Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. január 26., kedd

A szülők azért vannak, hogy neveljenek, a nagyszülők pedig azért, hogy kényeztessék a gyereket.

 4 dolog, ami megmérgezi a nagyszülőkkel való viszonyt: ezekre figyelj, ha gyereked van

A szülők azért vannak, hogy neveljenek, a nagyszülők pedig azért, hogy kényeztessék a gyereket.


Az első unoka megszületése új életciklust jelent a szülőknek és nagyszülőknek egyaránt. Az addigi szerepkörök megváltoznak, a házastársakból apa és anya lesz, a szülőkből pedig nagyszülők, akik már nem akarják nevelni unokáikat, inkább szeretgetni, kényeztetni szeretnék őket. 

Rosszabb esetben a nagyszülők nem állnak meg annál a pontnál, hogy csupán nagyszülők legyenek, gyakran beleszólnak a gyerekek nevelésébe, kontrollálják őket, és öntudatlanul is át akarják venni az irányítást olyan módon, hogy - minden segítő szándék ellenére - az állandó határfeszegetések rögtön az elején a szülő terhére válnak.

A nagyszülőknek is kellenek szabályok

Az ebből fakadó konfliktusokat nem egyszerű kezelni, főleg, ha egy fedél alatt él több generáció. Ahhoz, hogy harmonikus legyen a kapcsolatuk, vannak szabályok, amiket egy nagyszülőnek is be kell tartani a családi béke érdekében.


A gyerekek számára a szülők a mintaadók, az irányítók és a nevelők, nem kevés energiájukba kerül nevelésük, terelgetésük. Aztán jön a nagymama, nagypapa, és a már jól kiépített rendszert, az összes felállított szabályt, miszerint este nincs mesenézés vagy ebéd előtt csoki, a nagyszülő pillanatok alatt felrúgja: miért ne ehetne édeset, ha inkább azt kívánja a főzelék helyett, és miért ne nézhetne meg este, lefekvés előtt még egy mesét? Heti szinten előkerülnek a nagymama által vásárolt zsír új játékok is, amiért a gyerekek igen, de a szülők nem igazán rajonganak, a konfliktus pedig rögtön adott a nagyszülő és szülő között. Ez rögtön három ok, ami hosszú távon megmérgezheti a szülői, nagyszülői viszonyt, ezért érdemes már az elején felállítani a határokat. 

"Hagyd sírni, legalább erősödik a tüdeje"

A nagyszülői jótanácsokból Dunát lehetne rekeszteni, bizonyára mindenki hallott már ilyen, és ehhez hasonló mondatokat: „Hagyd sírni, legalább erősödik a tüdeje!”, „Miért nem adsz rá zoknit, megfázik!”, „Egyévesen még nem szobatiszta? Bezzeg amikor te gyerek voltál...”, „Olyan sovány ez a gyerek, miért nem adsz neki valami finomabban?” Az ehhez hasonló kijelentések, bár jó szándékúnak tűnnek, bizonyára egyik szülőnek sincs szüksége az ilyenfajta edukálásra. Ugyanakkor a nagyszülőnek is megvannak a maga érzékenységei. Ha a szülő nem fogadja el tanácsait, akkor hálátlannak tűnhet, és ezzel a saját neveltetését kérdőjelezné meg, ami egy újabb konfliktushoz vezethet közöttük.  

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése