Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 15., péntek

Mit és mikortól sportoljon a gyerek?



Mit és mikortól sportoljon a gyerek?

Ez a cikk 3 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A gyerekek mozgásigénye határtalan, érdemes ezt kihasználnunk és minél korábban megismertetni velük minél többféle sportágat, hogy később magától tudja kiválasztani azt, amit a legszívesebben űz majd. Így megmarad a mozgás szeretete és testileg és lelkileg is egészséges felnőtté válnak. 
A megfelelő sportág kiválasztásáig hosszú út vezet: először is figyelembe kell vennünk a gyermek testalkatát, egyéni mozgásigényét, koordinációs képességét, érdeklődési körét. Ennek megfelelően írathatjuk be különböző foglalkozásokra, ahol kiderül, miben mennyire tehetséges, és melyik sportág űzésében leli a legnagyobb örömét.
Óvodás korban a torna és az úszás a legnépszerűbbek
Óvodás korban a különböző ovis tornák és az úszás számítanak a legnépszerűbb mozgásformáknak. Nem véletlen, hiszen a tornán, fitneszedzésen, ritmikus sportgimnasztikán, aerobikórán nemcsak mozognak és ügyesednek a gyerekek, de a zenére végzett gyakorlatok elsajátítása közben jól is szórakoznak. Ebben az életkorban, 4-5 évesen már általában végrehajtják az utasításokat és viszonylag könnyen fegyelmezhetők. A különböző tornák és az úszás is remekül fejleszti az erőnlétet és jótékony hatással van a vérkeringésre is. Könnyű, nem megterhelő testmozgást már egészen kis korban elkezdhetünk gyermekünkkel, azonban az intenzív, versenyszerű sportolással érdemes várni. A nagyon intenzív mozgásformák túl korai űzése, legyen az bármilyen sportág, kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyermek testi, illetve az izom- és csontvázrendszerének egészséges fejlődését.
A további vízi sportok – vízibalett, kajak, kenu, evezés, vízilabda – feltétele, hogy a gyermek vízbiztonsága meglegyen, és legalább két úszásnemben tökéletesen ússzon. Így tehát az úszásoktatás előfeltétele számos további vízi sport gyakorlásának.
A kisiskolások már fegyelmezettebbek
Később, kisiskolás korban igen népszerűek a különböző küzdősportok: amellett, hogy növelik az állóképességet, fegyelmet is tanulnak általuk a gyerekek – fiúk, lányok egyaránt. Ebben az életkorban, 7-10 éves kor között - mivel erre a korra már kialakul a gyermek egyensúlyérzéke - érdemes a gyerekekkel megszerettetni a kerékpározást, ezt persze lehetőség szerint erre kijelölt, forgalomtól elzárt területen tegyük, illetve olyan területekre vigyük tekerni, ahol kisebb a légszennyezettség is – erdők, tisztások közelébe. Ebben az időszakban jó eséllyel kedvelheti meg a gyerek a lovaglást mint sportágat is. Ekkor már kevésbé ijeszti meg a számára hatalmas állat, és a nyeregben ülve a magasságtól sem riad vissza. A lovaglás a természetben fantasztikus élményeket nyújthat gyermekünk számára. Erősíti a has-, a hát- és a combizmokat, az állatok szeretetére neveli a gyerekeket, megtanítja a gondoskodást és erősíti gyermekeinkben a felelősségérzetet. Ez a sportág ugyan valamivel költségesebb a többinél, de mindenképpen megéri.
Idősebb korban jöhetnek a csapatjátékok!
10 éves kor körül már kifejezetten élvezi a gyerek a csapatjátékot, így például a labdajátékokban örömmel vesz részt – ha érdeklődést mutat ezek irányába, beírathatjuk az iskolai kosár- vagy röplabdacsapatba, vagy éppen elkezdhetjük a teniszedzéseket is. Ezek a sportágak nagyban elősegítik a koordinációs és koncentrálóképesség fejlődését is.
Fontos!
Minél több sporttal ismertessük meg a gyerekünket, mert minél szélesebb a látóköre, annál érdeklődőbb felnőtté válik majd és jó eséllyel választ magának olyan sportágat, amiben hosszú éveken át örömét leli.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése