Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 3., csütörtök

BESZÉDZAVAR GYERMEKEKNÉL



Beszédzavar gyermekeknél
Időben fel kell figyelni a gyermekeknél, ha későn kezd beszélni, érthetetlenül beszél, kiejtési zavarai vannak vagy dadog. Az esetek túlnyomó hányadában a probléma bármiféle beavatkozás nélkül megoldódik. Esetenként viszont szükség van orvosi segítségre, korrekcióra.
A késői beszédfejlődés miatt sok a szülői aggodalom
Az egyébként normálisan fejlődő gyermekeknél nincs probléma ha a második életév végéig nem kezd el beszélni. Különösen gyakran fordul elő a fiúknál és az egykéknél – s ezen azzal tudunk változtatni, ha mindennap beszélgetünk a kicsivel, egyéb tevékenység közben. Nehezebb a helyzet ha a fejlődés egyéb területein is elmaradás tapasztalható, mert ennek oka lehet fizikai rendellenesség, növekedésbeli visszamaradottság vagy lassú értelmi fejlődés, mely tünetekkel orvoshoz kell fordulni.
Amennyiben a gyermek csak néhány szót tud mondani két éves korára, gondolhatunk a normális késői fejlődésre, de okozhat ilyet az ingerszegény környezet, emocionális stressz esetleg halláskárosodás is. Fül ill. hallásvizsgálat mindenképpen célszerű. Ugyancsak a hallásproblémához kapcsolható, ha a gyermek nem képes tisztán kiejteni a szavakat.
Előfordul a beszédtől való idegenkedés akkor is, ha nincsenek problémák a szavak kiejtésével
Miután valószínű, hogy nem a beszédképző szervekkel, vagy a hallással lenne gond érdemes szakorvoshoz fordulni.
Az öt év körüli gyermeknél jelentkező dadogás a beszéd gyakori és normális kiskori bizonytalanságának a maradványa. A szorongás súlyosbíthatja e tünetet ezért szükség van az orvosi segítségre, s valószínűleg a beszédterápiára. Kisebb korban a bizonytalan beszéd természetes folyamat része. Oka általában az izgatottság, mert a kicsi agya gyorsabban dolgozik mint amilyen gyorsan képes beszélni. Ez a fajta dadogás szinte minden gyermeknél elmúlik a fejlődés során.
A pöszeség vagy egyéb beszédhiba gyakori jelenség
Ha ez kisebb mértékű, valószínű, hogy a gyermek egyedül is megbirkózik vele. Amennyiben viszont a beszédhiba súlyos, a kívülállók nem értik esetleg a gyermeket zavarja és feszélyezi e probléma, orvoshoz kell vinni, mert az ok lehet valamilyen korrigálandó fizikai probléma, vagy logopédus segítségére.
Az S hang helytelen ejtése, a G, K, L hangok képzési problémái négy éves korig elfogadhatóak, utána pszichoterápiás tanácsadás ill. a szakorvos megkérdezése a követendő út.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése