Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. szeptember 14., szerda

A JOBB ISKOLAI TELJESITMÉNY TITKA

A jobb iskolai teljesítmény titka: a rendszeres testmozgás

a szülők minden szükséges támogatást, felszerelést, könyveket, segédeszközt biztosítanak gyermekük számára, az még nem elég a sikeresebb tanuláshoz, állítja egy amerikai tanulmány. Annak érdekében, hogy gyermekünk ki tudja hozni magából a maximumot, szüksége van a rendszeres testmozgásra.

A sportolásra legtöbben úgy gondolnak, mint amire feltétlenül szükség van a testi egészség és a fizikai kondíció szempontjából. Valójában a szellemi tevékenységhez legalább ennyire kell a mozgás, és ezt az ez irányú tanulmányok is megerősítik.

Bizonyára már sok szülő is megtapasztalta, hogy ha gyermeke valamilyen mozgásos tevékenységet végez, az jó hatással van a gondolkodására és a tanulási-megismerési képességeire.

A tétlenség, a passzivitás nem csak a szellemi képességeket rombolja, hanem még elhízáshoz is vezethet.

Hogyan segíti a rendszeres mozgás a gyermeket a tanulásban?

- a mozgás a szellemi fáradtság legjobb ellenszere. Segít nekik ellazulni, és jobban koncentrálni. Egy rövid kis futás, például egy kör az udvaron, máris sokat segít abban, hogy a gyermek nyugodtan leüljön utána, és folytassa a feladatát, például az olvasást.

- akárcsak a felnőtteknél, a testmozgás a gyerekeknél is a stressz ellen hat. Az iskolai dolgozatok, számonkérések miatt gyakran szoronganak, de az otthoni gondok is ugyanúgy átragadnak rájuk.

- a gyakorlatok fejlesztik a gyermekek matematikai problémamegoldó készségét

- a kutatás bebizonyította, hogy azon agyi területek működését is fokozza a rendszeres mozgás, melyek felelősek a komplex gondolkodásért, a döntéshozatalért és a helyes szociális magatartásért

Ezek az előnyök azonban csak a valóban hosszú távon végzett rendszeres mozgás következményeként mutatkoznak meg.

A kutatók (Medical College of Georgia) szerint, nem kell feltétlenül különórára beíratni emiatt a gyermeket, az is jó, ha a szüleivel együtt sportol valamit, ami egyúttal a szülőknek éppoly hasznos, és még a családi köteléket is szorosabbá fűzi.

Remek közös sportolási lehetőség a biciklizés, a túrázás, de egy otthoni fél órás táncolás szintén hatásos lehet.

Mikor gyermekünk otthon a házi feladatát készíti, mindig iktassunk be 10-15 perc szünetet két feladat között, és engedjük, hogy végezzen valamilyen fizikai aktivitást, például ugrókötelezést vagy helyben futást. Ezek után jobban fog tudni koncentrálni, és hatékonyabban tudja megoldani a feladatokat.

Még az sem fontos, hogy a sporttevékenysége egyórás időtartamú edzésekből álljon, ha ez nem fér bele a napirendbe. E helyett rövidebb szakaszokban is átmozgathatja izmait. A lényeg a rendszerességen van, és azon, hogy többet mozogjon.

Forrás: PRLog.Org

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése