Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 3., szombat

A REUMÁS LÁZ GYERMEKKORBAN-MÁSODIK RÉSZ-

A REUMÁS LÁZ GYERMEKKORBAN-MÁSODIK RÉSZ-

Mi a vizsgálatok jelentősége?

Néhány vizsgálat nélkülözhetetlen a diagnosztizáláshoz és a betegség nyomonkövetéséhez.

A vérvizsgálatok a fellobbanások ideje alatt hasznosak a diagnózis megerősítésére.
Csakúgy, mint más reumás betegségeknél, megfigyelhetőek a szisztémás gyulladás jelei szinte az összes betegnél, hacsak nem a khorea az egyetlen jelen lévő tünet.
Az előzetes sztreptokokkusz fertőzés jelenlétének bizonyítása nagyon fontos a diagnózis szempontjából.

A sztreptokokkusz tenyészethez vett garat-kenet nem a megfelelő teszt, ugyanis a betegek többségénél a betegség kezdetekor már nincs jelen a torokban sztreptokokkusz.

Létezik néhány vérteszt, ami kimutatja a sztreptokokkusz antitesteket, még akkor is, ha a beteg és/vagy szülei nem emlékeznek, vagy nem észlelték a fertőzést.

Ezen antitestek (2-4 hét távlatán belül) vérvizsgálattal kimutatható emelkedett szintje jelzi a nem régi fertőzést. Ugyanakkor, ezek a tesztek sokszor normális eredményt mutatnak azoknál, akiknél a khorea egyedül van jelen, ezzel hamissá téve a diagnózist.

Az AST (anti sztreptolizin titer) egymagában kóros értékei azt jelzik, hogy a baktériumokkal való találkozűás arra stimulálta az immunrendszert, hogy ellenanyagokat termeljen, ám ez önmagában nem jelenti azt, hogy reumás lázról van szó.

Hogyan fedezzük fel a karditiszt?
Egy újonnan kialakuló szívzörej, amit a szív gyulladása erdményez, a karditisz leggyakoribb jele, és ezt általában a szív meghallgatásával fedezi fel az orvos.

Az elektrokardiogramm, vagyis a szív elektromos aktivitásának mérése, amit papírcsíkon rögzítenek, arra szolgál, hogy megerősítse a szív érintettségének mértékét, úgy, mint ahogy a mellkas-röntgen arra szolgál, hogy ellenőrizhessék a szívmegnagyobbodás jeleit.
A Doppler Echokardiogramm
, vagy szív ultrahang, egy nagyon érzékeny vizsgálati lehetőség a karditisz vonatkozásában. Bár a klinikai tünetek megléte nélkül diagnosztizálásra nem alkalmas.
Ezek az eljárások mind teljesen fájdalommentesek, az egyetlen kényelmetlenség az lehet, hogy a gyermeknek nyugton kell maradnia, amíg vizsgálják.

Kezelhető-e, gyógyítható-e?
Ez az állapot a világ számos területén fontos egészségügyi probléma, ami megelőzhető.
A sztreptokokkusz torokgyulladás kezelésének megkezdése, rögtön amint felismerik, megelőzheti a betegséget. Kutatások folynak, hogy előállítsák azt az oltóanyagot, ami védelmet jelentene a sztreptokokkusz ellen anélkül, hogy kiváltaná a reumás láz esetében megfigyelt rendellenes immunreakciót. Ez a megközelítés vezethet a megelőzéshez a jövőben.

Milyen kezelések léteznek?

A betegség fellobbanásakor, miután a diagnózis már megerősítést nyert, teljes adagú antibiotikum-kúra ajánlott. A torok fertőzés kezelése azért szükséges, mert a sztreptokokkusz még jelen lehet a mandulákban, és stimulálhatja az immunrendszert.
Azon betegek számára, akik már átestek reumás lázon, a benzatin penicillin hosszú távú, 3 hetente ismétlődő használata kötelező, hogy megelőzzék a további fellobbanásokat.
A szalicilátok
, ajánlottak az artritisz kezelésére 6-8 héten át, amíg az el nem tűnik.
A súlyos karditiszre
ágynyugalom, és magas dózisú, szájon át adott szteroid (prednizon) ajánlott, 2-3 héten keresztül, amit fokozatosan csökkentenek le.
A khorea esetében, amennyiben szükséges, javasolt a szülői segítség a személyes tevékenységekben, tisztálkodásban, valamint az iskolai feladatokban.

Gyógyszeres terápia is lehetséges, felírható Haloperidol vagy Valpro-sav, a mellékhatások miatt szigorú ellenőrzés alatt. Gyakori mellékhatásaik az álmosság és a remegés, amiket könnyen kontrollálhatnak a dózis változtatásával. Néhány esetben még a helyes kezelés mellett is a khorea több hónapig is eltarthat.

Melyek a gyógyszeres kezelés mellékhatásai?
A rövid távú tüneti kezelést tekintve, a szalicilátok általában jól tolerálhatóak.

A szteroidok legszembetűnőbb mellékhatásai a hízás, az arc duzzanata, pattanások, striák és a testszőrzet fokozott növekedése (hirsutizmus).
Bár a penicillin-allergia kockázata alacsony, megelőzés céljából erre is figyelni kell. A fő kényelmetlenséget a fájdalom miatt a penicillin injekciók jelentik. Helyi érzéstelenítők, és a helyesen beadott injekciók előtti ellazítás ajánlottak.

Mennyi ideig tartson a másodlagos megelőzés?

A múltban a betegség története azt mutatta, hogy a fellobbanások kockázata (azaz, hogy még egyszer felbukkan egy újabb epizód formájában) a betegség kezdetétől számított 3-5 éven át magasabb, és a karditisz következtében keletkezett károsodás kialakulásának kockázata minden újabb epizóddal nő.

Ezen okok miatt, a sztreptokokkusz fertőzés másodlagos megelőzése minden beteg számára ajánlott, aki átesett már reumás lázon, attól függetlenül, hogy az milyen súlyos volt, mivel az enyhe formák is fellobbanhatnak.
A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a megelőző antibiotikum kezelés legalább 5 évig, vagy a gyermek 18 éves koráig tartson
(akik szívkárosodásban nem szenvednek, azoknál azt kell alkalmazni, amelyik a hosszabb).

Szívkárosodás esetén 40 éves korig ajánlott ez a megelőzés.
A baktérium fertőzéses szívbelhártya gyulladás megelőző antibiotikum kezelése minden olyan betegnek ajánlott, akinél szívbillentyű károsodás áll fenn és fogorvosi, vagy sebészi beavatkozásnak veti alá magát. Ez azért fontos, mert a baktériumok a test más részeiről, főleg a szájból átvándorolhatnak és szívbillentyű fertőzést okozhatnak.

Milyen időszakos vizsgálatok szükségesek?
A rendszeres ellenőrzések és időszakos vizsgálatok a betegség fellobbanó időszakaiban gyakrabban szükségesek.

A karditisz és a khorea esetében szigorú nyomonkövetés javallott. A tünetek megnyugvása után ellenörzött megelőző kezelés és hosszú időtartamú nyomonkövetés ajánlott az esetlegesen későn jelentkező szívkárosodás miatt.

Mennyi ideig fog tartani a betegség?
A betegség főbb tünetei önmaguktól gyógyulnak, de a betegség újabb fellobbanásának kockázata megmarad, ami a betegség kezdetét követő 5 éven belül magasabb.
A megelőző kezelés folytatása kötelező annak érdekében, hogy csökkentsék az újabb fellángolások esélyeit.

Milyen a betegség hosszú távú kimenetele (prognózisa)?
A fellobbanások ideje és súlyossága általában kiszámíthatatlan. Aki az első időszak alatt karditiszes lett, potenciálisan nagyobb esélye van arra, hogy károsodást szenvedjen. Ugyanakkor a karditiszt néha teljes gyógyulás is követheti néhány esetben. A legsúlyosabb szívkárosodás esetében műtéti beavatkozásra, szívbillentyű beültetésre lehet szükség.

Lehetséges-e a teljes felépülés?
A teljes felépülésre van esély abban az esetben, ha a karditisz nem okozott súlyos szívbillentyű károsodást.

Mi a helyzet a mindennapi élettel?

A család támogatása a fellobbanások alatt a karditiszes és khoreás betegek esetében mindenképpen fontos.

Az artritisz általában önmagától gyógyul, és jól reagál a gyulladáscsökkentő szerekre.

Amint a főbb tünetek enyhültek és nem észlelhető fennmaradó szívkárosodás a rendszeres ellenőrzések alatt, akkor nincs különösebb javaslat a mindennapi élet tevékenységeire, az iskolába járásra, a sportolásra, vagy a védőoltásokra vonatkozóan.
Mivel a főbb tünetek önmaguktól szűnnek meg, a fő szem előtt tartani való dolog a hosszú távú antibiotikum megelőzés, és a közösség számára elsődleges gondozói, felügyeleti szolgáltatások fenntartása.
Oktatás szükséges a kezeléshez való alkalmazkodás javításához, főleg a serdülőkorban. A lassan feltámadó függetlenségérzésű serdülőkkel való bánásmódnál megjegyezni szükséges, hogy, a beteg egészségét érintő döntésről a szülőknek tudni kell azért, hogy közbeléphessenek és átvegyék az ellenőrzést, ha szükséges.

SZTREPTOKOKKUSZ FERTŐZÉS UTÁN JELENTKEZŐ ARTRITISZ

Mi ez?

Felnőttek és fiatalok körében a sztreptokokkuszszal társult artritiszt úgy lehet leírni, mint egy olyan betegséget, ami nem teljesen felel meg az akut reumás láz diagnosztikai kritériumainak.

Az artritisz a betegség korábbi szakaszában alakul ki, és érintheti a kéz ízületeit, rosszul reagál a gyulladáscsökkentő kezelésre és általában hónapokig tart. Ezen tünetei miatt hasonlíthat más artritisz formákra. A diagnózis a klinikai eredményeken és a közelmúltban lezajlott sztreptokokkusz fertőzés bebizonyításán alapul.alakul

Némely betegnél a későbbiekben karditisz ki. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a sztreptokokkusz fertőzés utáni artritisz a reumás láz egy változata. Éppen ezért megelőző antibiotikum kezelés és a karditisz lehetősége miatt szívvizsgálat javallott.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése