Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 23., szerda

Tippek, hogyan kerüljük el a karácsonyi gyomorrontást




Tippek, hogyan kerüljük el a karácsonyi gyomorrontást
Az év vége felé közeledve, már előre rettegünk attól, hogyan óvjuk meg alakunkat az elkerülhetetlen nagy evések miatt ránk leselkedő túlsúlytól, és az ilyenkor rendszerint jelentkező emésztési panaszoktól, különösen a gyomorrontástól. Fontos a mértékletesség, ahogyan létezik néhány apró trükk is, amelyek segítségével következmények nélkül megúszhatjuk a karácsonyi lakomákat
Sokan gondolják úgy, hogy karácsonykor felfüggesztik a diétájukat, hiszen –ahogyan mondani szokták- a sok szenvedés után, néhány nap gondtalan falatozásból biztosan nem lesz nagyobb baj. Ilyenkor pedig a fogyókúrázó rendszerint túleszi magát, ami alaposan megterheli az emésztőrendszert és számos kellemetlen panaszt, elsősorban gyomorrontást okoz.

Tippek az ünnepi gyomorrontás elkerüléséhez
  • Apró, de hatékony trükk, ha az étkezés előtt, megiszunk 1-2 pohár vizet. Ez telítettség érzést ad, nem fogunk kiéhezve rárontani a finom falatokra. Evés közben is hatásos, ezért fontos, hogy az ünnepi asztalon bőven legyen friss víz.
  • Az ünnepi ételek rendszerint kevésbé egészségesek, a vitaminok és ásványi anyagok utánpótlásáról, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni. Reggelire, vagy a fő étkezések között együnk néhány szem gyümölcsöt, nyers zöldséget és persze a mozgásról se feledkezzünk meg: a délutáni kocogás, esetleg a közterületi tornaeszközök használata, vagy egy hosszabb séta hozzásegíti szervezetünket ahhoz, hogy még a nehezebb ételekkel is könnyebben elboldoguljon.
  • Vacsora helyett, inkább ebédkor „bűnözzünk”, így lefekvés előtt több időnk van a nagyobb mennyiségű táplálékot megemészteni. Amennyiben előre tudjuk, hogy a vacsora lesz a kiadósabb, késő délután fogyasszunk friss gyümölcsöt: ez lényegesen csökkenti az étvágyunkat.
  • Használjunk a főételhez is kistányért. Természetesen jóval kevesebb étel fér rá, de mivel a tányér tele van, optikailag becsapjuk agyunkat, nem lép fel hiányérzet. Ha repetázunk, hagyjuk el valamelyik következő fogást, ezzel a gyomorrontást is elkerülhetjük.
  • Az ételt mindig alaposan rágjuk meg, hiszen az emésztési folyamat már a szájban, a nyál segítségével megkezdődik. Ráadásul a jól megrágott étel kevésbé terheli a gyomrot. Az sem mellékes, hogy amíg rágunk, addig sem teszünk a szánkba újabb falatot!
  • Kerüljük a nehéz, zsíros, rántott ételek, sajtok és öntetek túlzott fogyasztását. Gyomrunk és alakunk is hálás lesz érte.
  • Étkezés után lehetőleg keljünk fel az asztaltól. Vacsora után, egy jóízű beszélgetés alatt hajlamosak vagyunk folyamatosan csipegetni, így akár több száz, felesleges kalóriát is lenyelhetünk, ami könnyen gyomorrontáshoz vezethet.
  • A karácsony és a szilveszter a nagy koccintások ideje is, ám az alkohol –fajtától függően– igen magas kalóriatartalommal rendelkezik. Az alkoholfogyasztást úgy csökkenthetjük, hogy kizárólag ebéd/vacsora közben iszunk: emésztőrendszerünk kevésbé károsodik, valamint az elfogyasztott táplálék „elfoglalja” az alkoholnak szánt helyet.
  • Amennyiben még is elrontottuk a gyomrunkat, próbáljuk meg természetes módon –teák, főzetek segítségével– kúrálni magunkat.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése