Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 11., péntek

3 tünet gyerekkorban, melynél felmerül a skizofrénia gyanúja



3 tünet gyerekkorban, melynél felmerül a skizofrénia gyanúja
3 tünet gyerekkorban, melynél felmerül a skizofrénia gyanúja
A skizofrénia súlyos betegség, mely már gyermekkorban is jelentkezhet. Ismerd fel a tüneteit!
Tipikus eset, amikor a gyerkőc azzal állít haza az óvodából, hogy új barátja van. Örülsz, hogy csemetédnek ilyen jól sikerült beilleszkednie a gyerekek közösségi szférájába, és másnap lelkesen kérdezgeted az óvó nénit, ki az új csoporttag. Ő mosolyogva válaszolja, hogy nem gyarapodott új emberrel a társaság, te pedig gyanakodni kezdesz, hogy a barát valójában kitalált, csak a csemetéd fantáziájában létezik.Persze nem kell azonnal a pszichológushoz rohanni, ez még korántsem egyenlő a skizofréniával. Sok gyereknek akad láthatatlan barátja, akit idővel kinő, elfelejt. A gond akkor van, ha a következő jelek elszaporodását észleled.
Vizuális hallucinációk
http://www.femina.hu/spacer.gifNem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy láthatatlan barát - vagy esetleg több is - még nem ok arra, hogy tövig rágd a körmöd, mert a gyermekednek valami komoly baja van. A probléma akkor válik valóssá, ha ezen a baráton kívül semmi más nem érdekli a gyereket. Amikor már nem avat be téged a dolgaiba, harapófogóval sem tudod kihúzni belőle, hogy mi történt az oviban, iskolában. Csak és kizárólag a barátjának számol be a dolgokról, a társas környezetben sem keresi a vele egykorúak társaságát, mert ott van a csak számára látható cimborája.
Ezek a vizuális hallucinációk sokszor odáig is elfajulhatnak, hogy olyan dolgokat tesz a gyerkőc, melyekre a hangok - vagyis a szellembarát - beszélték rá. Ezek akár komoly balesetekhez is vezethetnek, ilyenkor már érdemes egy szakembert is bevonni a történetbe.
Mentális viselkedés változása
Habár a mai gyerekek már energikusabbak, durvábbak, mint a korábbi generációk tagjai, a mentális zavarokat könnyedén megkülönböztetheted a hisztitől. Amikor a gyerkőc társas viselkedése erőszakossá, agresszívvé válik, vagy pontosan az ellenkezője történik vele, és egyik pillanatról a másikra apátiába süllyed - vagyis meredek hangulatingadozásai vannak -, az jelezheti azt is, hogy skizofréniára hajlamos.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése