Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 6., szerda

Fogápolás gyermekkorban: előzzük meg a fogszuvasodást



Fogápolás gyermekkorban: előzzük meg a fogszuvasodást
Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Nincs is annál szebb, amikor a baba mosolyog - főképp, ha szép fehér fogacskák csillognak a szájában. Hogyan óvhatjuk meg gyermekünk fogait a fogszuvasodástól?

Irány a fogorvos!
Az első kirándulást érdemes még a problémák kialakulása előtt, két-három éves kor körül megtenni. A gyerkőc megismeri a fogorvos bácsit/nénit, kipróbálhatja a liftezős széket, ismerkedik a környezettel, így baj esetén könnyebb a kezelés. Három éves kortól érdemes fél évente ellenőriztetni a fogacskákat, hiszen a jó tejfogak az egészséges maradandó fogak zálogai.
Ajánlat
Hazánkban népbetegségnek számít a fogszuvasodás, az iskolások több mint kétharmadának van lyukas foga, de a betegség már két-három éves korban megkezdődik. Emiatt nagyon fontos, hogy minél korábban kezdjük meg a fogak ápolását, különös hangsúlyt fektetve a példamutatásra.


Fogmosás az első pillanattól

Talán meglepő, de a fogak ápolása tulajdonképpen már azok kibújása előtt megkezdődik. Már a fogatlan csecsemőnél meg kell kezdeni a szájüreg tisztítását: szopizás után kitörölhetjük a száját egy nedves textilpelenkával. Amikor bújnak a fogacskák, masszírozzuk át a duzzadt fogínyt a tiszta kezünkkel, adjunk a babának puha, lehűtött rágókát. Lényeges, ám kevéssé közismert dolog, hogy a fogszuvasodásért felelős baktérium, a Streptococcus mutans nincs jelen az csecsemők szájában: "fertőzéssel" kerül oda a környezetében élők szájából. Épp ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a közös kanál használatát, ne nyaljuk le a baba cumiját, tüsszentésnél, köhögésnél legyünk elővigyázatosak.

Amint kibújnak az első fogak (kb. 4-6 hónapos korban) kezdődhet a fogmosás. Ilyenkor fontos a megfelelő "fogkefe" kiválasztása: ez ebben a korban a szülő ujjára húzható szilikonos, puha sörtéjű kefécskét jelent, de kiválóan alkalmas a nedves textilpelenka csücske is. Emellett megfelelő a már fogkefére emlékeztető, de puha szilikon gumóban végződő rágóka is. Ebben a korban ne használjunk fogkrémet, a babák még lenyelik. 

Természetesen még nem törekszünk hosszadalmas fogmosásra: a cél, hogy megszabadítsuk a fogacskákat a lepedéktől, emellett fontos, hogy a baba megszokja, hogy a fogmosás az esti rituálé része. Mindig a baba életkorának megfelelő méretű fogkefét használjunk. A túl nagy fogkefével nem érjük el a hátsó fogakat, a kemény sörték pedig felsérthetik a gyermek érzékeny szájüregét. Két-három havonta cseréljük le a fogkefét, öröm a gyermekeknek, ha kiválaszthatják az újat, ez is segít megkedvelni a fogmosást.

Egyéves kortól már alkalmazhatunk fogkrémet is - bár az első években még csak nagyon vékony rétegben kenjük a fogkefére. Gyermeknek szánt fogkrémet válasszunk, mert ennek a fluoridtartalma kevesebb, így a véletlen lenyelés során nem adagoljuk túl a fluoridot. A fogkrémekben többféle gyógynövény megtalálható, melyek az egészséges szájüreg kialakításában nagyon fontosak, emellett szükség van az aminofluoridra is. Ez beleépül a fogzománcba, mely ellenállóbbá teszi a fogacskákat.

Naponta többször, szülői segédlettel

Optimális lenne minden étkezés után megmosni a gyermekek fogát, de ez nem kivitelezhető. Törekedjünk arra, hogy napi három alkalommal, reggel, ebéd után és este mindenképpen alaposan mossunk fogat. Emellett édesség fogyasztása után beiktathatunk további alkalmakat is. Fontos a rendszeresség, hiszen ha kisgyermekkorban beépül a napi rutinba a fogmosás is, később sem lesz gond vele.

A kicsik még nem képesek a hatékony fogmosásra, ezért ez a szülő feladata. Nyugodtan adjuk a gyermek kezébe a fogkefét, gyakoroljon, utánozzon minket, de a játékot mindig kövesse egy alapos fogmosás. Először tisztítsuk meg a fogak elülső, majd hátsó felszínét, fordítsunk kiemelt figyelmet az ínyközeli részekre is. Ezután sikáljuk meg a rágófelszíneket is. Nem könnyű, de érjük el a hátsó fogacskákat is. A gyerekek nem szeretik, de tisztítsuk meg a nyelvet is, mert a baktériumok jelentős része ott tanyázik. Fontos, hogy próbáljuk megszerettetni a fogmosást, meséljünk róla, mi történik, ha nem mosunk fogat. Ha beköszönt a fogmosási dackorszak, hagyjunk ki néhány napot, majd kezdjük újra. Óvodás korban rendszerint már ügyesen mosnak fogat a gyerekek, de a kézügyességük csak iskolás korban elég fejlett az önálló fogmosáshoz, addig felügyeljük a műveletet.
Fogbarát étkezés

Igyekezzünk a gyermek étkezését a fogak szempontjából is egészségessé tenni. Mindenképp kívánatos a hosszan tartó anyatejes szoptatás. Emellett kínáljunk sok zöldséget, gyümölcsöt, ösztönözzük a gyerkőcöt a rágásra. Lehetőleg kerüljük a cukros italokat, különösen elalvás előtt; az esti fogmosás után elfogyasztott bármilyen folyadék (ebbe sajnos az anyatej is beleszámít) káros a fogaknak - lehetőleg ilyenkor már csak vizet igyon a gyermek.

Hazánkban az ivóvíz fluoridtartalma többnyire megfelelő, emellett gyógyszeres pótlásra nincsen szükség. A fluorid tartalmú tabletták használata sokat vitatott, ugyanis könnyű túladagolni: ilyenkor feltűnő fehér csíkok alakulnak ki a maradandó fogakon is (még akkor is, ha ki sem bújtak). Hazánkban nem javasolt a rutinszerű használata: elegendő a fogkrém fluoridtartalma a megfelelő védelem kialakulásához. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése