Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. január 22., péntek

Verekedő gyerekek

 

Verekedő gyerekek

Nem szokatlan, ha egy kisgyerek oda-odacsap, de szerencsére megelőzhető, hogy a verekedés szokássá váljon.

Ebben az életkorban szinte minden gyerek verekszik, illetve lökdösi vagy ütögeti játszótársait. Persze pusztán attól, hogy tisztában vagy vele, mennyire általános ez a viselkedés, még nem lesz könnyebb kezelned azokat a helyzeteket, amikor éppen a te gyereked bánt másokat. Szülőként szörnyű ezt átélni. Segíthet, ha megfigyeled, miért verekszenek a gyerekek, illetve ha van pár következetes módszered annak megakadályozására, hogy ez még egyszer előforduljon.

Miért verekszik a gyerekem?

A gyerekek többnyire azért ütik meg egymást, mert nem ismernek más problémamegoldó vagy kommunikációs módszert igényeik kifejezésére.
Mások bántása egy lehetséges módszer annak elérésére, hogy a gyermek megkapja, amit akar – például azt a játékot, amivel éppen játszanak. Másrészt a gyerekekre úgy is ráragadhat ez a csúnya szokás, hogy más verekedő gyerekeket látnak vagy neadjisten saját szüleik vitáit kell végignézniük.

Vége a verekedésnek!

Ha csemetédnek sikerül mások bántalmazása révén elérni, amit akar, akkor természetesen nagyobb a valószínűsége, hogy nem változtat magatartásán. A gyerekeknek azonban meg kell tanulniuk, hogyan jöhetnek ki másokkal és hogyan oldhatják meg problémáikat elfogadó, erőszakmentes módszerekkel.

Tanácsaink:

- Játsszatok többet. Csak úgy lehet megtanulni együttműködően játszani, ha a gyermek sokat játszik más gyerekekkel. Maradj a közelben és dicsérd meg csemetédet, ha szépen játszik, nem irigykedik és együttműködik a többiekkel.

- Beszélgessetek sokat. Fogalmazz meg pár szabályt, amelyeket a gyereknek be kell tartania, amikor másokkal játszik. Beszéljétek meg ezeket a szabályokat! Mondd el a lurkónak, milyen viselkedést szeretnél látni tőle és hozz rá példákat is. Mondjuk: ne sajátítsa ki magának a játékokat, legyen kedves a többiekkel és felejtse el az ütögetést meg a rugdosást.

- Okosan válassz játékokat. Most olyan tevékenységekre van szükség, amelyeknek segítségével jószívűbbé és együttműködőbbé válhat csemetéd, továbbá fejlődhet igazságérzete. Ilyenek a labda- és a társasjátékok. Játsszatok ilyesmiket!

- Tegyél érte, hogy csemetéd ügyesebbé váljon! Lépj közbe és segíts gyermekednek megoldani a problémát – még mielőtt tettlegességig fajulna a dolog. Még az idősebb gyerekeknek is gondot okoz néha, hogy megtalálják a megfelelő szavakat. Ilyenkor nyugodtan add csemetéd szájába őket. Például: „Mondd azt, hogy ’Te már voltál, most én jövök.’” Amikor kicsiknek magyarázol a problémamegoldásról, kérdezd meg őket, mi a gond és melyik gyerek mit szeretne, majd mondd el, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy mindegyiküknek jó legyen.  
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése