Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. január 23., szombat

10 mód arra, hogy megtanítsuk a gyerekeket a bocsánatkérés fontosságár

10 mód arra, hogy megtanítsuk a gyerekeket a bocsánatkérés fontosságára


Szülőként sokan kötelezzük a kicsiket arra, hogy kérjenek elnézést, ha valakit megbántottak vagy megszegték a szabályokat, de amíg nem értik meg azt, hogy miért van erre szükség, addig a kimondott szavak kevesebbet érnek. A következő módszerekkel segíthetünk.


Legyünk empatikus példaképek!

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy az embereknek érzelmeik vannak, és hogy mindenki megérdemli, hogy tisztelettel bánjanak vele. Ha kell, egy-egy példán keresztül is szemléltethetjük a lényeget, például, hogy ha a boltban a pénztáros mogorva velünk, akkor inkább álljunk hozzá pozitívan, és gondolkodjunk el azon, hogy lehet, hogy csak rossz napja van. Az ilyen példákon keresztül a gyerekek is könnyebben megérthetik az empátia lényegét és az emberek működését.

Tanítsuk meg a gyerekeket, hogyan érdemes bocsánatot kérni!

Ha látjuk a gyermekünkön, hogy sajnálja, ha valami nem helyénvalót tett, de nem tudja kezelni a helyzetet, akkor ezzel a három lépéssel terelhetjük őt a megoldás irányába:

  • „Nézz a másik szemébe!”
  • „Mondd ki, hogy őszintén sajnálod, ami történt!”
  • „Mondd el, hogy legközelebb mit fogsz másképp csinálni!”.

Csak higgadtan!

Az, hogy a gyerekek hogyan kezelik a konfliktusokat, függ attól is, hogy mit látnak a szüleiktől. Egy kicsi azonnal észreveszi, ha a szülő felemeli a hangját, és megijed a dühös ábrázattól, a feszült viselkedéstől. Figyeljünk a hirtelen reakcióinkra és arra is, hogy ilyen feszült helyzetekben a közvetlen környezetünkben van-e a gyerek!

Nem túl bonyolultan

A gyerekeknek jól forog az agyuk, de sokkal jobban megértik az egyszerű beszédet és a pontos fogalmazást. Segíthetünk nekik azzal is, ha megkérdezzük, majd megbeszéljük velük, hogy mit miért tettek, és ennek milyen hatásai vannak/lesznek a többi emberre nézve.

Minden tettnek vannak következményei

Ha csemeténk valami rossz dolgot tett, meg kell értetnünk vele, hogy annak bizony következményei lesznek. Ha például megrongálta a testvére játékát, akkor kérdezzük meg tőle, hogy ezért cserébe felajánlja-e neki a sajátját! Ezzel megértethetjük vele, hogy – ha már megtette – helyre is kell hoznia a meggondolatlan cselekedeteket.

Megfigyelni másokat

Beszélgessünk a gyermekünkkel arról, hogy milyen a magatartásuk a környezetünkben élőknek! Hogyan viselkednek például a kortársai, szoktak-e bocsánatot kérni, milyen érzelmeket mutatnak stb.. Kérjük meg a gyereket, hogy ezek segítségével határozza meg saját viselkedését! Érdekes eredmények születhetnek.

Értessük meg vele, hogyan működünk!

Segítsük gyerekeinket, hogy ők maguk is megértsék a saját gondolkodásukat, indíttatásukat és a cselekedeteik okát! Tegyük fel nekik a következő kérdéseket:

  • „Mit gondolsz, miért tetted ezt?”
  • „Szerinted a másik gyerek, akit megbántottál, hogyan érzi most magát?”
  • „Van valaki, aki valaha veled is ilyet tett?”

Ha másképp nem megy, buzdítsuk írásra!

Sok gyerek – főleg a kiskamaszok – sokkal jobban és bátrabban ki tudják fejezni az érzelmeiket írásban. Ebben a formában nehéz szavak nélkül, lelkiismeretesen kérhetnek bocsánatot. Nem kell nyilvánosan előállniuk és hirtelen reagálniuk, hanem gondosan megválogathatják a szavaikat, és több idejük van arra is, hogy őszintén megfogalmazzák az engesztelésüket.

Fontos a megfelelő szülői minta

Ha szülő kerül olyan helyzetbe, hogy megbánja a tetteit, és ezután bocsánatot kér, megfelelően reagálja le a helyzetet, és alaposan meg is beszéli a probléma és a feszültség forrását az érintett személlyel (például házastárssal), akkor ez az eset, és annak kezelése nagyon jó mintául szolgálhat a gyerek számára.

Szólaltassuk meg vele együtt az „áldozatot”!

A gyerekek jobban meg tudják érteni tetteik súlyát, ha a megbántott személy elmondja nekik, mit érzett és hogyan hatott rá a sértés. Ha szembesülnek ezzel, és aztán őszintén tudnak beszélni a helyzetről – szülői segítséggel -, akkor jobban megérthetik, mit váltott ki a szituáció belőlük. Érdemes együtt rendezni a nézeteltéréseket a további jó barátságok érdekében.

A Nők Lapja Gyerek 2018/1. számában további lélek témákról olvashattok. A magazint május 23-tól keressétek az újságosoknál!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése