Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. január 28., csütörtök

5 dolog, amivel egy bátortalan gyermeknek segíthetsz!

 

5 dolog, amivel egy bátortalan gyermeknek segíthetsz!

2020-10-20 18:29
Vannak olyan gyermekek, akik nem szeretnek középpontban lenni. Nem élvezik a figyelmet. Tökéletesen elvannak a saját kis világukban, és akkor érzik biztonságban magukat, ha az édesanyjuk társaságában lehetnek. Baj, ha ilyen a gyermek? Kell-e noszogatni, hogy változzon meg?


Szülőként néha kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a gyermeked viselkedése eltér a nagy átlagtól. Számodra ez nem okoz gondot, de a kívülállók gyakran bírálnak téged, mint szülőt és akár a gyermekedet is. Ilyen gyermek édesanyjaként biztosan hallottad már azt, hogy miért nem bátorítod a gyermeket, vagy miért nem ösztönzöd, hogy ne legyen olyan kis bátortalan.

Ezek a gyermekek azonban nem biztos, hogy erre vágynak. Ők egy kicsit mások, de ettől még minden rendben van velük. Egyszerűen csak érzékenyebbek. Érzékenyebbek a te reakcióidra, a külvilágra és minden másra.

A visszahúzódó gyermekek szeretik a csendet, a nyugalmat és általában otthon érzik magukat a legjobban. Az én kislányaim is ilyenek voltak. Nagyon szeretik a nagyszüleiket, de nem szerettek ott aludni. Ha ott voltunk mindannyian, akkor jól érezték magukat, de ha egyedül kellett ottmaradniuk, akkor azt már nem fogadták olyan szívesen.

Ha szülőként te is ilyen helyzetben vagy, akkor figyelj oda a következő 5 dologra, hogy segíthess gyermekednek!

 

1. Ne aggódj a félénksége miatt!

Talán ez a legfontosabb! Ne aggódj, és ne gondold, hogy a te gyermekeddel valami probléma van! Nincs vele semmi baj, csupán ő egy kicsit érzékenyebb. Sokkal jobban ragaszkodik a saját kis dolgaihoz, a megszokott környezetéhez és nem szívesen mozdul ki. Ne okold magad, ne gondold, hogy nem jól nevelted! Nálunk előfordult, hogy azt mondták, hogy én vagyok a hibás, mert rájuk telepszem és nem hagyom őket kibontakozni. Ne foglalkozz ilyennel! Te ismered a gyermekedet, ha tudod, hogy neki arra van szüksége, hogy otthon legyen, veled legyen, akkor add meg neki, amíg tudod.

2. Fogadd el, hogy ő félénk, bátortalan típus!

Ez a legfontosabb! Ha te el tudod fogadni, akkor a gyermek számára továbbra is te jelented a biztonságot. Éppen eleget fogja hallani az óvodában, iskolában, hogy ne legyen ilyen félénk, lépjen ki ebből és tegyen ellene. Ha te támogatod, akkor magabiztos lesz. Ne siettesd, ne mondogasd neki, hogy ezt vagy azt már tudnia kellene. Hagyd, hogy a saját ütemében fejlődjön.

3. Ne szabadkozz miatta mások előtt!

A gyermeked feltétel nélkül megbízik benned és figyeli minden rezgésedet. Ha egy társaságban rajta kívül minden gyermek önfeledten játszik, akkor se kezdj el mentegetőzni. Ha mégis mondanál valamit, akkor nagyon figyelj oda arra, hogy fogalmazol. Ne ítélkezz! Vannak olyan kifejezések, amik az amúgy félénk kisgyermeket még félénkebbé teszik.

4. Beszélgess vele sokat!

A félénk, visszahúzódó gyermekhez sok türelem kell. Ha egy rendezvényen nem tudott önfeledten játszani, akkor ne szegezd neki egyből a kérdést, amint hazaindultok, hogy mi volt a baja. Várj egy kicsit. Otthon, a biztonságos környezetében már kezdeményezhetsz vele beszélgetést a témáról. Nekünk mindig az esti mese utáni percek voltak a legértékesebbek. Elalvás előtt szinte megeredt a nyelvük és sok mindent elmeséltek. Akkor térj rá ezekre a kényes kérdésekre, amikor úgy érzed, hogy nyitott a beszélgetésre.  Figyelj, hogy ne te add a szájába a szavakat, hanem próbálj úgy kérdezni, hogy ő mesélje el, hogy mi volt kellemetlen neki egy-egy szituációban, vagy miért gondolta, hogy nem száll be a játékba.

5. Modellezzétek le az egyes helyzeteket!

Egy idő után már tudni fogod, hogy milyen helyzetektől fél a gyermeked. Nem szeret verset mondani? Nem szeret hangos zajban játszani? Nem mer ismeretleneknek köszönni vagy a boltban vásárolni?
Rendezzetek be otthon olyan környezetet, amivel gyakorolhattok! Ha van a gyermeknek háziállata, akkor mondjon neki egy rövid történetet. Hallottam már olyan kutatásról, ahol beszédhibás gyermekeket ösztönöztek, hogy kutyusoknak olvassanak fel meséket és így gyakoroljanak. A kutyusok szeretettel fordulnak a gyerekekhez, nem ítélkeznek, nem nevetik ki, ezért sikerélményt szerez.
Ugyanígy eljátszhattok egy bevásárlást vagy versmondást is.

A lényeg, hogy ismerd meg őt! Tudd meg, hogy mitől fél, miről milyen gondolatai vannak és beszélgess vele nagyon sokat. Dicsérd meg, ha félelmét legyőzve köszön a szomszéd bácsinak, vagy ügyesen felel az iskolában. A pozitív visszajelzés nagyon fontos a számára. Apró lépésenként erősítheted meg az önbizalmát, így legközelebb már bátrabban néz szembe az új kihívásokkal.  

Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról



A családdal töltött idő a legértékesebb…

Örökítsd meg a legemlékezetesebb közös élményeket a családi kaparós plakáton! 101 programötletet gyűjtöttünk össze, melyről bármikor ötletet meríthetsz, ha nem tudod, merre induljatok a hétvégén. Kaparjátok le azt a mezőt, amit már átél

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése