Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 15., kedd

PÜSPÖKI KONVIKTUS SZATMÁRNÉMETI



EMLÉKTÁR

A PÜSKÖKI KONVIKTUS




 A  konviktus szerves része volt a Királyi Katolikus Főgimnáziumnak.
A történelem forgató könyve átírta az észak erdélyi magyarság sorsát vele együtt a püspöki konviktus tulajdon jogát és működésének szabványrendszerét  is. Előbb az –UNIÓ-szakiskola majd a Kölcsey Ferenc Kollégium működik benne mindmáig
A  püspöki konviktust azért alapította a szatmári püspökség  hogy nevelést,ellátást és otthont adjon a Kir.Kat.Főgimnázium tanulóinak,elsősorban a környékbeli falvakból vagy helységekből származóknak. De mindannyian  egy lelki közösségben éltünk/pl Mária Kongregáció,közösségi programok,sport rendezvények,önképzőköri tevékenység stb. Voltak olyan városi diákok is akik napi  rendszerességgel látogatták a konviktust./Bura László,Bauer Béla/  A jezsuita atyák részt vettek a főgimnázium oktatási tevékenységében is. A konviktusban lakó tanulók voltak a –KONVIKTOROK- Ezen tanulók  ellátását,nevelését a jezsuita atyák felügyelték, Szívvel lélekkel a papi hivatásuk a reájuk bízott fiatalok értelmes életre való nevelése volt a kitűzött céljuk. Számos kiváló embert képezett ki a jezsuita rend akik tartósan hasznos és lelkiismeretes munkával szolgálták  a mindenkori társadalmakat.
.A jezsuita atyák voltak a mi utánozhatatlan példaképeink,a puritán, magas mércéjű szellemiség átörökítői.  Megemlíteném páter BÁTAY-t,növénytanász tudós-páter IRSIK,páter GODÓ, páter KULCSÁR,magiszter SOMMER
Voltak olyan városi diákok is akik napi  rendszerességgel látogatták a konviktust./Bura László,Bauer Béla/A volt konviktorok” az utóbbi években gyakran rendeztek találkozókat az egyházi főméltóságok részvételével./Szeretett barátom WILLAND FRICI lelkes munkájának köszönhetően. Legyen áldott az emléke.
A bemutatott képen a Püspöki Konviktus főépülete látható homlokzatán a Szent Imre szoborral,amit az idők folyamán a szertelen ideológiák eltávolítottak.
#1 Dr.BauerBela

1 megjegyzés:

  1. Hol lehet megtalálni hallgatóik névsorát? Apám, nagybátyám 1910-tő járt ide.

    VálaszTörlés