Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 8., csütörtök

FOGSZUVASODÁS GYERMEKEKNÉL.

Gyermekkori fogszuvasodás

Ne várjuk meg, amíg ekkora a baj!


Óvodáskorú gyermekek között egyre gyakrabban találunk, elfeketedett, letöredezett fogú apróságokat.

Ez amellett, hogy eltorzítja a bájos arcokat szinte biztos, hogy gondot okoz a harapásnál, rágásnál. Gyakran halljuk azt is az anyukáktól, hogy pedig a gyerek rendesen mossa, fogorvoshoz is járunk vele, de nincs mit tenni, ilyen fogakat örökölt.

Ez azonban nem egészen így van. A gyenge fogzománc, a szuvasodásra való hajlam valóban örökölhető, de a megfelelő körülmények nélkül lényegesen kisseb az esélye a valódi fogromlás kialakulásának.

Az első és legnagyobb ellenség a cumisüveg. Leggyakrabban azoknak a gyerekeknek romlik látványosan a foga, akiknek a szájában egész nap, sőt, gyakran egész éjszaka ott lóg a cukros teával töltött cumisüveg! Ne szoktassuk rá gyermekünket erre a káros folyamatra! A cukros folyadék rendkívül jó táptalaja a fogszuvasodást okozó baktériumoknak, a teába csavart citromlé, pedig szinte feloldja a fogzománcot, még könnyebbé téve a fogak elromlását!


Mit tegyünk azonban, ha már késő, kialakult a fertőzés, a tejfogak kezdenek elszíneződni?


A modern technikának köszönhetően kifejlesztettek egy készüléket, amely segítségével fájdalommentesen fertőtleníthetők a fogak így, meggátolhatjuk a tejfogak további romlását. Lehetőség van arra is, hogy a megromlott tejfogakat külső héjjal, indokolt esetben koronával védjük.


Miért szükséges kezelni ezt a problémát, hiszen a tejfogak maguktól is cserélődni fognak?


Ha belegondolunk, a gyermekek foga 3-4 év alatt, 7-9 éves korukban váltódik teljesen. Ezidő alatt ugyanúgy enni, harapni kell gyermekünknek. A kiskorban rögzült rossz táplálkozási szokásokat, a kényelmetlenség miatt kialakult válogatósságot a későbbiekben nehéz lesz orvosolni. És még egy fontos érv, a szuvas tejfogak könnyen megfertőzhetik a későbbi maradandó fogakat is, így azok már eleve könnyebben elromolhatnak!
Gondoskodjunk tehát gyermekeink fogazatának épségéről időben! Vagy eleve óvjuk azoktól a káros hatásoktól, amelyek árthatnak a tejfogaknak, vagy kezeltessük a már szuvasodott fogakat, hogy a későbbiekben ne okozzanak gondot!
Forrás-http//gyermekfogak.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése