Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 7., szerda

-NEM OSZTOM AZ ÉSZT-

-NEM OSZTOM AZ ÉSZT-

KULTURÁLT EMBERT NEVELJÜNK !!!

Világéletemben szertelen ember voltam de a –betük birodalma- mindig kedvenc pihenőhelyem volt.

Megvallom őszintén hogy a kulturám annyi amennyit hazulról, no meg egy kis pótlással amit az iskolában meg ebben a mohácsvészmentes korszakban sikerült hozzátapasztanom-ebben a -celebes hiperintelligencs-,vetélkedős világban.

De a napokban aztán az asztalra borult a bili.Egy hivatalos közvéleménykutatás alkalmával ami az egyik TV csatornán a szemünk előtt zajlott le –kulturált testvéreim,nem tudtak feleletet adni hogy ki volt Petőfi vagy Ady hogy Mohács az nemzetünk egyik nagy tragédiájának a szinhelye vagy egy családi név/MOHÁCSI-/

A vész már ide vagy oda, az már nem számitott.

Ez a történés már erősen felhivta a figyelmemet arra amiket a médiában,főként a sajtóban olvastam a kulturált-borivásról,pálinkafogyasztásról,a dinnyevésről,a kulturált szex,a kulturált politikai és palamenti viselkedés/hogy törölném le a habot a szájukról/,hogyan hazudik kulturáltan és szemrebbenés nélkül egy egy méltányosan feltörekvő politikus stb.

Ezeket látván és hallván máris visszasüppedtem az én kis családi kulturális batyumhoz ami mindmáig helytálló,kipróbált tartalékom maradt.

Mégjobban utánanéztem a dolgoknak most már gyermekgyógyász szemmel és csak elvétve találtam arra utlást hogy a gyermekeket is kulturáltan kellene nevelni.

Tehát felteszem a kérdést -Mitől lesz valaki kulturált és művelt ember?

Melyek azok a könyvek melytől kulturált lehet részben egy ember? Mitől lesz szerintetek intelligens? (Ne annyit írjatok hogy: tanul) Kicsit bővebben: ,mit kell még tanuláson kivül csinálni stb.

A tanuláson kívül? Érdeklődik a világ (és szükebb-tágabb környezete) dolgairól, és hozzá is tud szólni. Ha kell, tanácsot ad, de ha nem tud, azt is bevallja, hogy ehhez nem ért... Segít mindenkinek, kedves, udvarias, és főleg tudja, hogy mikor mit kell mondani, kit hogy kell megszólítani, stb. Ez nagyrészt vele született tulajdonság is.

Ez a kérdés sok összetevős és tényleg nem arról szól csak és kizárólag,hogy tanulsz.

. Szóval művelt az aki tud és akar szabatosan fogalmazni, ismeri a magyar irodalmat és történelmet. Olvas sokat nem csak ponyvaregényt, Harry Pottert hanem az úgynevezett klasszikusokat is: pl Jókai, Fekete István, Móricz, Mikszáth és a költőinket is ismeri Petőfi alap, Ady, József Attila, Radnóti, stb és még néhány író Wass Albert stb.

Aztán ha valami érdekel művészet, műszaki, informatikai dolgok azokat nem csak felületesen ismered hanem behatóbban.

Aztán a műveltség függ attól is otthon mit láttál ha a szüleid soha nem olvastak, írtak előtted te sem fogsz. Ez most csak néhány dolog ami eszembe jutott. Na és persze a helyes írás is ide tartozik, amit itt majd sokan vitatnak.

S amit még mondanék intelligens, kulturált ember nem káromkodik mint a kocsis sem nyiltan, sem más rövidített nyelven, illetve a nyelvét sem rövidíti meg ha nem fontos pl nincs neki hamicsi meg barinő, és társai. Szépen fejezi ki magát akkor is ha mások esetleg megmosolyogják.

Ettől még nem vált sem selyemfiúvá sem spiclivé.

S mint már írtam függ attól mit hozol otthonról, milyen illemtani dolgokat tanultál meg otthon, hogy hol hogyan illik viselkedni. Erre már csak épít iskola és óvoda.

A kulturált gyermekember ismeri az illemszabályokat és be is tartja őket. Megfelelő az öltözködése (pl. színházba nem vesz fel farmert), igényes önmagára és a környezetére. (Nem kell rend és tisztaságmániásnak lenni!) Érdeklődik a művészet, az irodalom, a politika, a világ dolgai iránt. Figyelmes a körülötte élőkkel, ha kell tanácsot ad, de ismeri a hallgatás művészetét is.

Nem hat évesen tanul meg valaki helyesen írni, hanem az évek során. Valamit megtanulni soha sem késő. Aki sokat olvas, annak általában a helyesírása is jó, ezzel is fejlesztheted.

És még valami, ehhez nagyon sokminden kell, a sokat olvasott ember tényleg műveltebb lesz, de ennyi nem elég..szükség van arra, hogy érdeklődjön a világ dolgai iránt, hogy ne legyen szűk látókörű,hanem képes legyen befogadni az új dolgokat is ( pl egy másfajta nézetet), a tv-ben is inkább a tájékoztató jellegű műsorokat nézze és ne a Mónikát, ne csak discoba vagy sörözni járjon el, hanem színházba, bálba, kiállításokra,múzeumokba és egyéb kultúrális rendezvényekre... és olyan könyv, amelytől te kimondottan művelt leszel, nincs...ahhoz sok sok könyvet kell elolvasnod bármilyen témában! a krimitől ameséken át a tanulmányokig bármit olvashatsz, ami érdekel téged!

Látod pontosan erről beszéltünk. olvasott és írt szöveg. Sokat segít ha klasszikusokat is olvasol és ami még fejleszti a helyesírást a napló írása hagyományosan is:) Ez még a fogalmazókészséged is fejleszti. Illetve ha van kedved és inditatásod írj történeteket ami éppen eszedbe jut. Néha én is elkezdek egyet-egyet de nem fejezem be, de ez nem baj..

?

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése