Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 3., szombat

A REUMÁS LÁZ GYERMEKKORBAN-ELSŐ RÉSZ-


JELLEGZETES REUMÁS CSOMÓK A BOKA ÉS A LÁBFEJ KISIZÜLETEI KÖRÜL.

A REUMÁS LÁZ GYERMEKKORBAN-ELSŐ RÉSZ-

A betegség jellemzői-
A reumás lázat úgy definiálhatnánk, mint azt a betegséget, amit sztreptokokkusz fertőzés idéz elő. A betegség tartós szívkárosodást okozhat, és átmeneti izületi gyulladást, , vagy egy khorea („rángatózás”) nevű mozgási rendellenesség formájában jelenik meg, bőrkiütés és bőrcsomók mellett.

Milyen gyakori?
A múltban a reumás láz járványok, és ennek meghatározott közösségekben való kitörése jelentette annak a feltételezésnek az alapját, hogy a betegséget fertőzés kelti, még mielőtt az antibiotikumokat feltalálták volna.

Az előfordulás világszerte drámaian csökkent, miután a penicillint elterjedten kezdték alkalmazni a torokgyulladás kezelésére és a betegség újabb kitörésének megelőzésére a betegségen már korábban átesettek számára.

Leggyakrabban 5-15 éves korban jelenik meg, 8 éves kor körüli legnagyobb előfordulással. A fejlődő országokban a betegség még mindig kihívást jelent, mivel a fiataloknál a maradandó szívbetegségeknek még mindig ez a vezető oka, és amely visszatérő kiújulásával fokozza a szívhibát. Mindazonáltal, a nyolcvanas években, olyan területekről jelentették a betegség újabb feltámadását, amelyeket egyébként alacsony-kockázatú populációknak tartottak.
Ezt a betegséget ízületi tünetei miatt a gyermekeket és serdülőket érintő számos reumatológiai betegség közé sorolják.

Mik a betegség okai?
Ez a betegség az immunrendszernek a torok sztrepotokokkusz fertőzésére adott rendellenes reakciójának következménye a genetikailag hajlamos személyeknél.

Ezeknél az egyéneknél az immunreakció nem csak a sztreptokokkusz ellen irányul, hanem a szervezet saját szövetei ellen is.

Valójában a légzőszervi fertőzés egy változó hosszúságú tünetmentes időszakkal előzi meg a betegség kezdetét.
Ez az előzetes fertőzéssel való egyedi jellegű kapcsolat adja az alapot a kezelésre és megelőzésre.

A sztreptokokkusz torokfertőzés gyakori a népesség körében, bár közülük csak keveseknél alakul ki ez a betegség. Azoknál a betegeknél nő a kockázat, akik többnyire a betegség kezdetét követő első 3 éven belül már átestek egy megelőző fellobbanáson.

Örökletes-e a betegség?
A reumás láz nem örökölhető betegség, mivel a szülők nem adhatják át közvetlenül gyermekeiknek, bár a genetikai tényezők befolyásolhatják a betegségre való fogékonyságot.

Miért betegedett meg a gyermekem? Megelőzhető-e a betegség?
A környezet és a sztreptokokkuszos fertőzés fontos tényezői a betegség kialakulásának, a mindennapi gyakorlatban azonban sokkal nehezebb megjósolni, kit támad meg. A betegséget egy rendellenes válasz okozza, minek során a sztreptokokkusz ellen kiváltódott immunreakció az emberi szövetek ellen fordul. Egyes sztreptokokkusz típusok hajlamosabbak reumás lázat előidézni, mint mások.
Nagyobb az esély a betegségre, ha bizonyos a sztreptokokkusz bizonyos típusai fertőzik meg az érzékeny személyt
.
A zsúfolt tömeg fontos környezeti tényező, mivel elősegíti a fertőzés terjedését.
A reumás láz megelőzése a pontos beazonosításon, valamint a sztreptokokkusz torok fertőzés antibiotikumos kezelésén alapul.

Fertőző-e?
A reumás láz önmagában nem fertőző. Ami viszont fertőző, az a sztreptokokkusz torokgyulladás. A sztreptokokkusz kórokozó emberről emberre terjed, ezért táptalajuk a tömeg, az otthon, az iskola, a katonai sorozás, stb.

Melyek a fő tünetei?
A reumás láz általában minden beteg esetében egyedien más tünetkombinációkkal jelentkezik.

A kezeletlenül hagyott, vagy nem megfelelően kezelt sztreptokokkusz torok- vagy mandulagyulladást követően léphet fel.
A torok- vagy mandulagyulladást felismerhetjük a lázról, torokfájásról, fejfájásról, vörös szájpadlásról és a gennyesen váladékozó mandulákról, amihez a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása és érzékenysége társul.

Ezek a tünetek iskolás- vagy serdülőkorú gyermekeknél nagyon enyhék lehetnek, vagy akár meg sem jelennek.
Egy tünetmentes időszak után a gyermeknek felszökhet a láza és a betegség más főbb jelei is feltűnhetnek, amelyek a következők:
Első az „artritisz” (ízületi gyulladás),

leginkább a „röpke/átmeneti artritisz”, amely több ízületet érinthet (térd, könyök, boka, váll). A gyulladás ízületről ízületre terjed; a kezek és a nyaki gerinc kevésbé érintett. Az ízületi fájdalom súlyos lehet, annak ellenére, hogy az ízületek duzzanata nem annyira szembetűnő. Meg kell említeni, hogy a fájdalmat az aszpirin, vagy az NSAID szerek általában azonnal csökkentik.
Második a „karditisz” –

szívizomgyulladás; ez a legsúlyosabb tünet.

A pihenés vagy alvás közben is felgyorsult szívverés esetén felmerül a reumás karditisz gyanúja. A szívrendellenességet a szív meghallgatásával kell ellenőrizni szívzörejt keresve. Ez az apró, finom zörejektől az egészen hangosakig terjedhet, ami a szívbillentyűk gyulladására utalhat, és amit „endokarditisznek” (szívbelhártya gyulladásnak) neveznek.

Ha a gyulladás helye a szívburokban található, az a „perikarditisz” (szívburok gyulladás), amikor is folyadék gyűlhet fel a szív körül. Ez általában tünetmentes, és magától megszűnik, meggyógyul.

A „miokarditisz” (szívizom gyulladás) legsúlyosabb eseteiben a szív pumpa működése gyengül a gyulladás következtében. Ezt köhögésről, mellkasi fájdalomról, megnövekedett pulzus- és légzésszámról lehet felismerni. Ilyenkor ajánlatos kardiológushoz (szívspecialista) fordulni, és további vizsgálatok indikáltak.
A harmadik a „khorea” (rángatózás) – ami egy görög szóból származik, jelentése tánc.

Ez egy mozgási rendellenesség, ami onnan ered, hogy az agynak azon része kerül gyulladásba, ami a mozgásösszerendezettségért felelős. A betegek körülbelül 10-30 százalékánál figyelhető meg. A khorea, ellentétben az artritisszel és a karditisszel, a betegség lefolyása során később jelentkezik, 1-6 hónappal a torok fertőzést követően. Korai jelei az írási, öltözködési és tisztálkodási nehézségek, esetleg járási vagy étkezési nehézségek, amelyek a céltalan, nem akaratlagos mozgásoknak tudhatók be. Ezek a mozgások akaratlagosan rövid időre elnyomhatók, alvás alatt akár el is tűnhetnek, de súlyosbodhatnak is stressz, vagy fáradtság hatására. Diákoknál hatása megmutatkozik a tanulmányi eredményeken, mivel rontja a koncentrálóképességet és szorongást okoz. Ha csak enyhe formában van jelen, nem észrevehető, vagy mindössze viselkedési zavarnak gondolják. Önmagától gyógyul 2-6 hónapon belül, de tüneti kezelés és a nyomonkövetés szükséges.
A reumás láz kevésbé gyakori tünetei a bőrön megjelenő tünetek. Az „eritéma marginatumegy múló bőrkiütés, ami a törzsön található és kiterjedt foltok jellemzik, amelyeknek a közepe világos, a szegélyei pedig vörösek; kígyószerű megjelenést kölcsönöznek.

A „bőr alatti csomók” fájdalommentes, mozgó, göbös csomók, amelyek színe nem üt az őket fedő bőr színétől, és általában az ízületek felett figyelhetők meg. Ezek a tünetek a betegek mindössze 5 százalékánál vannak jelen, és sokszor észre sem veszik őket jelentéktelen és tűnékeny megjelenésük miatt.
Vannak más jelek is, amelyek elsőre feltűnhetnek a szülőknek, és már a betegség korai szakaszában jelentkezhetnek, mint a láz, a kimerültség, a funkcionális fájdalom, étvágytalanság, sápadtság, hasi fájdalom és orrvérzés.

Minden gyermeknél ugyanolyan a betegség?
A szívzörej jelentkezése leggyakoribb az artritisszel és a lázzal járó idősebb gyermekeknél, illetve serdülőknél.

A fiatalabbaknál általában karditisz észlelhető, valamint kevésbé súlyosak az ízületi panaszok.
A „khorea” önmagában, vagy a karditisszel együtt jelentkezhet, de minden esetben alaposan ki kell vizsgálni a karditisz fennállásának lehetőségét.
A kezeléstől függetlenül a betegség kezdete és lefolyása szintén elég változatos.

Különbözik-e a gyermekek betegsége a felnőttekétől?
A reumás láz az iskolás gyermekek és a fiatalok betegsége, 25 éves korig bezárólag. Ritka 3 éves kor előtt, és a betegek több, mint 80 százaléka 5-19 éves. Mindazonáltal a későbbiekben is előfordulhat fellobbanás, ha nincs a folyamatos antibiotikum kezelés védelme.

Hogyan diagnosztizálható?
A klinikai tünetek és vizsgálatok átfogó elemzésének különösen fontos jelentősége van, mert nincs a diagnózis felállításához szükséges jellegzetes tünet vagy lelet.

A klinikailag útmutató kritériumokat egy orvos után nevezték el Jones kritériumoknak, amelyek a diagnosztizálás fő kulcsát jelentik.
A gyermekreumatológusok világszerte ismerik a betegséget annak minden megjelenési formájában.

A reumás láz-gyanús gyermeket szigorú orvosi megfigyelés alá kell helyezni, és megvizsgálni, megfelel-e a diagnózis pontos kritériumainak.
A karditisz esetében szükség lehet kardiológus specialistára.

Mely betegségek hasonlítanak a reumás lázhoz?
Létezik egy úgynevezett sztreptokokkusz fertőzés utáni reaktív artritisz, ami azt takarja, hogy a sztreptokokkusz fertőzést csak artritisz követi. Ez valószínűleg a reumás láz sok megjelenési formájának egyike lehet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése