Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 25., vasárnap

MÉGEGYSZER A GYERMEKKORI SZIVZÖREJEKRŐL


A -KÉK BETEGSÉG-A FALLOT TETRALÓGIA-EGY ELÉG GYAKORI ÉS SÚLYOS SZIVFEJLŐDÉSI RENDELLENESSÉG GYERMEKKORBAN.ENNEK A BETEGSÉGNEK A LEGFELTÜNŐBB TÜNETEI A KÖVETKEZŐK-A BŐRFELÜLET ÉS LÁTHATÓ NYÉLKAHÁRTYÁK NAGYFOKU CYANÓZISA/KÉK ELSZINEZŐDÉSE/A DOBVERŐ UJJAK,A MELLKAS DEFORMITÁSAI, ÉS A HIRTELEN ELŐÁLLÓ -CYANOTIKUS /ELKÉKÜLÉSI ROHAMOK.EZ ABBAN NYILVÁNUL MEG A GYERMEKNÉL EGÉSZEN VÁRATLANUL NAGYFOKU LÉGSZOMJ ALAKUL KI ÉS A CYANÓZIS IS FOKOZÓDIK.A GYERMEK ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTA IS ERŐSEN ROMLIK ÉS EZ AZ ÁLLAPOT AZ ESZMÉLETVESZTÉSIG FOKOZÓDHAT.AMIKOR A GYERMEK ENNEK ÁLLAPOTNAK AZ ELSŐ TÜNETEIT ÉRZI GUGGOLÓ HELYZETET VESZ FEL AMI CSÖKKENTI A SÚLYOS ÁLLAPOTÁT. A BEMUTATOTT KÉP EZT A HELYZETET ÁBRÁZOLJA.MA MÁR NEM TALÁLKOZUNK ILYEN KÉPEKKEL AZ ELVÉGZETT KORREKCIÓS MÜTÉTEKNEK KÖSZÖNHETŐEN.

Mégegyszer a gyermekkori szivzörejekről

Egy tanu vallomásának erejéig....

A bemutatott képek az elmúlt század súlyos szivfejlődési rendellenességeinek/pl a Fallot betegség/ a tanui.Napjainkban,tehát egy orvosgeneráció,mégcsak nem is egy század alatt olyan hatalmas fejlődésen ment át a gyermek-kardiológia ami a pályám kezdetén még hihetetlennek tünt.A kivizsgálási lehetőségek-az ultrangos vizsálatok,csodálatos pontossággal kimutatják a sziv mindennemü szervi bajait..Szivsebészeink a majdnem lehetetlenség határait surolva adják vissza a lét örömét a gyermekeknek és mélyen aggódó szüleiknek.

Gondolkozzanak el kedves látogatóim hogy mit kapott az emberiség ezektől a redszeresen alábecsült orvosoktól és mit kap a társadalom céltalanul csaholó falkáitól

Sok szülő számára a legijesztőbb dolgok közé tartozik, amikor az orvos közli: a gyermeknek szívzöreje van. Legtöbbször ártalmatlan jelenségről van szó, a gyermek fejlődését nem befolyásolja, de a szülők természetesen aggódnak: "ki lehet ezt nőni?", "akkor most nem sportolhat?", "milyen vizsgálatokra van szükség?"

A szívzörej önmagában nem betegség

Szívünk működése során vér áramlik a vénákból a szív pitvaraiba, onnan a kamrákba, majd a verőerekbe; ezt a folyamatos áramlást a szívbillentyűk nyílása, zárása szabályozza. Egészséges embereknél is hangjelenség kíséri a működést, melyért a billentyűk nyitása-záródása és a vér áramlása a felelős. Mindez együtt a szívdobogás, melyet szabad füllel is hallhatunk a mellkason.

Amikor az orvos a rutin vizsgálat során sztetoszkóppal meghallgatja a szívet, a szakavatott fül számára a komplex hangjelenség rögtön értelmezhető.

Amennyiben a megszokottól eltérő, más jellegű vagy extra hang hallatszik, azt nevezik szívzörejnek.

Sokszor előfordul, főképp gyermekkorban, hogy egy bizonyos típusú zörej átmenetileg megjelenik, majd eltűnik panaszt nem okozva.

Az esetek nagy többségében ártalmatlan jelenségről van szó, azonban akár súlyos betegség tünete is lehet.

A halktól a hangos zörejig

Szívzörej esetén a gyermekorvos igen alaposan hallgatja meg a mellkast a szív különböző hallgatózási pontjain. Erőssége szerint osztályozzák a hallottakat: a halk zörej egyes, a hangos hatos értéket kap.

Néha a vizsgálat nem könnyű, síró csecsemőnél-gyermeknél nehéz meghallani egy halk zörejt, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy a gyermek a vizsgálat alatt csendben, nyugodtan viselkedjen.

Pontos adminisztrációt kell készíteni, ugyanis gyakran előfordul, hogy a zörejek eltűnnek, megjelennek, testhelyzettől függően változnak. Lehetséges, hogy egy zörej csak bizonyos helyzetekben hallható, illetve úgynevezett provokáló tényezők, például magasabb szívfrekvencia, lázas állapot mellett válik hallhatóvá.

A zörej típusa alapján az esetek többségében megállapítható, hogy ártalmatlan jelenségről van csupán szó. Tekintettel arra, hogy néhány veleszületett és szerzett szívbetegség is szívzörejjel jár, a vizsgáló orvos a kérdéses esetekben kikéri gyermekkardiológus szakvéleményét is.

Legtöbbször veszélytelen, de néha súlyos betegség jelzője

Amennyiben igazolódik, hogy úgynevezett funkcionális, ártalmatlan szívzörejről van szó, a szülőnek is el kell fogadnia, hogy gyermeke nem beteg, annak dacára, hogy szíve szokatlan hangot ad. Ahogy cseperedik, a zörej általában el is tűnik. Szerencsére ezek a gyermekek egészségesek, nem szükséges semmilyen korlátozás, sportolhatnak, diétára, gyógyszer szedésére nincsen szükség. Fontos, hogy a nagyobb gyermekek is tudják: a szívük teljesen egészséges.

Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a szívzörej hátterében szívbetegség áll.

Ha felmerül ennek gyanúja, gyermek kardiológiai szakvizsgálatra van szükség. Ennek során többek között EKG, szívultrahang, mellkas röntgen vizsgálat történik, mely tisztázza a kórképet. A szívfejlődési rendellenesség viszonylag gyakori: hozzávetőleg minden századik baba kisebb-nagyobb rendellenességgel jön a világra. Ezek egy része nem okoz tünetet és csak a rutinvizsgálatok során derül ki, idővel akár meg is szűnhet. Más esetekben akár már újszülött korban életveszélyes állapot alakulhat ki.

A leggyakoribb szívbetegségek közé tartozik a kamrákat illetve a pitvarokat elválasztó sövény defektusa, a különféle billentyűk rendellenességei és a szívizomzat betegségei. Ezek azonban az esetek túlnyomó többségében a zörejen kívül egyéb tüneteket is okoznak, amelyek észlelése esetén feltétlenül gyermekorvoshoz kell fordulni. Szerencsére az esetek többségében korszerű szívsebészeti, katéteres és gyógyszeres segítséggel a szívbeteg gyerekek nagy része teljes életet élhet.

Szívbetegséggel járó tünetek:

Csecsemőkorban:

- Táplálási nehézség, étvágytalanság
- Kapkodó légzés
- Gyarapodási zavar
- Cianózis (azaz az ajkak kékes elszíneződése)

Idősebb gyermekeknél:

- Fáradtság
- Terhelésre jelentkező nehézlégzés
- Mellkasi fájdalom

http://lifenetwork.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése