Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 19., kedd

EMLÉKTÁR-LÉGY ÜDVÖZÜLVE SZENT KARÁCSONYEMLÉKTÁR
GYERMEKKORUNK FELEJTHETETLEN KARÁCSONYI  EMLÉKEI ELKISÉRNEK BENNÜNKET EGY ÉLETEN ÁT. EZEKRŐL IRTAN LE NÉHÁNY GONDOLATOT 2O12 KARÁCSONYÁN,AMIKRE ÉVENKÉNT VISSZATÉREK, MINT A CSALÁDI SZERETET ÉS BÉKE LETÉTEMÉNYEIRE ÉS AMINEK SORAI MINANNYISZOR ÖRÖMMEL TÖLTENEK EL .
LÉGY ÜDVÖZÜLVE SZENT KARÁCSONY.
Amikor az ember a szeretteiről ír,bármilyen játékmestere is legyen a szép magyar szónak,nehezebben találja a megfelelőket a szeretet és emlékezés szépségének a kifejezésére. Mindez azért mert a szeretetnek nincs ortográfiája,,stílusa,irodalmi kelléktára,vagy hatásvadászatra ítélt hangzatos cicomája.
                Az igazi szeretet az csendes,mindent átölelő megfoghatatlan egyedi érzés ami még megmaradt a gyermekkorunkból ebben a nyakatekert csillogó-villogó világban.
                Ma a 2012 év karácsony első napján emlékezni szeretnék a gyermekkori,diós,almás,szaloncukros karácsony fára,a deszkából összeeszkábált hintalóra és a csillagszórók sziporkázó fényére.
                A karácsony esték minden mozzanata kitörölhetetlen emlék marad minden ember életében  A halmozott szeretet áradatra,ami ilyenkor főként a népes családoknál kifejezettebben érzékelhető.
Ilyen volt a mi családunk is. Köztük és bennük éltem le az életem a történelem a sors, laskanyújtójának sodrása és állandó szorítása között.
                Jómagam karácsony este a konyha ablakából, a  csipkés szélű hófehér kis függönyt elhúzva leselkedtem a hóborította fehér tájra de főként a csillagos égre,figyelve hogy látok-e egy angyalt aki gyermekeknek viszi a karácsonyfát.
Annak idején csikorgó hideg telek voltak. Szinte menetrendszerűen 5 és 6 óra között megjelent az ablak alatt a behavazott népes család apraja,nagyja- Keresztapám Podolák György minden esetben a –Nagyszent József-Dávid sarjával kezdte a kántálást. Vele és utána minden karácsonyi dalt elénekeltek. Leszállt az ég dicső királya,Mennyből az angyal,A kis Jézus megszületett. Isten gyermek kit irgalmad közénk lehozott
Újra átélve mindmáig a fülemben egy valóságos –örömódának tűnt amit halottam.
Sokan voltak,elözönlötték az egész házat és a cipőtalpakra fagyott hó elolvadva , szemléltető térképet hagyott maga után. A férfiak Erdődi fahéjas forralt bort ittak az anyák és gyerekek a hagyományos karácsonyi –foszlós kalácsot és –beiglit-fogyasztottak
Aztán mentek tovább hirdetve a hitet a szeretetben és békességben.
                Na ! mondta édesanyám kezdhetem elölről a takarítást , de az arcán a szeretet, békesség és az öröm érzése honolt.
Legyen áldott az emléketek !
Béla#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése