Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. december 23., szerda

KARÁCSONYI GYOMORRONTÁS



KARÁCSONYI GYOMORRONTÁS




Sokak ünnepeit keseríti meg a gyomorrontás, mellyel külön probléma, hogy a karácsonyi ünnepek miatt megszokott orvosunk, gyógyszertárunk nem mindig érhető el. Hogyan előzhetjük meg a kellemetlen panaszokat és a szükség esetén mi a teendő?
Gyomorrontás néven orvosi értelemben különböző kórképeket jelölnek a betegek, lényegében minden a gyomorral, hassal kapcsolatos kellemetlen érzése, működési zavarra előfordul, hogy ezt a megjelölést használják a betegek.

Karácsonyhoz kapcsolódóan általában a nagy mennyiségű ételek gyors elfogyasztása a zsíros, nehéz ebédek, vacsorák, a jelentősebb alkoholfogyasztás okozhatja a problémát. A betegek jó része általában el is tudja mondani, hogy a tegnapi töltött káposzta vagy a csülök okozta a problémát.

Érdemes elgondolkozni az étkezés előtt, hogy korábban (pl. tavaly karácsonykor, vagy a legutóbbi disznótoros vacsorán) volt-e valami problémánk, okozott-e kellemetlen tüneteket a nehezebb étel. Akinek gondjai voltak, az próbálja meg kissé mértékletesebben élvezni az ünnepeket, rágjon kissé lassabban és hosszabban, ami segít a jobb emésztésben és kevesebb étellel isjólakottság-érzetet biztosít.

Fontos, hogy ha valakinek rendszeresen problémája van a "karácsonyi típusú" ételekkel, akkor jó előre szerezzen be a már bevált gyógyszerekből, ne 25-én este 9-kor döbbenjen rá, hogy nincs otthon a házipatikában semmi! Vény nélkül kapható emésztést segítő tabletták, enyhe görcsoldók, savkötők nem árt ha vannak otthon azoknál, akik akkor sem mindig tudnak ellenállni, ha tudják, hogy esetleg később meg lesz a lakoma böjtje.
Érdemes odafigyelni, hogy ha este nagy vacsorára vagyunk hivatalosak, akkor legalább délben diétázzunk egy kicsit. Ami semmiképpen nem koplalást jelent!

Vannak azonban olyanok, akik sajnos akkor sem hagyhatják el korábbi diétájukat, ha karácsony van. A cukorbetegek (főleg az inzulinosok!) nagyon figyeljék a bevitt kalóriákat az ünnepeke alatt is, bár szerencsére ma már kiváló és ínycsiklandó receptek százait találhatjuk meg kifejezetten cukorbetegek. Amennyiben a családtagok közül valaki cukros, vegyük figyelembe a menü összeállításánál, hogy ők is emberek. Könnyebb ellenállni, ha nem tesszük ki őket a kísértésnek! Egyébként nem árt nekünk sem, ha diabetikus süteményt eszünk!

Általában a korábbi hasnyálmirigy betegségen átesetteknek van még nagyon nehéz dolguk, hisz a karácsony alatt szinte mindenhol tiltott ételekkel, italokkal találkoznak. Sajnos egy zsírosabb vacsora vagy az alkoholfogyasztás náluk újra fellobbanthatja a hasnyálmirigy gyulladását, mely akár életveszélyes állapotba is juttathatja a beteget. Nekik tehát mindenképpen zsírszegény, könnyen emészthető ételeket ajánlok, lehetőleg többször, kevesebbet egyenek.

A legtöbb panaszos azonban szerencsére előzetesen nem beteg, egyszerűen csak elrontja a gyomrát a nehéz, nagy mennyiségű étellel. Étkezést követően teltségérzet, puffadás, émelygés, hányinger, esetleg hányás, hasmenés következik be. Ezen tüneteket általános gyengeség, láz, fejfájás kísérheti. Időnként a jobb bordaív alatti görcsölő fájdalmat jeleznek a betegek, mely tünet az epehólyag gyulladására, korábban nem ismert epekő jelenlétére utalhat.

Ha már nem sikerült megelőzni a bajt, mit tegyünk?


Arossz hír az, hogy a gyomor-, bélrendszer kímélete az elsődleges és évszázadok óta a leghatásosabb módszer. Tehát koplalni kell(ene). Magam is tisztában vagyok vele, hogy karácsonykor ezt könnyebb mondani, mint megtartani, de az a tapasztalatom, hogy az enyhébb diétát sokaknak sikerül betartani, az igazán rosszul lévő betegek pedig még a jelentősebb koplalást is elfogadják, hisz maguk is érzik, hogy nem esne jól semmi. Pusztán a háziasszony kedvéért ne erőszakoljuk meg magunkat, mindenki megérti, ha rosszullétünkre hivatkozva nem vagy nem annyit fogyasztunk, ami esetleg elvárt.

Legfontosabb: a diéta
Ilyenkor tehát az első időben keserű (cukormentes) teát igyunk, főtt krumplit, nem zsíros kekszeket, párolt répát, reszelt almát, banán fogyasszunk. A szénsavas vagy alkoholos italokat, fűszeres, nehéz ételeket kerüljük!

Az is gyakori hiba, hogy a beteg megkezdi az ismert diétát, de ahogy jobban érzi magát, rögtön folytatja a korábban problémát okozó ételek fogyasztását. Érdemes tudni, hogy gyomorrontást követően még akkor is szerencsés legalább 2 napig diétázni, ha közben enyhültek, vagy megszűntek a panaszok, hisz ellenkező esetben visszatérhetnek panaszaink. A szokásos ételeinkhez igazán kb. 1 hét múlva célszerű visszatérni (szilveszter?!).

A hányással, hasmenéssel vesztett vizet folyamatosan pótoljuk, nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztásával. A rostos gyümölcslevek, gyümölcsteák fokozhatják a hasmenést, helyettük ilyenkor jó lehet a gyulladáscsökkentő hatású gyógytea, szűrt almalé.

Sokat segíthet az is, ha a bélbaktériumok egyensúlyát megpróbáljuk helyreállítani pl. élőflórás joghurtot, kefirt fogyasztva, vagy akár mesterségesen pótolva a baktériumokat (több ilyen készítmény is kapható, érdemes olyat választani, melyben több baktériumtörzs egyszerre megtalálható).

Gyakori kérdés, hogy hasfogót szedjünk-e ilyen esetekben. Mai vélemény az, hogy lehetőleg kerüljük szedésüket, azonban ha feltétlenül szükséges, mert pl. utazunk vagy a hasmenés rendkívül gyakori, kínzó, akkor esetleg szükség a tablettákra. Az első azonban ilyenkor is a diéta!
Erős hasi görcsök használjunk görcsoldót, fájdalomcsillapítót, melyek általában minden házipatikában megtalálhatóak.
Fontos megemlíteni, hogy hasfogó injekció nincs, az ügyelet orvosaként is általában azt tudjuk elmondani, amiket fentebb leírtam.

Abban az esetben, ha a betartott diéta mellet 3-4 nap múlva is fennállnak a panaszok, ha nagyon erős fájdalom kíséri a hasi görcsöket, ha a beteg besárgul vagy ha családon belül egyszerre több embernek jelentkezik azonos időben tünete, érdemes orvosi véleményt kérni: ügyeleti időben a mentésirányítóktól vagy ünnepek után a háziorvostól. Adott esetben egy telefonos tanácsadás elég lehet, kikérdezést követően az orvos szükség esetén úgyis személyes találkozást javasol.

Mit érdemes tehát betartani:
Próbáljuk megelőzni a bajt, hosszan rágva, kissé kevesebbet fogyasszunk.
Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket.
Mértékletesen fogyasszunk alkoholt.
Érdemes előzetesen beszerezni a jól bevált gyógyszereinket.
Ha mégis rosszul érezzük magunkat, diétázzunk, fogyasszunk bővebben folyadékot, kíméljük a gyomor-, bélrendszert.
Erősítsük a bélflórát.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése