Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 10., szombat

KRÓNIKUS IZÜLETI GYULLADÁS GYERMEKKORBAN


A KÉZ KISIZÜLETEINEK GYULLADÁSA JELLEGZETES -ORSÓSZERÜ-KÉPET AD AZ UJJAKNAK.

KRÓNIKUS REUMA GYERMEKKORBAN

Ha 1o emberből 9 azt hallja, hogy gyermekreumatológia, akkor, talán csak magában, de felteszi a kérdést: egy gyerek is lehet reumás?

Sokan úgy gondolják tehát, hogy az autoimmun betegségek gyermekkorban ritkán fordulnak elő. Ezzel az általánosan elterjedt tévhittel szemben a valóság az, hogy a reumatikus betegségek a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségek közé tartoznak. A releváns nemzetközi irodalomban fellelhető prevalencia adatok alapján hazánkban legalább 3 - 5. 000 gyermek szenved krónikus ízületi gyulladásban..

Az autoimmun (reumatikus) betegségek során a szervezet védekezőrendszere a saját szervek ellen fordul, így a különböző szövetekben (pl. az ízületekben, a bőrben, az izomban, a vesében, az agyban) kórokozó jelenléte nélkül gyulladás alakul ki, amely súlyos károsodáshoz vezethet.

Az ízületi gyulladás következtében az érintett ízület duzzanata alakul ki, mozgásterjedelme beszűkül és fájdalmassá válik.

Gyermekkori krónikus sokízületi gyulladás
A megbetegdet gyermek esetében érintettek a kéz kisízületei, a csuklók, a könyök, a vállak, a csípők, a térdek és a bokák. A térdek és a bokák duzzanata laikusok számára is rögtön felismerhető
.

A betegség gyermekkorban sokszor csak „kevés” (1-4) ízületet érint
Ez is súlyos kórkép lehet, a képen szereplő gyermeknek „csak” a bal térde duzzadt hatalmasra.

Idővel az ízület mozgási képessége visszafordíthatatlanul elveszhet, az életminőség súlyos romlásához vezetve.

A mozgási képesség elvesztésével párhuzamosan az izmok sorvadnak és ez további funkcióvesztéshez vezet. A krónikus gyulladás a vérbőség, a gyulladásos mediátorok (szabályozó molekulák) útján az érintett végtag fokozott növekedését okozza.

A gyulladás a fejlődésben lévő gyermek szervezetének kóros növekedési /parancsot jelent

A krónikus ízületi gyulladás befolyásolja a gyermek személyes és szociális funkcióit, fejlődését. A gyermekek gyakran hiányoznak az iskolából és egyéb koruknak megfelelő tevékenységeket sem tudnak végezni.

Felnőttként nagyobb valószínűséggel lesznek alacsony jövedelműek, gyakran egyáltalán nem képesek munkát vállalni.

A betegség fizikai és emocionalis hatásai mellett a családoknak (és a társadalomnak) a financiális problémákkal is szembe kell nézniük, hiszen a szülők gyakran csak részállást tudnak vállalni, vagy fel kell adják a munkájukat annak érdekében, hogy a beteg gyermeküket ápolják.Forrás-http://.rosszcsont alapitv’ny.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése