Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. december 26., kedd

Erről muszáj beszélni a gyerekkel: minél előbb kezded, annál jobb



Erről muszáj beszélni a gyerekkel: minél előbb kezded, annál jobb
Nemcsak kisgyerekek, kamaszok is veszélyben vannak.


Top olvasott cikkek
Október közepén szexuális visszaélés és gyermekpornográfia miatt nyolc év börtönre ítéltek egy általános iskolai tanárt, a hónap végén pedig robbant egy másik ügy. A Hír Tv Riasztás című műsorából derült ki, hogy egy médiatanár éveken át zaklathatta diákjait, 14 éves koruk után szexuális kapcsolatot is létesítve velük. 

A fentiek most kaptak nyilvánosságot, de korábban is sok olyan eset volt, amikor egy nevelő vagy egy tanár követett el ilyen bűncselekményt, olyanok, akik valamilyen módon hatalmi fölényben vannak a gyerekhez képest, például tanár-diák kapcsolatban állnak.
Az elkövető, kihasználva hatalmi fölényét, kényszeríti, rábeszéli, zsarolással ráveszi a gyereket, kiskamaszt, hogy tegyen eleget a szexuális természetű kéréseinek. Az áldozatok sokszor szeretethiányos, magányos gyerekek, mivel rájuk könnyebb érzelmileg hatni, őket könnyebb befolyásolni.
Sokszor ki sem derül
A NANE adati szerint a magyar diákok 17%-a, fiúk és lányok egyaránt éltek már át valamilyen szexuális zaklatást. A zaklató másik gyerek, közeli ismerős, rokon vagy tanár is lehet. Sokszor nem is derül ki, hogy a gyerek mit él át, mert nem meri, vagy szégyelli elmondani, esetleg nem látja tisztán, hogy ami történik, nem természetes, és árt neki.
A kamaszok esete azonban nehezebb, mert ilyenkor a gyerek már önállónak gondolja magát, feszegetni kezdi a határait. Gondolhatják menőnek egy idősebb illető irántuk tanúsított érdeklődését, és sokszor nem is zaklatásként élik meg ezt. Éppen ezért nem is fognak beszámolni róla otthon.
A média tanár esetében is egy szülő látta meg csókolózni egy kislánnyal. Ami ijesztő, hogy sok gyerek tudott róla, volt, akit arra vett rá a tanár, hogy a róla és a diákokról készült képeket eltüntesse. Ezért fontos a gyerekkel, főleg a kamaszokkal beszélni arról, hogy ha tud hasonlóról, ha nem is elszenvedője, szóljon róla otthon nyugodtan. 

Ha elmondja
Nagyon fontos, hogy a szülő, bárkit is nevez meg bántalmazójaként a gyerek, ne zárkózzon el, hanem higgyen neki, türelmesen és nyitottan hallgassa végig, mutasson empátiát, és biztosítsa támogatásáról. Emlékezetes annak a kajakedzőnek az esete, aki kamaszlányoknak küldött félreérthetetlen Messenger-üzeneteket. Az egyik lány korábban is jelezte, hogy valami nem stimmel a férfival, de hiába mesélte el otthon, édesanyja nem hitt neki. A kajakedző ellen a nyomozást egyébként megszüntették. 
A vallomás után
Érdemes tehát megköszönni, hogy a gyerek bizalommal elmondta a történteket, és fontos a szülőnek legalább látszólag megőriznie a nyugalmát. Mind a gyereknek, mind az ügy felgöngyölítésének árt, ha a szülő tombolni kezd, és maga akarja felelősségre vonni a zaklatót.
Vannak speciálisan ilyen természetű esetek megoldására alakult szervezetek, melyek pontos és körültekintő útmutatást adnak a szülőknek a teendőkről. Ilyen a Fehér Liliom Egyesület, illetve a NANE 06-1-505-101-es, nők és gyerekek bántalmazásának bejelentésére fenntartott telefonszámán is kérhető segítség hétfőn, kedden és csütörtökön 18-22 óráig.

Nem lehetnek tabutémák
A szülő részéről fontos, hogy kicsi korától igyekezzen minél nyitottabb, őszintébb, bizalmas kapcsolatot kiépíteni a gyerekkel. Ne legyenek tabutémák. Kérdéseket nem megválaszolni, a gyerek lelkének óvása érdekében elhallgatni dolgokat, mint például a szexuális visszaélés vagy a nemi erőszak létezése, óriási hiba. Mindent meg lehet, és meg is kell fogalmazni a gyerek korának megfelelő módon és annak megfelelő részletességgel.
A kamaszokkal természetesen nehezebb, hiszen épp el akarnak szakadni a szülőktől, és a nagy beszélgetések során kínosan érezhetik magukat. Nagyobb korban éppen ezért talán jobb nem nagy feneket keríteni a dolognak, de egy-egy ilyen ügy kapcsán beszélni kell róla, és biztosítani szükséges arról, hogy elmondhatja a szülőnek, ha ilyesmit tapasztal. 
A cikk az ajánló

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése