Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 18., péntek

A SIELÉS KOMOLY VESZÉLYEKET TARTOGATHAT A GYERMEKEKNEK



A síelés komoly veszélyeket tartogathat a gyermekeknek
A síelés ma már hazánkban is mind több család számára elérhető. A gyermekek egyre fiatalabb korban tanulnak meg síelni, ezért fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azokkal a veszélyekkel, amelyek a sípályán fenyegetik őket. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy gyermekek megfelelő védőfelszerelést viseljenek és ők maguk is ismerjék a biztonságos síelés követelményeit.
„A gyermekek leggyakrabban előforduló sérülései a fej és végtagsérülések, valamint a kéz- és lábtörések. A fejsérülés az esetek nagy részében komoly, ritkán életveszélyes is lehet. Jellegzetes tünetei az eszméletvesztés, tudatzavar, görcsök, hányás, fejfájás, szédülés, látászavar. Ha ezek a tünetek előfordulnak, orvosi vizsgálatra, ellátásra és gyakran kórházi megfigyelésre van szükség. A töréseknél gyakori a lábszár spiráltörése, amit sokszor az okoz, hogy a sí kötés nem old le.  Másik típussérülés, amikor a letámasztott síbot miatt a hüvelykujj alapízületének belső szalagja, illetve csontos tapadása kiszakad. Ezek komoly sérülések, amelyekkel azonnal orvoshoz kell menni, nem szabad várni a hazautazásig! Sőt, a biztonság kedvéért érdemes megérkezés után itthon is felkeresni egy szakembert, akkor is, ha gyermekünket külföldön ellátták.”-
 Az első és legfontosabb, hogy gyermeket a megfelelő védőfelszereléssel lássuk el. Európai országok jelentős részében 14 év alatt kötelező vagy ajánlott mindenkinek a bukósisak viselése. A helyesen beállított síkötésnek is jelentős szerepe van: ennek lényege, hogy eséskor oldjon le a kötés, mielőtt eltörne a csont. Gyerekeknél a kötés megfelelő beállítása a szülő vagy a síoktató felelőssége, ezért lehetőleg kérjük szakember segítségét.  „Tanítsuk meg a gyerekeknek a sí kresz szabályait! Amíg ezt nem sajátította el, sose engedjük felnőtt felügyelete nélkül lesiklani. Át kell vele beszélni, hogyan figyeljen a megfelelő sebesség megválasztására, mert ez akár az életét is megmentheti.
 A gyermekek, de sokszor a szülők sincsenek tisztában egy-egy síbaleset következményeivel
Ha már bekövetkezett a baleset, azonnal segítséget kell nyújtani. Minden balesetnél, akár közúton, akár a sípályán történik, első a biztonság. Csak akkor, és úgy menjünk közel, hogy mi ne okozzunk újabb balesetet. Ne csússzunk az ott fekvő sérültre, illetve ne másszunk utána a szakadékba, nehogy mi is megsérüljünk. Keresztezett sílécekkel jelezzük a többi síelőnek, hogy kerüljék ki a baleseti helyszínt. Eszméletvesztés, a fej, gerinc, medence vagy a combcsont törése esetén ne mozgassuk a sérültet, várjuk meg a mentőegységet. Mindig tudjuk, hogy az adott síterepen hol és hogyan kérhetjük a hegyi mentők segítségét, a pályán is legyen nálunk a liftkezelők, helyi síoktatók telefonszáma. Nagyon jó szolgálatot tehet a lehűlés ellen használható fólia, mely akár egyik zsebünkben is elférhet.
http://www.harmonet.hu/data/cikkek/58000/58601/02.jpg



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése