Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 8., csütörtök

FOGVÁLTÁS


Gyermekek - fogváltás

Fogváltás menetrendje

Az első maradófogak a hatosok, amelyek leghátul nőnek ki az utolsó tejfog mögött 6 éves korban. Gyakran hiszik a szülők, tévesen hogy a hatosok még tejfogak, hisz előtörésüket nem előzi meg tejfog kipotyogása. Ezeknek az alapos tisztántartására nagy hangsúlyt kell helyezni, mivel az egész élet során szükség lesz rájuk, és tisztántartásuk gyakorta felületes. A fog áttörése után fél évvel ajánlott a prevenciós barázdazárás. Ezekkel párhuzamosan cserélődnek az alsó első metszőfogak is. Majd 9 évesen jönnek a négyes, ötös fogak és 11 évesen a szemfog, aminek gyakran nem jut már hely, ilyen esetben fogszabályozó kezelés indokolt lehet. 13 éves korban pedig a második rágófog a hetes fog bújik át. A bölcsességfogak-ha vannak és hajlandóak előbújni- általában 18 éves kor után teszik meg, de ez egyénenként változó.

Ha nem hullik ki a tejfog

Ritka esetekben egyes tejfogak nem hullnak ki, hanem hosszú évekig a helyükön maradnak. Ennek egyik oka lehet, hogy nincs alatta maradófog, tehát nincs ami kitolja. Tennivaló addig nincs, amíg a tejfog a helyén marad és részt tud venni a rágásban. Gondot ez akkor okoz, ha front területen van, mert ilyenkor mosolygásnál látszódik az oda nem illő, kisebb, más színű tejfog. Ez a kedvezőtlen esztétika sokszor zavarja a pácienseket, de van megoldás a problémára. A másik lehetőség, hogy van alatta maradófog, csak olyan rossz helyzetben áll, hogy nem tud áttörni. Ilyenkor legtöbbször fogszabályozással a rakoncátlan fog sorba állítható. Mindkét esetben röntgenfelvétel lehet a segítségünkre annak eldöntésében, hogy vajon van e maradófog a tejfog alatt.
Elhalt vagy gyökérkezelt tejfog esetén lassabb a gyökérfelszívódás, mint normális esetben, így ilyenkor is elhúzódhat a fogváltás.

Ritkán az is előfordul, hogy annyira eltolódik a fogváltás, hogy a tejfogak 16-18 éves korig szájban maradnak.

Tejfogak eltávolítása

Mikor a maradófogak elkezdenek előbújni, nyomást gyakorolnak a tejfog gyökerére, amitől az fokozatosan felszívódik. A tejfogat kipottyanása előtt már szinte csak az íny tartja, ilyenkor ide-oda billeg. Sokszor a gyermekek ezeket a tejfogalkat maguknak eltávolítják, vagy étkezés során kiesik. Van, amikor nem engedik a szülőknek kihúzni, használni viszont már nem tudják őket, mert rágásra alkalmatlanok. Ilyenkor az is előfordul, hogy a gyermek nem eszik rendesen, mert félti a mozgó fogát. Ha nem sikerül rávenni a mozgó fogacska kibillentésére, akkor fogorvoshoz kell vele fordulni, felkészítve arra, hogy mi fog történni. Ha sikerül mégis rávenni a gyermeket, hogy húzza ki magának, vagy megengedi a szülőnek, hogy kihúzza, akkor húzás után már kilátszódhat a maradófog csücske. Ekkor nem kell megijedni, nem törött bele a tejfog, hisz annak már nem is volt gyökere.

Barázdazárás

Ez egy korszerű prevenciós eljárás, amely az őrlöfogak rágófelszínét óvja meg a rejtett, idő előtti szuvasodástól. A rágófogak felszínén lévő behúzodások és mélyedések, olyan nehezen tisztítható barázdarendszert alkotnak, amelyek először elszíneződnek, majd legtöbbször a fog belseje felé szuvasodnak. Ezt megelőzhetjük a fogak előtörése után fél évvel, e rejtett zugok lezárásával. Ez tulajdonképpen a barázdazárás. Az eljárás során géllel kezeljük a fogfelszínt, majd a fog sértetlensége mellett híg tömőanyaggal feltöltjük a barázdarendszert. Ezzel elérjük, hogy az itt található apró rések, melyek a fog belsejébe vezetnek, lezáruljanak. A fogak épsége nem sérül, csak egy plusz védelmet kap. A beavatkozás gyors, semmilyen kellemetlen élménnyel nem jár, a gyermekek értékelni szokták.

Torlódott fogak

Fogváltás során, az állcsontok is növekednek. Amikor még tejfogak és már maradófogak vannak a szájban gyakran előfordul, hogy a maradófog picit elfordulva, oldalra dőlve, soron kívül vagy belül törnek át. Ahogy tovább nő az állcsont ezek az apróbb rendellenességek maguktól helyreállnak. A rendszeres gyermekfogászati vizsgálaton ki tudjuk szűrni azokat a rendellenességeket, amikelyekhez fogszabályozó kezelés szükséges. Ha időben elkezdődik a kezelés, akkor a növekvő csontokat még lehet úgy befolyásolni, hogy ne kelljen felragasztott fix készüléket hordani, hanem még kivehető, egyszerűbb, éjszakai fogszabályozókkal helyreállítható az eltérés.
Vannak olyan elváltozások, amelyek csak később okoznak zavart (például a lenőtt ajakfék, amely a felső metszők között résképződéshez vezet) ezek időbeli felismerése a szakember feladata.

Cukorka, csokoládé

A napi háromszori alapos fogmosás mellett a gyermek táplálkozására is érdemes figyelmet szentelni. A tejfogazati és a vegyes fogazati időszakban (amikor a gyerekeknek tej valamint maradó fogazata is van) általában még nincs kialakult ízlése és gyakran a kedvenc ételeken kívül nem hajlandóak semmit megenni. Az engedékeny szülők gyakran cukorkával, és csokival kedveskednek gyerekeiknek. Az édesség teljes betiltása fölösleges, -hisz a tiltott dolgok sokkal édesebbek-de nagyon fontos, hogy a cukortartalmú rágcsálnivalókat, nyalókákat ne egész nap elosztva kapja a gyermek, hanem a főétkezés után, lehetőleg fogmosás előtt. Legveszélyesebbek a tapadó cukorféleségek, mint pl.: a karamella. A csokoládé kevésbé ártalmas, mert nagyobb zsírtartalma akadályozza a szuvasodás kialakulását, vékony védőréteget vonva a fogakra.

Az esti fogmosás után pedig szigorúan tilos a vízen kívül bármit inni és enni is, még egy almát sem.

A cumisüvegben lévő italt pedig ne cukrozzuk, mert ez a tejfogak gyors, körbefutó szuvasodását okozza, aminek eredményeként barna kis csonkok lesznek a fogacskákból.

Forrás:htttp://www.dentalkope.hu/információk

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése