Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 28., csütörtök

-KINŐHETŐ-E A GYERMEK TÁPLÁLÉKALLERGIÁJA??


Kinőhető-e a gyermek táplálékallergiája?


Ételallergia leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban jelentkezik, a gyermekek többségénél azonban rendszerint 3-4 éves kor körül elmúlnak. A táplálékallergia nem kizárólag életkor függvénye, és azon is múlik, hogy mi okozta a panaszokat.
Táplálékallergia: életkorral változó tünetek
A csecsemő –és kisgyermekkorban jelentkező táplálékallergia gyakran okoz bőrpanaszokat, jellegzetes tünete a vörös, hámló, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma.
- Emellett gyakori, hogy a szülők, gyermeküknél jelentkező rendszeres hasfájásról, puffadásról, esetleg hányásról számolnak be
-Felnőttek esetében az ételallergia jellemzően inkább az ismerten allergiás betegek között jelentkezik és száj körüli kipirulást, torokcsiklandást, orrfolyást okoz.
- Ennél súlyosabb, ha haltól, ráktól, vagy mogyorótól lesz életveszélyes sokkja a betegnek.
- A tejcukor felszívódási zavara  a gyomor-és bélrendszerben okoz panaszokat. A betegek többnyire visszatérő hasfájás, puffadás, vagy hasmenés miatt fordulnak orvoshoz.
A gyermekkori ételallergia okai
Epidemiológiai adatok szerint a négy év alatti gyermekek táplálékallergiájának 5-8 %-os előfordulása felnőttkorra fokozatosan 2-3,5% körüli értékre csökken.
- A gyermekek körében tapasztalható magasabb gyakoriság részben egyéni, részben életkori sajátosságok következménye.
- Ebben az életkorban az ételallergia kialakulásához hozzájárulhat a gyomor- és bélrendszer immunológiai éretlensége.
- Kisgyermekeknél jellemzően alacsony a gyomor savtermelése, ezáltal az elfogyasztott táplálék nem bomlik le teljesen.
- A bélrendszer fejletlenségének következtében pedig, az így csak részben megemésztett táplálékban található allergén molekulák is könnyebben szívódnak fel és váltanak ki allergiás reakciókat.
-Emellett az anyatejes táplálás helyett, az étrendbe korán bevezetett fajidegen fehérjék is okozhatnak tüneteket.
Tehéntejet ihat, a mogyorót kerülje!
A táplálékallergia gyakorisága az életkor mellett az elfogyasztott allergénnel is összefüggést mutat.
-Kutatások alapján az egyes táplálékok által kiváltott reakciók, mint a tehéntej, vagy a tojásallergia esetében gyerekeknél nagyobb eséllyel szűnnek meg az allergiás tünetek, mint hal-, földimogyoró-, vagy dióallergia esetén.
-Tej- és tojásallergia esetén a panaszok megszűnése annál valószínűbb, minél alacsonyabb a betegség diagnózisakor mért, kiindulási IgE szint, vagyis az allergiát jelző ellenanyag mértéke nem túl magas és idővel csökkenést mutat.
Felnőttkorban kialakult ételallergia esetén a tapasztalatok alapján 1-2 éves szigorú diétát követően a betegek közel egyharmadánál tolerancia alakult ki a tejre, tojásra, búzára és paradicsomra. A táplálékallergia tehát felnőttkorban is megszűnhet, azonban itt is vannak kivételek. A dió-, és halallergia rendszerint változatlanul fennmarad.
A tünet elmúlik, a hajlam megmarad
Az allergiára hajlamos, másnéven atópiás gyermekeknél gyakori az ún. allergiás menetelés folyamata.
-Eszerint az allergiás tünetek életkoronként különböző formában jelentkeznek.
- A csecsemő- és kisgyermekkori ekcémát követő, vagy azzal egyidejű táplálékallergia megszűnését követően kisiskolás kor környékén allergiás náthás, később asztmás tünetek jelentkezhetnek.
- A táplálékallergia tehát várhatóan a gyermekek 80-90%-ánál megszűnik, de a későbbi életkorban sajnos fokozott hajlam jelentkezhet légúti allergiás betegségek kialakulására.
http://mno.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése