Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 25., péntek

MIKOR KÖVÉR A CSECSEMŐ ??



Mikor kövér a csecsemõ?
A szülők egyik része egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy a gyermeke talán egy kicsit nagyobb, mint az átlag, pedig az egyik példa szerint a gyermekek két hónapos korukban éppen kétszer annyit nyomtak, mint a születési testsúlyuk.
A szülők számára egyetlen egy dolog volt nagyon fontos: a gyermekek egészsége. Pedig a szülőknek volna okuk aggodalomra, hiszen általános tendencia, és szinte a világ minden országára jellemző, hogy a gyermekek és a fiatalok körében növekszik a túlsúlyosak aránya. Sokat beszélünk ma az elhízásról, de biztosan van néhány olyan túlbuzgó szülő, aki a gyermeke egészsége, szépsége, és testsúlya miatt aggodalmaskodik, megoldásként pedig korlátozza a fejlődés szempontjából létfontosságú élelmiszereket - állítják a szakemberek.
A kövérkés csecsemő hosszú ideig a gyarapodás és az egészség szimbóluma volt, de vajon mikor elhízott egy pici gyermek? Az orvosok azt mondják, hogy általában a pufók gyermek egészségesnek tekinthető. Az elhízás legfőbb tényezői a rossz összetételű étrend, és a mozgásszegény életmód, azonban ezeket az okokat a csecsemők esetében nem sorolhatjuk fel. Az orvosok azt mondják, hogy nem kell feleslegesen kétségbe esni, de azért oda kell figyelni az árulkodó jelekre:
- 3 éves kor előtt, a kisgyermekek jövőjét sokkal inkább a szülők esetleges túlsúlyából lehet előre jelezni, és kevésbé a születési súlyból vagy a csecsemő növekedési üteméből. Ha a szülők túlsúlyosak, akkor sokkal nagyobb a kockázati tényező, hogy a gyermeknek is súlyproblémái lesznek majd felnőttkorában. Az öröklött géneket is okolhatjuk a súlyproblémák kialakulása miatt, de a legtöbb esetben az életmód miatt alakulnak ki a problémák. A gyermekek növekedését és tanulását a közvetlen környezete határozza meg, tehát ha a szülők túlsúlyosak azt a táplálkozási, életmódbeli mintát fogja követni.
- a rendkívül gyors növekedés 4 éves kor előtt lezajlik, ebben az időszakban a testsúly gyorsabban növekszik, mint a magasság, ez is az egyik lehetséges figyelmeztető jel lehet. A szülőknek figyelniük kell arra, hogy a testsúly ne okozzon problémát a gyermek fejlődésében, például ne hátráltassa a járást. Minden esetben konzultáljunk a gyermekorvossal, ha megváltoztatjuk a gyermek étrendjét. Számos tanulmány igazolta már, hogy a szoptatás rendkívül előnyökkel jár a csecsemő fejlődése szempontjából, az anyatejből megfelelő tápanyagokhoz, megfelelő összetételben jut hozzá az újszülött, ezáltal kisebb lesz annak a kockázata, hogy gyermekkorában elhízottá válik. Minél hosszabb ideig kap anyatejet a csecsemő, annál kisebb lesz a kockázat. A szakemberek azt javasolják, hogy legalább egy évig kapjon anyatejet a csecsemő. A szülőknek a korai gyermekkor idején ki kell alakítaniuk azokat az egészséges napi rutinokat, amelyek később az egész család egészségét meghatározhatják.
Néhány példa ezek közül: - az egészségtelen ételeket lehetőleg tartsuk távol a háztartástól, sajnos ma már nem meglepő, állítja egy szakember, hogy az egy éves gyermekek tele vannak tömve agyon cukrozott finom pékáruval, magas cukortartalmú üdítőitallal, sült krumplival és más gyorséttermi étellel. Ha a szülők is ilyen ételeket fogyasztanak, akkor a gyerekek ezt a mintát látják, ezt az étrendet sajátítják el, ezen ne is csodálkozzunk. A szülők mindig is nagyobb hatással vannak a gyermekeikre, mint egy oktató könyv.
- korlátozni kell a televízió előtt eltöltött időt. A szakemberek véleménye szerint 2 éves kor alatt egyáltalán nem kell televíziót nézni, de nehéz bármilyen életkorban eltiltani a gyerekeket a tévétől, ha a szülők is sokat tévéznek.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése