Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 6., szerda

kalóriabevitelgyermekegészségelhízástesttömegindex Kisgyerekeknél egyértelmű a kapcsolat az elhízás és a rossz fogak között[origo] | 2010. 06. 26., 16:00 Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. A járványos elhízás és a cukros üdítőitalok fogyasztása összefügghet azzal, hogy egyre több kisgyereknek vannak lyukas fogai, állítja egy új amerikai tanulmány. A kutatás során olyan 2 és 5 év közötti gyerekeket vizsgáltak, akik lyukas tejfoguk miatt szorultak fogorvosi kezelésre. A gyerekek testtömeg indexének kiszámításakor kiderült, hogy 28 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott volt. Ez az arány öt százalékkal nagyobb a becsült nemzeti átlagánál, magyarázták a tanulmány szerzői a new york-i Buffalo Egyetemen megrendezett konferencián. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy a gyerekek 71 százalékának a napi kalória bevitele meghaladja az 1200 kalóriát, ami az ő korcsoportjuknak az ideális lenne. "Sejtettük, hogy a nem megfelelő ételek jelenthetik a kapcsolatot az elhízás és a rossz fogak között a gyerekek körében, de e két egészségügyi trend összefüggéséről még nincsenek közzétett adatok. - mondta el a sajtótájékoztatón a tanulmány szerzője, Dr. Kathleen Bethin, aki az egyetem gyermekgyógyász docense, és a Buffalói Női- és Gyermekkinika endokrinológiai és diabétesz osztályának igazgatónője. "Felfedezésünk lényege az, hogy a nem megfelelő táplálkozás kapcsolják össze az elhízást a fogak romlásával. Ezért a fogorvosi rendelő az ideális hely, ahol a megtaníthatják a családokat arra, hogyan táplálkozzanak, és felhívják a figyelmüket az elhízás és a rossz fogak veszélyeire." - állítja Dr. Bethlin. "Nem volt különbség a túlsúlyos és a normás testsúlyú gyerekek kalória bevitelének mennyiségében, tehát a probléma nem a túlevésből adódik, hanem a rosszul megválasztott ételekből." - tette hozzá. Az Egyesült Államokban élő gyerekek 5-10 százalékának vannak lyukas fogai, a gyerekkori elhízás pedig megháromszorozódott az elmúlt három évtizedben, ami 2008-ra minden ötödik gyermeket érintett, tudjuk meg a "Healthy People 2010" nevű, egyesült államok-beli országos egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programból.Kisgyerekeknél egyértelmű a kapcsolat az elhízás és a rossz fogak között

[origo] | 2010. 06. 26., 16:00
Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A járványos elhízás és a cukros üdítőitalok fogyasztása összefügghet azzal, hogy egyre több kisgyereknek vannak lyukas fogai, állítja egy új amerikai tanulmány.
A kutatás során olyan 2 és 5 év közötti gyerekeket vizsgáltak, akik lyukas tejfoguk miatt szorultak fogorvosi kezelésre. A gyerekek testtömeg indexének kiszámításakor kiderült, hogy 28 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott volt.

Ez az arány öt százalékkal nagyobb a becsült nemzeti átlagánál, magyarázták a tanulmány szerzői a new york-i Buffalo Egyetemen megrendezett konferencián. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy a gyerekek 71 százalékának a napi kalória bevitele meghaladja az 1200 kalóriát, ami az ő korcsoportjuknak az ideális lenne.

"Sejtettük, hogy a nem megfelelő ételek jelenthetik a kapcsolatot az elhízás és a rossz fogak között a gyerekek körében, de e két egészségügyi trend összefüggéséről még nincsenek közzétett adatok. - mondta el a sajtótájékoztatón a tanulmány szerzője, Dr. Kathleen Bethin, aki az egyetem gyermekgyógyász docense, és a Buffalói Női- és Gyermekkinika endokrinológiai és diabétesz osztályának igazgatónője.

"Felfedezésünk lényege az, hogy a nem megfelelő táplálkozás kapcsolják össze az elhízást a fogak romlásával. Ezért a fogorvosi rendelő az ideális hely, ahol a megtaníthatják a családokat arra, hogyan táplálkozzanak, és felhívják a figyelmüket az elhízás és a rossz fogak veszélyeire." - állítja Dr. Bethlin. "Nem volt különbség a túlsúlyos és a normás testsúlyú gyerekek kalória bevitelének mennyiségében, tehát a probléma nem a túlevésből adódik, hanem a rosszul megválasztott ételekből." - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban élő gyerekek 5-10 százalékának vannak lyukas fogai, a gyerekkori elhízás pedig megháromszorozódott az elmúlt három évtizedben, ami 2008-ra minden ötödik gyermeket érintett, tudjuk meg a "Healthy People 2010" nevű, egyesült államok-beli országos egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programból.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése