Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 9., szombat

IDEGENTESTEK AZ ORRBAN ÉS FŐLBEN



Idegentestek a fülben és az orrban

Vatta, ceruzadarabok, papír, kavicsok és bab, csak néhány a sokféle tárgy közül, melyeket a gyermekek fülükbe és orrukba dugnak. Olykor ízeltlábúak másznak a fülbe, és jelentős fájdalmat okoznak.
A fülbe került tárgyak steril vízzel vagy sóoldattal történő fülmosással, szívással, csipesszel vagy más eszközzel eltávolíthatók. Rovar eltávolításához az orvos helyi érzéstelenítőt vagy ásványi olajat szokott tenni a fülbe, ami megöli a rovart, megszünteti a fájdalmat és megkönnyíti az eltávolítást. Fiatalabb, ijedt gyermekeknek nyugtatásra vagy általános érzéstelenítésre lehet szükségük e beavatkozásokhoz.
Hegyes tárgyak, például ceruza, átlyukaszthatják a gyermek dobhártyáját. Dobhártya perforáció esetén fül-orr-gégész véleményét kell kérni, de a legtöbb perforáció idővel magától, halláskárosodás nélkül gyógyul.
Az orrba dugott tárgyak nagyobb problémát jelentenek, mert elzárhatják a gyermek légutait, fertőzést okozhatnak, és eltávolításuk is nehézségbe ütközhet. A gyermekek gyakran nem merik bevallani, hogy orrukba dugtak valamit; sok szülő csak akkor veszi észre, amikor a gyermeknek már állandó orrvérzése, orrfolyása, bűzös orrváladékozása vagy féloldali nehezített orrlégzése van.
Az orvos helyi érzéstelenítés után szívással vagy fogóval kísérli meg eltávolítani az idegentestet. Ha ezek nem válnak be, nyugtató adása után vagy általános érzéstelenítésben lehet az idegentestet eltávolítani.
A megjelenített alfejezetet tartalmazó feje

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése