nehezen tudják elmondani, mit is éreznek valójában, mielőtt és amikor fáj a fejük.
Viszont általában jól le tudják rajzolni. Az orvos, amikor elbeszélget a kis beteggel, a rajzokból meg tudja állapítani, hogy például a sötét lyukak, fekete madarak a migrén előtti látótérkiesést, a piros fény meg az éles fájdalmat jelenti.

A tenziós típusú fejfájás merőben más, tompa jellegű, általában a délutáni órákban jelentkezik, egyre erősödik és hosszú ideig tart, ritkán hányinger is társul hozzá.

Az ilyen fejfájásban szenvedő gyermekek pszichológiai vizsgálata sokszor szorongást, családi konfliktust, tanulási (tanítási) problémát vagy éppen önbizalomhiányt tár fel.


Mit ne tegyen, és mit tehet a szülő?

* Ne mondja a gyereknek, hogy csak szimulál.
* Ne mondja, hogy „ez nálunk családi vonás”.
* Ne mondja, hogy majd kinövi a fejfájást.
* Ne próbálkozzon azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket nem neki írtak fel a fejfájás ellen.
* Figyeljen a gyerek panaszaira és forduljon szakorvoshoz.

A kis betegek kezelését csak a diagnózis pontos felállítása után lehet és kell megkezdeni.


Hol kezelik?

A fejfájós gyereket először annak a gyermekorvosnak mutassuk meg, aki
a kórelőzményeket a legjobban ismeri. Ha primer fejfájásbetegséget állapít meg,
továbbküldi vizsgálatra, illetve a megfelelő szakintézménybe irányítja kis páciensét
.

.

http://www.kiskegyed.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése