Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 6., vasárnap

ZSÁKVESE



Zsákvese tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Hidronefrózis (hydrohephrosis) alatt a vese kitágulását értjük, melyet az elzáródás miatt pangó vizelet visszafelé ható nyomása okoz. Normális esetben a veséből a vizelet igen kis nyomással távozik. Ha a húgyutak elzáródnak, a vizelet visszajut a vese apró csatornáiba és a vesemedencébe, kitágítja a vesét, így nyomás alá kerülnek a vese érzékeny szövetei. Hosszú ideig fennálló hidronefrózis során a tartósan magas nyomás károsítja a vese szöveteit, ezáltal a vesefunkció jelentősen romlik.
Okok
A hidronefrózis rendszerint az ureteropelvikus átmenetnél (vesemedence és húgyvezeték átmenete) létrejött elzáródás miatt alakul ki. Gyakori okok:
Szerkezeti elváltozások - például mikor a húgyvezeték túl magasan szájadzik be a vesemedencébe
Az átmenet megtörik a vesék lejjebb csúszása miatt
Vesemedencében van kő
A húgyvezetéket kötőszövetes szalagok, abnormálisan elhelyezkedő verőér vagy véna, illetve daganat szorítja le
A hidronefrózis alsóbb húgyúti szakaszok elzáródása vagy a hólyagból történő vizelet-visszaáramlás miatt is kialakulhat. Ezek okai a következők:
Húgyvezetékben jelenlevő kő
Húgyvezeték közelében található daganat
A húgyvezetéknek fejlődési rendellenesség, sérülés, fertőzés, sugárkezelés vagy sebészeti beavatkozás miatt kialakult szűkülete
A húgyhólyag és húgyvezeték izmainak, beidegzésének rendellenességei
A húgyvezetékben vagy a húgyvezeték körül sebészeti beavatkozás, sugárkezelés vagy különböző gyógyszerek (főleg a methysergide) miatt létrejött rostos kötőszövet szaporulat
Ureterokele (a húgyvezeték alsó szakaszának hólyagba való bedomborodása)
A húgyhólyag, a méhnyak, a méh, a prosztata vagy egyéb medencei szervek daganata
A prosztata megnagyobbodása, gyulladása, vagy daganata által okozott elzáródás, mely meggátolja, hogy a vizelet a húgyhólyagból a húgycsőbe folyhasson
Fejlődési rendellenesség vagy sérülés okozta vizelet-visszaáramlás
Súlyos húgyúti fertőzés, amely átmenetileg megakadályozza a húgyvezeték összehúzódásait
Esetenként hidronefrózis alakulhat ki terhesség alatt is, ha a megnagyobbodott méh összenyomja a húgyvezetékeket. A terhesség ideje alatt végbemenő hormonális változások tovább súlyosbíthatják a problémát a húgyvezeték izomösszehúzódásainak gátlása által, melyek normális esetben a vizeletet a hólyagba juttatják. Az ilyen hidronefrózis rendszerint elmúlik a terhesség befejeződésével, bár a vesemedence és a húgyvezeték továbbra is némileg tágult maradhat.
A hosszú ideig fennálló vesemedence-tágulat gátolhatja azokat a ritmikus izomösszehúzódásokat, amelyek normálisan a vizeletet a húgyhólyagba juttatják. Ez esetben az azonos feladatot ellátni képtelen kötőszövet veheti át a húgyvezeték falaiban a normális izomszövet helyét, ezzel maradandó károsodást okozva.
Tünetek
A tünetek az elzáródás okától, helyétől és időtartamától függnek. Amikor az elzáródás gyorsan kezdődik (akut hidronefrózis), általában vesegörcsöt - erős, szakaszos deréktáji (a bordák és a csípők között található terület) fájdalmat - okoz az érintett oldalon. Amikor lassan alakul ki (krónikus hidronefrózis), lehet teljesen tünetmentes, vagy okozhat makacs, kellemetlen, tompa fájdalmat. Az orvos tapinthat deréktáji duzzanatot, főleg ha egy csecsemő vagy gyermek veséi nagyon kitágultak. A hidronefrózis lehet visszatérő és kínzóan fájdalmas a túltelődő vesemedence vagy a lecsúszott vese miatt átmenetileg megtört húgyvezeték elzáródása miatt.
A hidronefrózisos betegek körülbelül 10%-ának vér található a vizeletében. Elég gyakoriak a lázzal, gennyvizeléssel, és hólyagtáji vagy vesetáji kellemetlen érzéssel együttjáró húgyúti fertőzések. Amikor a vizelet áramlása akadályozott, kövek alakulhatnak ki. A vérvizsgálatok magas húgysavszintet fedhetnek fel, amely arra utal, hogy a vesék nem választják ki kellő mértékben ezt a salakanyagot. A hidronefrózis enyhe bélrendszeri tüneteket: hányingert, hányást vagy hasfájást okozhat. Ezen tünetek néha hidronefrózisos gyermekeken jelentkeznek abból a fejlődési rendellenességből adódóan, hogy a vesemedence és a húgyvezeték átmenete túl szűk. Ha nem kezelik, a hidronefrózis végül károsítja a veséket, és veseelégtelenséggel végződhet.
Kórisme
Többféle eljárással lehet a hidronefrózist kórismézni. Az ultrahangvizsgálat jó képet ad a vesékről, húgyvezetékekről és a hólyagról, és különösen hasznos gyermekek esetében. Intravénás urográfiával a veséket röntgenezni lehet, miután sugárfogó, röntgenárnyékot adó anyagot fecskendeztek a véráramba. A hólyag és a húgycső röntgenképei akkor láthatóak, ha a befecskendezett sugárfogó anyag áthaladt a veséken, vagy ha a retrográd urográfiának nevezett eljárás során a húgycsövön keresztül juttatják a húgyutakba az anyagot. Ezen vizsgálatok információt nyújthatnak a vizelet a vesén keresztüli áramlásáról. A cisztoszkópiát, amikor egy száloptikás készüléket juttatnak a húgycsőbe, a húgyhólyag belső felszínének közvetlen vizsgálatára használják.
Kezelés és kórjóslat
A húgyúti fertőzéseket és a veseelégtelenséget, amikor jelentkeznek, azonnal kezelik.
Az akut hidronefrózisban az elzáródás fölött összegyűlt vizeletet a lehető leggyorsabban elvezetik - általában bőrön keresztül beszúrt tű segítségével -, ha a veseműködés lelassult, a fertőzés továbbra is fennmaradt, vagy a fájdalom jelentős. Ha az elzáródás teljes, a fertőzés komoly vagy kövek jelentkeznek, átmenetileg a deréktáj bőrén keresztül a vesemedencébe juttatott katéter segítségével vezetik el a vizeletet.
A krónikus hidronefrózist a kiváltó ok kezelésével és a húgyúti elzáródás felszámolásával gyógyítják. A húgyvezeték szűk vagy rendellenes szakaszát sebészileg távolítják el, és a levágott végeket összeillesztik. Néha olyan műtétre van szükség, amely megszabadítja a húgyvezetéket a rostos kötőszövettől. Ha a húgyvezeték és a húgyhólyag közötti átmenet elzáródott, a húgyvezetékeket műtétileg eltávolítják és a húgyhólyag egy másik részéhez illesztik.
Ha a húgycső záródott el, a kezelés történhet gyógyszerek segítségével (pl. hormonterápia prosztatarák esetén), valamint műtét vagy a húgycső dilatátorokkal való tágítása révén. Más kezelési eljárások használatosak akkor, ha kő zárja el a vizeletáramlás útját.
Az egyik vagy mindkét vesén akut hidronefrózis miatt végzett műtét általában akkor sikeres, ha a fertőzést ellenőrizni lehet és a vesék megfelelően működnek. A kórjóslat kevésbé kedvező krónikus hidronefrózis esetén.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése