Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. január 27., szerda

Acrodermatitis és gyermeke

 

Acrodermatitis és gyermeke

Mi az acrodermatiti?Az acrodermatiti vagy a Gianotti-Croti zindróma olyan gyakori bőrbetegég, amely jellemzően 3 hónapo é 15 év közötti gyermekeket érint. A be


Tartalom:


Mi az acrodermatitis?

Az acrodermatitis vagy a Gianotti-Crosti szindróma olyan gyakori bőrbetegség, amely jellemzően 3 hónapos és 15 év közötti gyermekeket érint. A betegség teljes neve „gyermekkori papuláris acrodermatitis”.

Az acrodermatitis miatt viszkető vörös vagy lila hólyagok képződnek a testen. A gyermekeknél dagadt has, láz és duzzadt, fájó nyirokcsomók is kialakulhatnak.

Bár maga az acrodermatitis nem fertőző, az azt okozó vírusok fertőzőek. Ez azt jelenti, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen érintkeznek egymással, egyszerre fertőzhetnek vírust, és akrodermatitis alakulhat ki.

Az akrodermatitis előfordulhat olyan gyermekek testvéreiben is, akiket korábban ez a betegség sújtott. Ez néha akár egy évvel az eredeti eset megjelenése után is bekövetkezhet.

Úgy gondolják, hogy a betegségben szenvedő gyermekek még akkor is hordozzák, ha az összes tünet elmúlt.

Az acrodermatitis leggyakoribb tavasszal és nyáron. Általában négy-nyolc hétig tart, de akár négy hónapig is tarthat. Rendszerint megoldódik anélkül, hogy kezelést igényelne vagy komplikációkat okozna.

Melyek az acrodermatitis tünetei?

Három-négy nap alatt vörös foltok alakulnak ki gyermeke bőrén. Ezek a foltok bárhol kialakulhatnak a testen, de leggyakrabban a karokon, a combokon és a fenéken láthatók.

A legtöbb esetben a foltok fokozatosan felfelé mozognak az arc felé. Az állapot előrehaladtával a vörös foltok lilának tűnhetnek. Ez gyakran akkor fordul elő, amikor a kapillárisok (kis erek) elkezdik a vér szivárgását az érintett területekre.

Ezek a foltok végül folyadékkal töltött viszkető hólyagokká fejlődnek.

Gyermeke duzzanatot és érzékenységet is tapasztalhat a hasban és a nyirokcsomókban. Ezek a tünetek két-három hónapig tarthatnak.

A réz színű bőrfolt szintén az acrodermatitis jele lehet. A tapasz valószínűleg lapos és tapintásúnak érzi magát.

Ha a hepatitis B az acrodermatitis kiváltó oka, sárga árnyalatú lehet a gyermek bőrén és a szemén. Ez a sárgaság tünete. A sárgaság általában a tünetek megjelenése után 20 napon belül jelentkezik.

Mi okozza az acrodermatitist?

Bár a gyermekkori acrodermatitis általános előfordulása nem ismert, viszonylag enyhe állapotnak számít. Az évek során azonban számos acrodermatitis-járványról számoltak be.

Szakértők úgy vélik, hogy ezeket a járványokat vírusfertőzések okozták, amelyek kiválthatják a gyermekeknél az akrodermatitist. Az Egyesült Államokban a gyermekkori acrodermatitishez leggyakrabban társított vírus az Epstein-Barr vírus (EBV).

Az EBV a herpeszvírus család tagja, és az egyik leggyakoribb vírus, amely az egész világon embert érint. A testfolyadékokon, különösen a nyálon keresztül terjed.

Bár az EBV a gyermekeknél az akrodermatitis gyakori oka, számos más típusú fertőzés is vezethet az állapot kialakulásához, beleértve:

  • HIV
  • hepatitis A, B és C
  • citomegalovírus (gyakori vírus, amely általában nem okoz tüneteket)
  • enterovírus (gyakori vírus, amely megfázásos tüneteket és súlyos légúti fertőzést okozhat)
  • rotavírus (gyakori vírus, amely hasmenést okoz a csecsemőknél)
  • rubeola (kiütést okozó vírusfertőzés)
  • coxsackie vírus (enyhe vírusfertőzés, amely szájfekélyt és kiütést okoz kisgyermekeknél)
  • parainfluenza vírusok (víruscsoport, amely légzőszervi megbetegedéseket okoz csecsemőknél és kisgyermekeknél)
  • respiratoris syncytialis vírus (RSV) (gyakori vírus, amely enyhe, megfázásos tüneteket okoz idősebb gyermekeknél és felnőtteknél, de káros lehet a csecsemőkre és a kisgyermekekre)

Nagyon ritka esetekben bizonyos vírusos betegségek elleni vakcinák akrodermatitist okozhatnak, beleértve:

  • poliovírus
  • hepatitisz A
  • diftéria
  • himlő
  • bárányhimlő
  • szamárköhögés
  • influenza

Hogyan diagnosztizálják az acrodermatitist?

Gyermeke orvosa egyszerűen diagnosztizálhatja az acrodermatitist azzal, hogy megnézi gyermeke bőrét és kérdezi a tüneteiket. Futtathatnak néhány tesztet is a diagnózis elérése érdekében. Néhány ilyen teszt a következőket tartalmazza:

  • vér- vagy vizeletvizsgálat a bilirubinszint értékelésére, amely jelezheti a hepatitis jelenlétét
  • vérvizsgálat a kóros májenzimek ellenőrzésére, amelyek a hepatitis jele lehetnek
  • vérvizsgálat az EBV antitestek jelenlétének megállapítására, ami azt jelentheti, hogy EBV fertőzés van jelen
  • bőrbiopszia (egy kis bőrminta eltávolítása) annak érdekében, hogy ellenőrizze a bőrkiütésként jelentkező egyéb bőrbetegségeket, például ótvar vagy ekcéma
  • vérvizsgálat a cinkszint meghatározásához és a genetikai acrodermatitis enteropathica kizárásához, amely az acrodermatitis ritka formája

Hogyan kezelik az acrodermatitist?

Maga az acrodermatitis nem igényel kezelést, és az állapot általában önmagában elmúlik, anélkül, hogy komplikációkat okozna. Az orvos azonban meg fogja keresni a kiváltó okot, és minden kezelést az adott állapot felszámolására összpontosít.

Az acrodermatitis tünetei általában kezdetük után körülbelül négy-nyolc héttel enyhülnek. Ezek azonban akár négy hónapig is eltarthatnak. Addig a hidrokortizon krémek használhatók a viszketés enyhítésére. Antihisztaminokat is fel lehet írni, ha gyermekének allergiája van.

Ha kiderül, hogy a hepatitis B okozza az acrodermatitist, akkor a máj helyreállítása hat hónaptól egy évig tarthat. Nem valószínű, hogy újra acrodermatitist kapnak.

Azonnal lépjen kapcsolatba gyermeke orvosával, ha gyermekén az acrodermatitis bármely tünete jelentkezik. Fontos, hogy állapotuk okát a lehető leghamarabb kezeljék.

Amint gyermeke megkapta a kezelést, a tünetek enyhülnek, és gyógyulhatnak anélkül, hogy bármilyen szövődményt vagy hosszú távú hatást tapasztalnának.

Hogyan lehet megelőzni az acrodermatitist?

Mivel úgy tűnik, hogy az acrodermatitist vírusok okozzák, az egyetlen módja annak megelőzésére, hogy elkerüljük a vírusfertőzést. Győződjön meg arról, hogy gyermeke rendszeresen mossa a kezét, és kerülje a kapcsolatot bárkivel, aki beteg.

Ha gyermekénél megjelennek a betegség tünetei, a lehető leghamarabb vigye el orvoshoz kezelésre.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése