Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 6., szerda

Baba fogápolás 1 év alatt és felett



Baba fogápolás 1 év alatt és felett

Babafogmosás és -fogápolás
A baba fogainak ápolására már csecsemőkorban érdemes időt fordítanod. A baba fogmosását az első tejfogak megjelenésekor ajánlott elkezdeni. Kezdetben a babafogápolást ujjadra csavart gézlappal, textilpelenkával vagy ujjra húzható bébifogkefével tudod elvégezni. Törölgesd meg a baba fogait és ínyét naponta legalább kétszer.

Amikor a baba betölti a 18 hónapos kort, a gyermek fogmosásához már használhatsz fogkrémet is. Kifejezetten gyerekfogkrém használata javasolt, mivel alacsony a fluortartalma, így nem okoz gondot, ha le is nyel belőle valamennyit. Kétéves korig naponta egyszer használj fogkrémet, és kis mennyiséget vigyél fel belőle a fogkefére.
A baba fogmosásra nevelése
A gyermeket játékos formában tanítsd meg a fogmosás elsajátítására. Kezdetben fogkrém nélkül gyakoroljátok a fogkefe használatát, majd megtaníthatod, hogyan kell öblíteni a vízzel. A baba először játszani fog a fogkefével, lenyeli a fogkrémet, de semmi esetre sem szabad emiatt figyelmeztetni.

Ingyenes védőnői tanácsadás
Azonnali válaszadás chaten vagy telefonon. Kérdezz most!
06 80 33 12 33
9 és 17 óra között
Élő chat
Ebben a korban nem az alapos babafogmosáson van a nagyobb hangsúly, hanem a rendszeres fogmosásra nevelésen. A gyermek így már időben megtanulja, hogy a fogmosás hozzátartozik a napi tevékenységhez.
Babafogápolás és a táplálkozás
A babafogápolás mellett a táplálkozás is jelentős szereppel bír. A kalcium és D-vitamin napi bevitt mennyiségére fokozott figyelmet kell fordítani. A kalcium és a D-vitamin hozzájárul az erős csontok és fogazat kialakulásához. A D-vitamint táplálkozással rendkívül nehéz bevinni a szervezetbe, ezért is kapnak 1 éves kor alatt a kisbabák D-vitamin-pótlást.
1 éves kor felett a vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként gyerekitallal járulhatsz hozzá gyermeked szükséges napi 500 ml tejalapú táplálékának biztosításához, ráadásul a Milumil Junior Gyerekital tartalmazza az 1-3 éveseknek ajánlott napi D-vitamin-mennyiség 100%-át. Olvass többet a D-vitaminról itt, vagy ismerkedj meg a Milumil Junior Gyerekitallal (amely laktózmentes változatban is elérhető).
Jól fejlődik kisbabád?
Kövesd gyermeked fejlődését kalkulátorunkkal!
Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Babagondozás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Bababiztos otthonról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek kisbabája a Tiéddel egyidős – gyere és csatlakozz!
Könnyen ment nálatok a fogápolás? Szereti a pici a fogmosást? Meséld el kommentben!
Mentem a kedvencek közé
Más anyukák hozzászólásai (0 db)



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése