Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 22., csütörtök

A NEM BÉLFERTŐZÉS OKOZTA VÉRES SZÉKLET

A NEM BÉLFERTŐZÉS OKOZTA VÉRES SZÉKLET

Vér jelenléte a székletben minden esetben kóros. Ha vér a tápcsatorna felső szakaszából (szájüreg, nyelőcső, fogak) kerül a székletbe, akkor a vérfesték, a haemoglobin megemésztése miatt a széklet színe feketére változik, ezért szurokszékletnek nevezzük.Ha a széklet felületén vagy benne elkeveredve friss vér látható, az a tápcsatorna alsó szakaszából (végbél, vastagbél) származik. A teljesség igénye nélkül néhány betegség ill. állapot, amely véres széklettel járhat: szájüregi vérzés (pl. mechanikus sérülés miatt), gyomorfekély, Crohn-betegség, fekélyes vastagbél gyulladás, tehéntej fehérje allergia, a végbél tájék berepedése ), baktériumok (salmonella, shigella, campylobacter) által okozott hasmenés, dysenteria.

A véres széklettel járó megbetegedések között vannak olyanok, amelyek csak nagyobb gyerekeknél, illetve felnőtteknél fordulnak elő
. Ilyen, pl. az aranyér, amivel ezért most részletesebben nem is foglalkozunk. Ha a szülő véres széklettel találkozik, a jelenséget mindig komolyan kell venni, és azonnal gyermekorvoshoz kell fordulni.

A következő esetekben találhatunk véres székletet:

A bél, gyulladásos betegsége –fekélyes vastagbélgyulladás főleg ez a betegség jár véres széklettel, a vastagbél gyulladásos fekélyképződéssel járó idült megbetegedése. Részletesebben ezzel a betegséggel nem foglalkozunk, mivel a betegség ritkán kezdődik a 8. életév előtt.

A végbélnyílás és nyálkahártyája vérző fájdalommal járó berepedéseit rendszerint a székrekedés, a nagyon kemény széklet okozza. A gyermek a fájdalom miatt nem mer székelni, emiatt a széklet még keményebbé válik, és nehezíti a seb gyógyulását.

A bélpolip rendszerint nyélen ülő babnyi vagy annál kisebb vérzékeny képlet. Székelés után friss vér ürülése, a székelés befejezése után hívja fel rá a figyelmet. Nagyobb gyerekeknél sűrűbben fordul elő, mint a fiatal gyermekkorban.

A béltartalom ürülésének elakadásával kapcsolatos tünetcsoport a bélelzáródás. A bélelzáródásnak sok oka lehet. Ezek közül gyakori a bél üregét belülről elzáró tényező (besűrűsödött széklet, súlyos esetben daganat stb.), de lehet külső tényező is: kívülről elszoríthatják a belet megnagyobbodott nyirokcsomók, összenövések, daganatok.

Ehhez a betegségcsoporthoz tartozik a bélcsavarodás is.

Máskor a bél üregének elzáródása úgy alakul ki, hogy a bél saját magába betüremkedve zárja el a béltartalom útját, ez az úgynevezett "invagináció"

. Életveszélyes állapot, a korai diagnózis sorsdöntő. A bélelzáródást megelőző első tünet a véres széklet lehet. Az invagináció az esetek nagyobb részében, ha jelentkezik, akkor az első két életéven belül következik be. A kezdeti tünetek jellemzően a teljes jólétből hirtelen heves görcsös hasi fájdalmak jelentkeznek. A görcsök egy idő múlva enyhülnek, majd újra visszatérnek. Néhány óra múlva véres nyálkás széklet jelentkezik.

Természetesen orvosi segítségre van szükség.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése