Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 19., hétfő

VÉRES HASMENÉS KISGYERMEKEKNÉL

VÉRES HASMENÉS KISGYERMEKEKNÉL.

A hasmenéssel járó fertőző betegségek gyakoriak és veszélyesek lehetnek csecsemő- és kisgyermekkorban. Jelentőségüket nem elsősorban a fertőzés ténye adja, hanem a gyakori, híg, vizes székletürítés, a gyakran csillapíthatatlan hányás és az egy időben jelentkező magas láz, valamint a folyadékvesztésből származó kiszáradás veszélye.

A hasmenést okozó vírusok és baktériumok, ellentétben a légúti kórokozókkal, szájon át jutnak a szervezetbe, elszaporodnak a bélrendszerben és a székletben jelennek meg.

Ezért sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a személyes higiénére, a kézmosásra és az ételek gondos megtisztítására, különösen a nyári hónapokban, mert ekkortájt gyakrabban fordulnak elő az ilyen típusú kórokozók.

A nyári hónapok ismert hasmenést okozó kórokozója a szalmonella. Számtalan olyan szalmonella fertőzésről kapunk hírt, amelyet követően egyidejűleg több gyermek került hasmenéssel, hányással, kiszáradásos tünetekkel kórházba.

A fertőzés gyakori forrása lehet a fagylalt, vagy már cukrászati készítmények, amelyekhez fertőzött tojásokat használtak fel.

A téli hónapokban gyakorta jelentkezik egy vírusos hasmenés, az ún. rota vírus okozta megbetegedés. Elsősorban a fiatal csecsemőkben okoz híg, vizes, fecskendező, gyors kiszáradással járó lázas betegséget. Miután vírus okozta betegség, antibiotikum ellene nem adható, ugyanakkor a gyorsan kialakuló kiszáradás és az ezzel együtt járó keringésösszeomlás miatt azonnali infúziós kezelés szükséges. Olyan betegségről van szó, ami néhány nap alatt gyógyul, de a folyadék ellátásra figyelnünk kell. A betegség fertőzőképessége nagyon magas.

Az elmúlt évtizedek egyik legfélelmetesebb hasmenéses betegsége a coli fertőzés volt. A coli baktériumok túlnyomó többsége hasznos, hiszen a vastagbelünkben K vitamint állít elő, néhány törzse viszont súlyos és gyors kiszáradáshoz vezető hasmenést okozhat. Régen nem egyszer végigsöpört, akár halált is okozva az újszülött osztályokon, de ma már megfelelő higiénés előírásokkal megelőzhető, antibiotikumokkal kezelhető, és szerencsére ritkán fordul elő.

A vérhas elsősorban a nyári hónapokban jelentkező betegség. Rendszerint magas lázzal kezdődik, és ilyenkor még nincs hasmenés, ezzel szemben jelentkezhet lázas görcsroham, ezt hasmenés fogja követni, mely előbb-utóbb véressé válik. A vérhas kórokozója a Shigella nevű baktériumcsoport, melynek két tagja is hasonló, véres széklettel járó megbetegedést vált ki. Ezen típusú fertőzések megelőzésében a személyi higiéniának kiemelkedő jelentősége van. A bakériumok kimutatása a székletből 3 napig tart, de az eredmény megérkezése előtt el lehet kezdeni az antibiotikumos kezelést.

Ugyancsak véres hasmenést okoz a Campylobacter nevű baktérium is. Ebben a fertőzésben a beteg állapota általánosan jobb, véres hasmenés és láz azonban ezt a megbetegedést is kíséri. Az antibiotikumos kezelés gyors gyógyuláshoz vezet.

Valamennyi ilyen jellegű megbetegedés hányással, hasmenéssel, lázzal jár.

A folyadékpótlásra a legcélszerűbb langyos teával, kortyonként kínálni a kis beteget. A láz csillapítása csökkentheti a hányingert és a hányást.

Amennyiben a folyadék bevitele biztosított, érdemes elkezdeni az óvatos diétát. Először csak sós ropival és keksszel, majd magas rosttartalmú ételekkel, répával, almával, banánnal. A diéta folytatása az előzőek mellett sóban-vízben főtt rizzsel, burgonyával történjen. A tejes ételeket csak néhány nappal később célszerű bevezetni az étrendbe. A csecsemők és kisgyermekek étvágya a hányásnak, hasmenésnek köszönhetően rossz. Nem szabad semmit sem beléjük erőltetnünk.

Amennyiben a folyadékpótlás sikertelen, a gyermek kiszáradhat.

Ennek jele lehet a csecsemőknél a kutacs besüppedése, a bőr petyhüdtté válása, a szem alatti karikák megjelenése. Fontos ilyenkor a vizelet mennyiségét is figyelnünk, mert jelentősen csökken a kiszáradáskor.

Ha az otthoni ápolás nem bizonyul elegendőnek, haladéktalanul vigyük orvoshoz a kicsit, mert infúziós folyadékpótlásra lehet szükség.

Jó, ha tudjuk, a szoptatás véd a hasmenéses fertőzésektől, az anyatej ugyanis olyan ellenanyagot tartalmaz, amely nem engedi meg a kórokozók megtelepedését a bélrendszerben. Ugyanez a már lefejt és felforralt anyatejről már nem mondható el, ugyanis hő hatására tönkremennek az érzékeny ellenanyagok.

http://www.kistigrisklub.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése