Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 9., szombat

COXABKI FERTŐZÉS GYERMEKKORBAN

Coxsackie vírus fertőzések gyermekkorban


A coxsackie vírusok az enterovírusok csoportjába tartoznak. A és B csoportra – ezen belül több alcsoportra oszthatók. Gyakran megtalálhatók az egészséges emberek bélcsatornájában, és sokszor tünetmentes fertőzéseket okoznak, így a lakosság nagy részében immunitás alakult ki ellenük.

A coxsackie vírus fertőzések járványtana

A  coxsackie vírus fertőzések nyáron és kora ősszel gyakoribbak. A fertőzés általában szájon át, ritkábban cseppfertőzéssel terjed. A betegség elején a betegek a garat és szájváladékkal, nyállal, később a székletükkel ürítik a coxsackie vírust.
Járványtanilag emésztőrendszeri fertőzésről van szó, ám csak nagyon ritkán okoz emésztőrendszeri tüneteket. Általában más szervekben okoz jól felismerhető, de teljesen különböző kórképeket.

A coxsackie vírus okozta gyakoribb betegségek:

(a betegség nevére kattintva részletesebb cikkeket találsz az adott coxsackie vírus okozta kórról)
Herpangina
A  coxsackie vírus A csoportja okozza. Főleg kisdedek és óvodások betegsége, de felnőttek is elkaphatják. 2-9 napos lappangási idő után magas láz, torokfájás, hányinger és hányás jelentkezik. A garatban és a lágyszájpadon 1-2 mm nagyságú sárgásfehér hólyagok jelentkeznek, melyek vörös udvarral vannak körülvéve. A hólyagok kifekélyesednek majd 4-5 nap alatt gyógyulnak.
Kezelése: tüneti terápia.
Pleurodynia (Bornholm-féle megbetegedés)
A  coxsackie vírus B csoportja okozza. Fejfájás és magas láz mellett szúró, hasogató fájdalmak jelentkeznek a mellkasban vagy a hasban. A légzés fájdalmas így mellhártyagyulladást utánozhat, a has fájása pedig vakbélgyulladást. A betegség néhány nap alatt gyógyul.
Kezelése: tüneti terápia.
Asepticus myocarditis (aszeptikus szívizom gyulladás)
Újszülöttek és fiatal csecsemők betegsége. Általában az anya tünetmentes “ártatlan” coxsackie vírus fertőzéséből ered. Láz és hasmenés kíséretében akut szívelégtelenség alakul ki. Nagyon súlyos kórkép, mely az esetek nagy százalékában tragikus kimenetelű.

Savós agyhártyagyulladás (meningitis serosa)
A coxsackie vírus okozta agyhártyagyulladások általában gyors lefolyásúak. A kezdeti nyugtalanító tünetek ellenére gyorsan és maradéktalanul gyógyulnak.
Kéz-láb-száj betegség
A  coxsackie vírus A csoportja okozza általában. Láz, étvágytalanság mellett a szájban  és a nyelven kifekélyesedő hólyagok jelennek meg, melyet a kézen, lábakon és fartájékon megjelenő viszkető és fájdalmas hólyagok megjelenése követ. Néhány nap alatt nyom nélkül gyógyul.
Kezelése: tüneti terápia.
Járványos hasmenés
Coxsackie vírus okozta járványos hasmenést is megfigyeltek, melyeket kanyaró jellegű kiütések kísértek.
Összefoglalva, a coxsackie vírus okozta fertőzések általában rövid lefolyású betegségek, melyek akár tünetmentesen is átvészelhetők. Láz és fájdalmas hólyagok esetén legfőbb feladatunk a láz és fájdalomcsillapítás, valamint a bő folyadékbevitel, a kiszáradás elkerülése végett. Egyéb kezelésre nincs szükség, a szervezet néhány nap alatt legyőzi a fertőzést és tartósan védett marad a kórokozó ellen.
A coxsackie vírus fertőzés megelőzésében kulcsfontosságú a higiénia, mivel főleg nyállal és széklettel terjed. A beteg gyermek cumiját, játékait, poharát stb… ne használja más, sokszor és alaposan mossunk kezet. Pelenkacsere során nagyon ügyeljünk a tisztaságra, nagyobb gyermek kézmosását wc után érdemes ellenőrizni. A gyermek környezetét, használati tárgyait, wc-t, fürdőkádat érdemes fertőtleníteni a gyógyulásig.











#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése