Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 1., kedd

3 életre szóló lelki sérülés gyerekkorban



3 életre szóló lelki sérülés gyerekkorban
Amit a szülők válása okoz
A válás miatti aggodalmadat fokozhatja, ha gyermekedet szenvedni is látod, ám sokat tehetsz ez ellen.
Elkerülhetnéd, hogy gyermekednek valaha is krízissel kelljen szembenéznie - márpedig a manapság meglehetősen gyakori válás számára is krízis a javából, mely életre szóló traumát okozhat a kicsiben.Ismerd meg a leggyakoribb gyerekkori lelki sérüléseket, melyeket a szülők válása okoz. Tippjeink pedig segítséget nyújtanak ahhoz, hogy csemetéd a lehető legkíméletesebben mehessen át az új helyzettel járó változásokon - sőt, lehetővé teszik, hogy éppen a nehézségek által erősödjön meg, és saját tapasztalatainak köszönhetően jobban megértse mások problémáit.
Ha a szülők túlontúl kulturáltan válnak
http://www.femina.hu/spacer.gifSok szülő esik bele abba a hibába, hogy - bár ágytól-asztaltól lényegében már elváltak, és csak a hivatalos procedúra lezajlását várják - a gyerek felé a igyekeznek a lehető legudvariasabb képüket mutatni, és egy szót sem ejtenek előtte arról, hogy bármi gond lenne.
A csemete azonban csak kicsi, de nem ostoba - megérzi, hogy apa és anya között valami jóvátehetetlenül megromlott. A szülők verbális és nonverbális üzenete közötti ellentét pedig oly mértékben elbizonytalaníthatja, hogy a szorongás, feszültség idővel testi szinten is jelentkezhet. A túlzásba vitt disztingválással tehát csak súlyosbítod a helyzetet. Természetesen nem kell megosztanod porontyoddal minden részletet, de nagy általánosságban mindenképpen vázolnod kell a helyzetet. A szakemberek szerint a legjobb taktika az, ha röviden ismerteted a problémát, majd hagyod, hogy a gyerek feltegye a kérdéseit.
Csak annyit mondj el neki, amennyit tudni szeretne, ugyanis csak ennyi információ befogadására és feldolgozására képes. Ami pedig az időzítést illeti, célszerű rögtön tájékoztatni a helyzetről, mihelyst megsejtett valamit - lényegesen kevésbé viseli majd meg a szülei kapcsolatában bekövetkező negatív fejlemény, ha nem felkészítés nélkül, egyedül kell megfejtenie a titkot.
A szülő is ember, akinek a válással járó felfokozott érzelmi állapotban bizony nem mindig könnyű kontrollálnia magát, és megeshet, hogy az igaza kivívása érdekében hajlandó bármilyen fegyvert bevetni - adott esetben a saját gyerekét is. Vannak, akik korlátozzák a láthatást, mások ártatlannak tűnő megjegyzésekkel próbálják aláaknázni a gyerek szeretetét a másik szülő iránt, de akadnak olyanok is, akik azt sugallják csemetéjüknek, hogy tőle függ a boldogságuk - ami egyébként nem más, mint vegytiszta érzelmi zsarolás.
Mindezt meggyőződésük szerint a gyerek érdekében teszik, nem gondolva arra, hogy a kicsi az apja és anyja közti játszmákban csak valamiféle eszköznek érzi magát, ráadásul magát teheti felelőssé azokért a reakciókért, amelyeket rá hivatkozva egyik szülője kivált a másikból, és viszont.
Embert próbáló feladat nagyvonalúan lemondani az efféle játszmákról, különösen, ha volt társad is ehhez folyamodik, mégis érdemes ellenállnod a csábításnak - azaz, bármilyen fellengzősen hangzik is, erkölcsi fölényben kell maradnod. Egykori partnered minden próbálkozását fogadd higgadtan és következetesen. És különben is: számít egyáltalán, hogy ki kezdte? Neked talán igen, de a kicsinek nem igazán.
És hogy mi a jutalmad? Gyermeked idővel rájön arra, hogy a játszmázással szemben éppen ez a fajta hozzáállás védte az ő érdekeit. Ily módon megerősödik a kapcsolatotok, és ami még fontosabb, hogy a gyerkőcöt is boldognak láthatod majd. Ez pedig sokkal több örömet szerez, mint ha borsot törnél az exed orra alá.

Félelem a visszautasítástól
Számos gyerekben életre szóló traumát okoz, hogy érzi, már nem is fontos, mivel egyik szülőjével kevesebb a kapcsolata a válást követően. Ám sok mindent tehetsz azért, hogy lurkódnak ne kelljen hasonló megrázkódtatáson keresztülmennie.
Amennyiben a gyerek veled marad, bátorítsd arra, hogy annyi időt töltsön a másik szülővel, amennyit akar, illetve amennyit a körülményekből adódóan lehetséges. Volt párod iránt viseltess megértéssel és toleranciával, és ne ragaszkodj mereven bizonyos keretekhez a láthatást illetően. Közvetlenül vele beszéld meg az esetlegesen felmerülő problémákat, és véletlenül se használd közvetítőnek a kicsit, ez ugyanis túl nagy terhet jelent számára. Ha a gyerkőc hol egyikőtöknél, hol másikótoknál lakik, tedd a lehető legkényelmesebbé számára ezt az állapotot. Legyenek mindkét otthonban ruhái és játékai, legfőképpen pedig legyen egy-egy szobája vagy kijelölt jelölt helye, hogy érezhesse, valóban részese mindkét szülő új életének.
Amennyiben volt párod nem partner a gyerek nevelésében, ügyelj a korábbiaknál is jobban a kicsi szükségleteire, hogy minél kevésbé viselje meg ez az áldatlan állapot.
Forrás-Femina
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése