Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. január 30., szombat

Gyermekeknél a cytomegalovírus fertőzés tünetei, a kezelés és a következmények

 

 A baba testébe való bejutáshoz a vírusok nem jelentkeznek azonnal. Várnak egy kényelmes pillanatot. A fertőzés kialakulásának tényezője az ellenállás csökkenése - a test ellenállása. A citomegalovírus-fertőzés hasonlóan jár el. A vírust általában véletlenül találják meg a vér elemzésében.

A gyermek külföldről kapja a CMV-t, vagy születés előtti fertőzést kap a placentán keresztül. A betegség veleszületett típusát nehezebb viselni, és számos szövődmény van, aminek következtében a különböző szervek és rendszerek működése megszakad. A betegség kezelése a fertőzés módjától függ.

Miért vannak cytomegalovírusos gyermekek?

A CMV a herpeszvírusok családjába tartozó DNS-tartalmú vírus - Cytomegalovirusra utal. Behatol az emberi szervekbe, de elsősorban a nyálmirigyekből izolálódik, ahol aktívan megszorozza és beilleszti DNS-ét a sejtek magjába. Az idegen elem miatt a nyálmirigyek sejtjei növekednek. Ezért a vírus neve (latinul - "óriáscellákkal").

A citomegalovírus befolyásolja a vérsejteket - limfocitákat és monocitákat (javasoljuk olvasni: hogyan kezeljük a monociták feleslegét a gyermek vérében?). Az erek károsodása után a vírus a baba belső szervek sejtjein parazitizálódik, ami vérellátási zavarokat és vérzést vált ki. A leukociták és a fagociták jelentős változásokon mennek keresztül, ami a fertőzés számának növekedésével magyarázható. Ennek eredményeképpen immunszuppressziót alakítanak ki az immunsejtek funkciójának éles szuppressziójának hátterében.

Jó immunitással a gyermekben a citomegalovírus IgG pozitív inaktív állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a gyermek csak a fertőzés hordozója, de ugyanakkor nem beteg. A test ellenállásának csökkenésével a vírus aktívan megszaporodik, a szervezet specifikus antitesteket bocsát ki, és egy bizonyos tünetmentáció megjelenik.

A szervezet rezisztenciáját csökkentő további tényezők az emésztési problémák és a törékeny bébi organizmus súlyos terhelései, ami fokozott fáradtságot eredményez. A gyengített immunitás miatt a szervezet könnyű célpontgá válik a fertőző ágensek számára.

Az immunitást csökkentő tényezők:

  • a szervezet rehabilitációja hosszú betegség után (pl. influenza);
  • allergiás reakciók;
  • születési trauma;
  • vitaminok hiánya;
  • a gyógyszerek helytelen használata;
  • rossz ökológia;
  • az újszülöttek szoptatásának rövid időszaka.

A betegség típusai és tünetei

Congenital fertőzés

Intrauterin fertőzés esetén a gyermek születése után klinikai tünetek jelentkeznek. A CMV fertőzés tünetei a következők:

  • A bőr sápadtsága. A hepatitis bizonyítéka. A vérvizsgálatok során emelkedett bilirubint észlelnek.
  • A hepatitis miatt a máj és a lép fokozódhat, mivel elsőként reagálnak a szervezet fertőző ágensére.
  • Magas testhőmérséklet.
  • Izomgyengeség.
  • Van bőrkiütés a bőrön, vérzéses fekélyek lehetségesek.
  • A test általános mérgezésének jelei.
  • Nagyított nyirokcsomók.
A citomegalovírus-fertőzés egyik tünete a megnagyobbodott nyirokcsomók
  • Duzzadt gége, esetleg kibővített mandulák.
  • Légzési romlás.
  • A bőr ciánja (ciánózis).
  • A szopogás és a nyelési reflexek megszakadnak.
  • Az emésztési folyamat zavara, hányás és hasmenés kíséretében.
  • Látás vagy hallásvesztés.
  • Lehetséges tüdőgyulladás.
  • Súlyú.

A veleszületett cytomegalovírus fertőzés gyermekekben szellemi fogyatékosságot okozhat. Néha a vírus halálos kimenetelhez vezet. A fertőzött újszülöttek halandósága eléri a 30% -ot. A fertőzés következtében a látás romlik a vakságig. Ha a veleszületett cytomegalovírusos gyermekek nem mutatnak klinikai tüneteket, akkor később a gyermekek 10-15% -a hallássérült.

Megszerzett fertőzés

A cytomegalovírus csak a páciensből vagy a vírus hordozójáról származhat. A betegség klinikai tünetei a test ellenállásának csökkenésével nyilvánulnak meg. Gyakran a betegség hasonlít a szokásos ARVI-ra, mivel a felső légúti gyulladás, a köhögés és a fájdalom lázas jelei kísérik. Az orrdugulás, a testhőmérséklet emelkedése is lehetséges. További klinikai tünetként kiütések jelenhetnek meg a szervezetben vörös foltok formájában.

Ha a morzsa panaszkodik a hasi fájdalomtól, ez a tünet a máj és a lép emelkedésének. Emellett a közeli nyirokcsomók, inguinális és axilláris is növekedhetnek. A májkárosodást a szem sárgulása és a bőrfehérjék jelzik.

A beteg gyermek egyszerre lelassul és álmos. Kezdjen kifejleszteni az angina minden jeleit. A gyermekek panaszkodnak az izmok és az ízületek fájdalmairól. Komplikációk lehetnek tüdőgyulladás vagy hepatitis. Ezt a képet neurológiai rendellenességek kísérik a viselkedésben.

Hogyan közvetíti a CMV és kik a fuvarozó?

A külső környezetben a cytomegalovírus a gyermekekbe biológiai folyadékokkal találkozik: a nyál, a genitális pórusok eltávolítása. A gyermekek fertőződnek a következő módokon:

  • Az utóban. Ha a terhesség alatt a jövő anyája fertőzött, a cytomegalovírus fertőzés a magzatba jut a placentán keresztül az anya véréből.
  • Az anyatejnél, ha az ápoló anya akut formában van betegségben, vagy már fertőzés alatt fertőzött.
  • Levegő cseppecskék fertőzéssel vagy fertőző hordozókkal való kommunikáció során.
  • Kapcsolat. A gyermek a születési csatornán keresztül mozoghat a vírussal az anyáról.
Ha egy ápolónő cytomegalovírussal fertőzött, az anyatejjel átjut a csecsemőre

Ahhoz, hogy a vírus bejusson a szervezetbe, még akkor sem lehet kapcsolatba lépni egy beteg emberrel. A biológiai váladék szintén nagy veszélyt jelent a baba egészségére nézve. A fertőzést ételek, személyes higiéniai cikkek, ajtókilincsek, stb. Hordozhatják. Az átadás érintési módja nem veszélyezteti a baba életét és egészségét.

A fertőzés hordozója olyan személy, aki nem látható a betegség jeleiről. Azonban veszélyes a csökkent ellenállású emberek számára. A fertőzés rejtve van a testben, és várja a megfelelő pillanatot, amikor a gyermek immunitása csökken. Ezután a vírus aktívan megsokasodik és eléri a baba testét.

Hogyan észlelik a betegséget?

A diagnózis felállítása nem elegendő csupán a vizsgálat elvégzéséhez. A kezelőorvos számos tesztet jelöl ki:

  • Vér-szerológiai analízis, amely során specifikus antitesteket szabadítanak fel. Az IgM antitestek izolálása azt jelenti, hogy a fertőzés akutnak bizonyult (latent típusú IgG fehérjével jellemezhető).
  • A PCR segíti a vírust a nyálban, a vizeletben és más testnedvekben.
  • Általános vérvizsgálat. Az eritrociták, a vérlemezkék és a fehérvérsejtek számának csökkenését mutatják.
  • A vér biokémiája. Az ALT és az AST mutatói megnőnek, a vesekárosodást a kreatinin és a karbamid növekedése jelzi.
  • Vizelet üledék mikroszkopikus analízise óriás sejtek jelenlétére.
A betegség jelenlétének pontos igazolására számos biológiai elemzés

A citomegalovírus IgG pozitív a betegség krónikus lefolyását jelzi. További diagnosztikai módszerek:

  • A tüdőben szövődményekkel járó röntgenfelvételek tüdőgyulladást mutatnak;
  • A hasüreg ultrahangja megemelkedik a lépben és a májban;
  • Az agyi MRI azonosítja a gyulladást.

Vizsgálható az oculista is. A szem struktúrákban bekövetkezett változásokat tárja fel a fundus generalizált fertőzés vizsgálatakor.

A cytomegalovírus fertőzés veszélyes a gyermekek számára?

A fertőzés nagyon veszélyes gyermekek számára, akik csecsemőkor betegek vagy fertőzöttek a méhen belül. A gyermekek 20% -ánál azoknál a gyermekeknél, akiknek a fertőzése nem specifikus tünetekkel jár, az idegrendszer működése megszakadt - szorongás, görcsök, az izmok önkéntelen összehúzódása. Ezek a gyermekek gyorsan fogynak, bőrkiütés lehetséges.

A következmények CMV előfordulhat a gyermek 2 és 4 éves, és néhány év múlva formájában beszédet késedelem és a mentális retardáció, a betegségek a szív-és érrendszerre, funkcionális rendellenességek, a fül és a vizuális segédeszközök, amíg a teljes látásvesztés és részleges halláscsökkenés. Az idősebb gyermekeknél a fertőzés hátterében a szervezet ellenállása élesen csökken. Ez a bakteriális mikroflóra kialakulásához vezet, és más betegségeket, például tüdőgyulladást vagy hörghurut okoz.

Hogyan gyógyítható a betegség?

Teljesen megszabadulni a vírustól, lehetetlen csak inaktív állapotba hozni, ezért a terápia célja a vírus aktivitásának megszüntetése és a szervezet fertőzésének kórokozó baktériumok általi csökkentése. A gyermekgyógyászatban alkalmazott leghatékonyabb antivirális szerek:

  1. Ganciklovir. Sok vírus ellen küzd, beleértve a CMV-t is. A hatóanyag hatóanyaga a vírus DNS-ébe ágyazódik, és elnyomja a szintézisét.
  2. Az aciklovir. Sikeresen küzd minden herpesz vírussal szemben, beleértve a bárányhimlont. A cselekvés elve hasonló az antibiotikumokkal szemben - lelassítja és megszakítja a DNS vírus szaporodásának láncolatát.

A vírusellenes szerekkel végzett kezelés időtartama 2-3 hét. Amikor a klinikai tünetek teljesen leállnak, és az elemzések eredményei a vírus inaktív állapotát mutatják, a terápia leáll.

A cytomegalovírus komplex kezelésében alkalmazott gyógyszerek egy másik csoportja immunstimuláns:

  1. Izoprinozin. A szervezet immunrendszerének stimulálója. Elnyomja az RNS-vírusok reprodukcióját. Aktiválja a T-sejtek, amelyek elpusztítják az abnormális sejteket, mert mi is használják az onkológiában. A kezelés citomegalovírus gyakran írják együtt acyclovir egészíti ki az utóbbi.
  2. Viferon. A gyógyszer alapja a mesterségesen szintetizált humán interferon. Hatásos herpeszvírusok ellen. Rektális kúpok és kenőcsök formájában állítják elő, és olyan esetekben alkalmazzák, amikor a májban és az emésztőrendszerben jelentkező szövődmények miatt a szájon át történő alkalmazás ellenjavallt.

A gyógyszerek kezelésének kiegészítéseként vannak népi gyógymódok. A hivatalos gyógyszer azonban úgy véli, hogy a citomegalovírus elleni küzdelemben használhatatlanok, ezért az orvosok nem ajánlják ezeket a recepteket.

Megelőző intézkedések a következmények megelőzésére

A fertőzés elkerülése érdekében korlátozni kell a betegekkel való kapcsolatot. Szükség van a gyermeke számára a higiéniai szabályok beillesztésére és a kéz alapos mosására. Ha egy fertőzött anya egy egészséges baba citomegalovírus kell teljesen elhagyni a szoptatást.

A gyermek immunitásának ellenálló volt a fertőzéssel szemben, amelyet ki kell egészíteni a kiegyensúlyozott táplálkozással, amely tartalmazza az összes lényeges vitamint és nyomelemet. A csökkent rezisztenciájú gyermekek nemspecifikus immunglobulinokat tartalmaznak, amelyek a vírus ellenanyagait tartalmazzák.

Az immunitás megerõsítéséhez szükséges és más, minden ismert módon: egészséges életmód, megerõsítés, aktív pihenés. A fizikai stressznek megvalósíthatónak kell lennie - a sport az eredmény kedvéért olyan káros, mint egy ülő életmód.

Az orvos-fertiológus foglalkozik a betegséggel, ki kell mutatni a gyermeket a vírus gyanúja esetén. Különböző szövődmények esetén szükség van egy neurológus, gasztroenterológus, lor, szemorvos, nephrológus, pulmonologist is. A komplex kezelés a komplikációk jellegétől függ.

Végezetül azt mondhatjuk, hogy nem hagyhatja, hogy a helyzet sodródjon, és vegyen részt öngyógyításban. Ez súlyosbítja a betegséget, és sok olyan szövődményt okoz, amelyek befolyásolják a gyermek fejlődését. Fontos a cytomegalovírus terhesség alatti szállításának vizsgálata, és megfelelő terápiában kell részesíteni.

Cytomegalovírus gyermekekben: ez a fertőző patológia általános jellemzője

A citomegalovírus-fertőzés (CMVI) vagy a citomegália egy virális természetű fertőző betegség, amely cytomegalovírust (CVT) okoz.

Specifikus kórokozó - Humán béta-herpes vírus 5 - humán herpeszvírus 5.

Átviteli útvonalak. A cytomegalovírus általában gyermekeknél, különösen kisgyermekeknél, az anyától származik.

A gyermek fertőzése bármely biológiai folyadékkal - nyál, izzadság, vizelet, széklet, vér, sperma vagy tej, hüvelyi vagy amniotikus folyadékkal történhet.

Ennek alapján azonosítjuk a fertőzés fő módjait:

  • Airborne. Fertőzés a levegőn keresztül történik tüsszögés, köhögés és hasonlók során.
  • Pin. Ezzel a cytomegalovírus a gyermekben a bőrön keresztül a fertőzött anyaggal közvetlenül érintkezik.
  • Parenterálisan. Ha fertőzött vért transzfúzi vagy nem steril tűket használ.
  • Transplacentaris. A placenta keringés rendszerén keresztül, ha gyermekeket hordoz.

Az első három esetben azt mondják, hogy a gyermek citomegalovírus másodlagos vagy szerzett. A cytomegalovírus vírus gyermekeknél is lehet veleszületett vagy primer, általában transzplacens fertőzés út. Ez a szétválás szükséges, mivel a betegség klinikai képét a fertőzés mechanizmusa határozza meg.

Congenital cytomegalovírus gyermekekben. A legtöbb esetben a gyermek fertőzése az anya méhében történik a gyermekkel való placentán keresztüli kommunikáció során. Azonban számos esetben fertőzés fordulhat elő a magzatvíz vagy a nemi szervek váladékaitól (nyelési). Attól függően, hogy a vírus mennyi idő alatt lép be a gyermek testébe, különböző megsértések fordulhatnak elő. A legveszélyesebb időszakok 1-14 nap és 15-75 nap. A magzati szövetben történő bevételkor a cytomegalovírus gyakran visszafordíthatatlan változásokat és a magzat halálát okozza.

A szerzett cytomegalovírus a gyermekben. Ebben az esetben, különösen a cytomegalovírus egy gyermek előtt az év elmúlik az anya testéről a csókjain, bőrérintésein stb. Keresztül. átadja az anya testéből a csókjait, a bőr érintkezőit stb. Annak ellenére, hogy a fertőzés nagy valószínűséggel és a potenciálisan lehetséges betegségek nagyszámú listáján szerepel, a cytomegalovírus gyermekeknél és idősebb gyermekeknél tünetmentes.

Diagnózis. A cytomegalovírus vírusának azonosítása gyermekeknél gyakran laboratóriumi és instrumentális kutatási módszereket igényel. A diagnózis főbb módszerei - laboratóriumi vizsgálatok. Az instrumentális vizsgálat gyakran a lehetséges komplikációk azonosítására irányul, és a fertőzés laboratóriumi megerősítése után történik.

A modern klinikai protokollok szerint a cytomegalovírus gyermekekre (egészen az évig és az újszülöttekig) történő meghatározására vonatkozó diagnózis anamnesztikus és klinikai adatokon alapul.

klinikai:

  • A központi idegrendszer (központi idegrendszeri betegségek) tünetei görcsök, mikro- és hydrocephalus, fokális tünetek.
  • A máj veresége a sárgaság, a közvetlen bilirubin vérének növekedése, a máj és a lép mérete (hepatosplenomegalia) egyidejű növekedése.
  • A vérképzőszervi rendellenességek - a vérlemezkék számának csökkenése, hiperregeneratív vérszegénység, hemorrhagiás szindróma.
  • Antenatalis (prenatális) patológiák - koraszülés, SZVR - méhen belüli növekedési retardáció szindróma.

kórtörténet:

  • Mononukleózis vagy hasonló betegség az anyában a terhesség alatt.
  • A cytomegalovírus aktív felosztásának meghatározása az anyában a terhesség alatt.
  • A vírus specifikus antitestek kimutatása az anya vérében.

Ezen ugyanazon megnyilvánulások többsége szolgálhat alapul a cytomegalovírus kutatásában egy gyermek (2 éves és idősebb) esetében.

Jelenleg három szint vagy kutatási szint van a CMV gyermekek azonosítására:

  1. Bemutató és diagnosztika. Végezzen el egy enzim immunvizsgálatot (ELISA) az IgG immunglobulinok kimutatására a vérben (ideértve a kötőszövetben lévő IgM-et a születéskor).
  2. Az ELISA ismételt alkalmazása az idősebb gyermekek IgM-jének azonosítására, valamint citológiai vizsgálatra a nyál és a vizelet citomegáiis sejtjeinek azonosítására.
  3. A gyermek különböző biológiai anyagainak vizsgálata a polimeráz láncreakció (PCR) segítségével. A diagnosztika használhatja: vér, nyál, vizelet, cerebrospinalis folyadék, könnyek, hámsejtek reszketése és a hüvely titka. A PCR-ben meghatározzuk a DNS-vírus jelenlétét a vizsgált anyagokban, ami lehetővé teszi a cytomegalovírus megbízható meghatározását egy gyermekben.

A gyermekek a betegség forrása. Általános szabályként a gyermekek nem válnak fertőzésforrássá más emberek CMV-vel. Ez annak köszönhető, hogy gyakorlatilag a Föld egész népességét fertőzte meg - 99-100%. A cytomegalovírus kimutatásának esélye a 3 éves gyermek esetében körülbelül 70%. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb gyermek fertőzött, mielőtt kapcsolatba lépne a közösséggel a szüleikkel.

Cytomegalovírus gyermekeknél és az idősebb korosztályokban

A cytomegalovírus gyermekekben történő megjelenése közvetlenül attól függ, hogy a fertőzés mikor történt. A klinikai megnyilvánulások szerint minden gyermek több csoportba osztható.

Újszülöttek. Ez a kategória magában foglalja a méhen belüli fertőzéssel és a szülés utáni fertőzéssel járó gyermekeket. Ugyanakkor a klinikai kép jelentősen eltérhet, annak ellenére, hogy ugyanaz a citomegalovírus okozta.

Gyermekeknél a méhen belüli fertőzés tünetei a következő kóros állapotok:

  • Thrombocytopeniás purpura.
  • Sárgaság.
  • Hepatosplenomegalia.
  • Microcephalia.
  • Csökkent a testsúly és a szubkután zsír hiánya.
  • Hepatitis.

1 év alatti gyermekek. A cytomegalovírus gyermekeknél az év előtt leggyakrabban a központi idegrendszeri károsodások jelentkeznek. Klinikailag ez a fiziológiai reflexek elnyomása, beleértve a szopást és a nyelést. Az idegek koponya párjai lehetnek az aszimmetria, a sztrabizmus vagy a nystagmus formájában. Ez is előfordul: a vázizmok váltakozó hiper- és hipotóniája, görcsök. Súlyos esetekben a cytomegalovírus gyermekeknél legfeljebb egy évig képes az encephalitis kialakulását egy tipikus klinikai képre.

Néhány CMV-es gyermeknél jellemző interstitialis tüdőgyulladás tapasztalható, melyben bronchioles és small hörgőcsövek is érintettek. A kimondott klinikán lévõ gyermekek egyharmadát veseelégtelenség jellemzi, melyet nephrotikus szindróma manifesztál. Ezek a betegségek általában ellenállnak a hagyományos kezelésnek.

A gyermekek túlnyomó többségében (kb. 90%) a CMV jelentős klinikai tünetek nélkül jelentkezik. Azonban 2-5-7 év után szinte mindegyik távoli komplikáció van a halló- és vizuális berendezésben, a fogászati ​​patológiában, a mentális retardációban stb.

Az idősebb korosztály gyermekei. A cytomegalovírus vírusa idősebb gyermekekben nem képes olyan súlyos rendellenességek kialakulására, és az esetek 99% -ában tünetmentes. Ennek ellenére képes súlyos betegségeket is kiváltani. Egy klasszikus betegség, amely a cytomegalovírust a tizenéves csoportba tartozó gyermekek körében okozza, mononukleózis-szindróma. A klinikai tünetek különbségei az Epstein-Barr vírus által okozott szokásos mononukleózisokkal szemben, ő nem.

Egyes gyermekek akut légzőszervi megbetegedéseket is tapasztalhatnak, például: laryngitis, tracheitis, bronchitis. Bizonyos csoportokban - a nyálmirigyek izolált elváltozásai vagy az intersticiális tüdőgyulladás. Rendszerint az utolsó kettő folyamata nehéz és elhúzódó, és a szokásos kezelés hatástalan. Ritkán citomegalovírus gyermek a korai szakaszában mutathat: lézió májszövet, mint a hepatitis, CNS-encephalitis vagy hasnyálmirigy-policisztás degeneráció.

A CMV által kiváltott betegségek klinikai megnyilvánulása kevéssé különbözik a klasszikus formáktól. Továbbá a cytomegalovírus vírus gyermekeknél mindig az immunrendszer meghibásodását idézi elő, és csökken a más antigénekre adott immunválasz reakciói. Ez a cytomegalovírus T-gyilkosainak és segítőinek, valamint az interleukineknek a károsodása. Emiatt bármely bakteriális patológia súlyos formában megy végbe, és hajlamos arra, hogy a folyamat általánosságban szepszis szimulálódjon.

Cytomegalovírus egy gyermekben - farmakológiai és népi kezelés módszerei

A cytomegalovírus teljesen gyógyítható gyermekeknél. A kezelés bármelyik módjának lényege a klinikai tünetek enyhítésére és a lehetséges szövődmények megelőzésére korlátozódik.

Farmakológiai kezelés. Jellemzően a kezelésnek két összetevője van: az antivirális gyógyszerek alkalmazása és az immunitás gátlására szolgáló eszközök bevezetése.

  • Vírusellenes szerek. Mivel a vírusellenes szerek antiherpetikus gyógyszereket használnak, nevezetesen - a ganciklovir. Ezt a gyógyszert a megszerzett CMV-fertőzéssel napi kétszer 5-10 mg / testtömeg-kg dózisban kell előírni. A kezelés időtartama - 2-3 hét. Ezután az adagot minimálisra csökkentik (legfeljebb 5 mg / kg-ig), és a kezelést addig folytatják, amíg a klinikai tünetek és a CMV aktivitását jelző laboratóriumi markerek eltűnnek. A veleszületett citomegalovírussal együtt ugyanazt a gyógyszert alkalmazzák 10-12 mg / ttkg dózisban 6 héten keresztül.
  • Immunstimulálást. A gyermek immunállapotának növelését úgy végezzük, hogy specifikus immunglobulinokat vezetünk be a CMV fertőzéssel szemben. A kezelés időtartama addig tart, amíg a klinikai dinamika a tünetek enyhítésének irányába megy. Átlagosan körülbelül 10-12 injekció.

Népi jogorvoslatok. A gyermekek cytomegalovírusra szánt népi gyógymódok szinte minden receptje a gyógynövények használatán alapul.

1. recept. Hozzávalók: penny gyökér, édesgyökér gyökér, leuzea gyökér, éger aplicata, lágyszárú füge és százszorszép virág. Mindegyik kevert, és 2 evőkanál a kapott keveréket 0,5 liter forró vízbe öntjük egy thermos palackban. Ezután az elegyet 1 éjszakára infundáljuk, majd szűrjük. A kész infúziót ¼ csésze naponta négyszer veszi.

2. recept. Összetevők: kakukkfűfélék, nyírfa rügyek, lágyszárú hajtások, rozmaring hajtások, leuzea gyökér, yarrow fűszernövény, rizómák gyökerei. 2 evőkanál vegyes gyógynövényt öntöttek a termoszba, és 0,5 liter forró vizet öntöttek. A termosz palackot 12 órán keresztül infundáljuk. A dózis és a befogadási gyakoriság - 1/3 csésze naponta 3 alkalommal.

Szigorúan tilos az alternatív gyógyszerkészítményekre a gyermekek cytomegalovírusának legfontosabb terápiája. Mielőtt bármilyen receptet használna, forduljon szakemberhez.

Megelőzés. A legfontosabb megelőzés, mint bármely más patológiában, elkerülhető a kórokozóval való érintkezés. Először is meg kell akadályozni az anya cytomegalovírusát gyermekeknél, különösen a terhes nőknél. A CMV korai diagnózisa a várandós nőknél elkerüli a spontán abortuszokat és a gyermekek fejlett fejlődési hibáit.

Az újszülöttek CMV fertőzésének megelőzésére az anya ilyen intézkedései tartoznak:

  1. Alapos kézmosás legalább 15 percig, különösen a pelenkák cseréje után.
  2. Kerülje az ajkakon való csókot a babával.
  3. Használjon külön edényt a csecsemővel.
  4. A gyermek más gyermekekkel való érintkezésének maximális korlátozása.
  5. A CMV hiányában a fertőzött anyák újszülöttében - elhagyja a szoptatást.
  6. A járványellenes rezisztencia betartása.

A cytomegalovírus megakadályozása az idősebb gyermekeknél először minden higiéniai szabálynak meg kell felelni.

Dr. Komarovsky a cytomegalovírus fertőzésről

A gyermek cytomegalovírussal rendelkezik. Annak ellenére, hogy az ügynök széles körben elterjedt a bolygón, gyakorlatilag nincs ismerete a közönséges lakosságnak. Legjobb esetben valaki hallott valamit, de pontosan mit nem emlékszik. Dr. Eugene Komarovsky egy hozzáférhető formában azt mondta, hogy vírus, mi veszélyes és mit kell tenni, ha egy gyermek vérvizsgálatában ezt a "szörnyű fenevadat" találta. Adunk lehetőséget arra, hogy megismerjük a híres orvos információit.

A vírusról

A citomegalovírus az ötödik típusú herpeszvírus családjába tartozik. Nagyon érdekes, ha mikroszkópot nézünk - alakja hasonlít a gesztenye gyümölcsös kerek, szögesdrótjába, és a vágásnak ez egy fogaskeréknek tűnik.

Személyi sérüléssel a vírus cytomegalovírus fertőzés megjelenését okozza. Azonban nem annyira agresszív: miután bejutott a testbe, sokáig békésen létezhet, anélkül, hogy feltűnt volna a jelenlétéről. Ezt a "toleranciát" feltételesen patogén vírusnak nevezik, amely reprodukcióhoz vezet, és csak bizonyos tényezők okozzák a betegséget. A legfontosabb a gyengített immunitás. A leginkább fertőzésre érzékenyek azok az emberek, akik bármilyen okból sok gyógyszert szednek, környezetkímélő környezetben élnek, gyakran és nagy mennyiségben háztartási vegyi anyagokkal.

A cytomegalovírus szívesen ürül a nyálmirigyekben. Innen utazik az egész testben.

By the way, a szervezet fokozatosan termel antitesteket hozzá, és ha elég halmozódtak fel, akkor még a gyengített immunitás sem okozhat cytomegalovírus-fertőzést.

Átviteli útvonalak

Ha a felnőttek számára a fertőzés fő módja a szexuális, akkor a gyermekek számára megcsókolja, kapcsolatba kerül a fertőzött személy nyálával, ezért néha csókvírusnak hívják.

Emellett egy anya, egy nagy cytomegalovírus fertőzés terhesség alatt továbbítja a magzatnak, és ez komoly fejfájást okozhat. Egy gyermek fertőződhet a munka során a szülőcsatorna nyálkahártyájával való érintkezés során. Emellett a csecsemő élete első napjaiban fertőzést okozhat az anyatejjel.

A cytomegalovírus átvitelének másik módja a vér. Ha a morzsákat váltották vérátömlesztéssel donor, aki egy vírus, valamint szervátültetés fertőzött donor, a gyermek köteles lesz hordozói citomegalovírus.

veszély

Eugene Komarovsky vezeti ezt a tényt: a bolygón az idős emberek 100% -a valahogy kapcsolatba került a cytomegalovírussal. A serdülők körében körülbelül 15% azoknak, akik már rendelkeznek antitestekkel az adott szerrel (vagyis a betegség már átkerült). 35-40 évig a CMV ellenes antitestek az emberek 50-70% -ában találhatók. A nyugdíjhoz még nagyobb a vírussal szembeni immunitásuk. Így meglehetősen nehéz beszélni az ötödik típusú vírus túlzott veszélyéről, hiszen sokan, akik már gyógyultak, még egy ilyen fertőzésről sem tudtak - teljesen figyelmen kívül hagyta őket.

Veszélyes vírus kivéve a terhes nők és a születendő gyermekek, hanem a feltétellel, hogy a jövőbeni anyák CMV vemhesség alatt megjelent az első alkalommal. Ha egy nő korábban beteg volt, és antitesteket találtak a vérében, akkor nincs semmi kár a gyermek számára. De a terhesség alatt az elsődleges fertőzés veszélyes a baba számára - meghalhat, vagy a veleszületett rendellenességek kockázata magas.

Ha a csecsemő fertőzés a terhesség alatt vagy közvetlenül a szülés után jelentkezik, akkor az orvosok egy veleszületett citomegalovírus fertőzésről beszélnek. Ez egy nagyon komoly diagnózis.

Ha a gyermek már saját tudatos életében felvette a vírust, akkor a megszerzett fertőzésről beszél. Ez nehézségek nélkül és következmények nélkül is megoldható.

A szülők gyakran megkérdezik: mit jelent, ha a cytomegalovírus (IgG) antitesteket talált a baba vérvizsgálatában és a CMV előtte? Nincs mit aggódni, mondja Evgeny Komarovsky. Ez nem jelenti azt, hogy a gyermek beteg, de azt mondja, hogy vannak olyan antitestek a testében, amelyek nem engedik meg a cytomegalovírusnak, hogy "fekete munkájáért" tegye. Ők fejlesztették magukat, mert a gyermek már kapcsolatba került ezzel a vírussal.

Meg kell kezdenie aggódni, ha a gyermek IgM + -val rendelkezik a vérvizsgálati eredményekben. Ez azt jelenti, hogy van vírus a vérben, de még nincsenek antitestek.

A fertőzés tünetei

A cytomegalovírus fertőzés újszülöttben történő jelenlétét az anyasági kórház gyermekosztályának orvosa határozza meg. Közvetlenül a morzsák megjelenése után azonnal kiterjesztett vérvizsgálatot végeznek.

Megszerzett fertőzés esetén a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az inkubációs időszak 3 héttől 2 hónapig tart, és maga a betegség 2 héttől másfél hónapig tarthat.

A nagyon figyelmes anya tünetei nem okoznak legkisebb kétséget és gyanakvást - nagyon hasonlítanak a szokásos vírusfertőzéshez:

  • a testhőmérséklet emelkedik;
  • légzőszervi tünetek jelentkeznek (orrfolyás, köhögés, amely gyorsan áthalad a bronchitisben);
  • vannak mérgezési jelek, a gyermeknek nincs étvágya, panaszkodik a fejfájástól és az izomfájástól.

Ha egy immunrendszerrel rendelkező gyermek rendben van, akkor erős visszautasítást fog adni a vírusnak, elterjedése leáll, és a vérben lévőek azonos IgG antitestekkel rendelkeznek. Ha azonban a baba védelme nem elegendő, a fertőzés "elrejti", és lassú, de mély alakot kap, amelyben a belső szervek és az idegrendszer érintett. A cytomegalovírus-fertőzés általánosított formájánál a máj, a vesék és a mellékvesék és a lép is szenved.

Cytomegalovírus fertőzés gyermekeknél

A Cytomegalovirus fertőzés (CMV) a TORCH fertőzések egyik leggyakoribb, nem szezonális, fertőző betegsége. Specifikus antitesteket mutatnak újszülötteknél (2%) és egy év alatt (a gyermekek 60% -ánál). A fertőzés kezelése meglehetősen bonyolult és a betegség formájától függ.

Ebben a cikkben megtudhatsz mindent, amit a szülőknek tudniuk kell a cytomegalovírus fertőzés gyermekek kezelésében.

A CMVI okai

A CMV a herpeszvírusok számából citomegalovírust okoz. Számos vírusfajta (törzs) létezik. A fertőzés forrása csak egy személy (beteg vagy vírus hordozó). A fertőzött személy összes kibocsátása fertőző: nasopharyngeal és nyál; könnyek; vizelet- és bélmozgások; kimerültség a genitális traktusból.

Átviteli útvonalak:

  • levegőben;
  • érintkezés (közvetlen érintkezés és használati tárgyak használata);
  • parenterális (a véren keresztül);
  • placentán;
  • fertőzött szerv átültetése során.

Az újszülött gyermek nemcsak a méhben (a méhlepényen keresztül), hanem közvetlenül a munka során (intranatális) is képes elkapni az anyát, a szülõcsatorna áthaladása során. A magzat fertőződik az akut betegség vagy a betegség súlyosbodása miatt az anyában a terhesség alatt.

Különösen veszélyes, ha a magzati fertőzés a terhesség első 3 hónapjában következik be, mert halálát vagy különböző szervek és deformitások hiányát vonja maga után. Az esetek 50% -ában a gyermekek anyatejjel fertőződnek.

A gyermekek fertőzhetnek más fertőzött gyermekekből is az óvodákban és az iskolákban, mert a légúti fertőzés útvonala a legfontosabb a CMV esetében. Ismeretes, hogy ezen korú gyermekek áthaladhatnak egymáson egy meggyújtott alma vagy édesség, rágógumi.

A vírus bejárati kapui a légzőszervi, emésztési és nemi szervek nyálkahártyái. A vírus bevezetésének helyén nincs változás. A vírus, miután elfogyott, egy egész életen át marad a nyálmirigyek és a nyirokcsomók szövetében. A szervezet normális immunválaszával a betegség megnyilvánulása hiányzik, és csak a kedvezőtlen tényezők (kemoterápia, súlyos betegség, citotoxikus terápia, HIV-fertőzés) esetén fordulhat elő.

A vírus instabil a külső környezetben, 60 ° C-os fagyasztással és fűtéssel inaktiválva érzékeny a fertőtlenítőszerekre.

A vírushoz való érzékenység magas. Immunitás az átadott CMV után nem stabil. A vírus különböző szerveket érint. Az érintett sejtek nem halnak meg, funkcionális aktivitásuk továbbra is fennáll.

A CMVI besorolása

A CMV-t a különböző formák jellemzik: latens és akut, lokalizált és generalizált, veleszületett és szerzett. Az általánosított sok fajta az elsődleges szervkárosodástól függ.

A forma a vírus útjától függ (akut - parenterálisan, látens - egyéb módon), immunitástól (immunhiányos, általános fertőzésekkel).

A CMVI tünetei

Congenital citomegália

A veleszületett CMVI megnyilvánulása a magzat fertőzésének időszakától függ. Ha 12 hét előtt fertőzött, a magzat elpusztulhat, vagy a csecsemő születése lehetséges fejlődési rendellenességekkel jár.

Amikor a magzat fertőződése egy későbbi időpontban akut formában a fertőzés gyakran megjelenik központi idegrendszerben: hydrocephalus, kancsalság, nystagmus, görcsök, fokozott tónusa izmok, rázza a végtagok, arc aszimmetria. A születéskor jelzett hipotrófia észlelhető. Különösen gyakran érintik a májat: a veleszületett hepatitis vagy akár a máj cirrhózisa, az epeutak fertőzése.

Ezek a gyerekek kifejezett sárgasággal, a bőr pedig akár 2 hónapig, vannak jelölve melkotochechnye vérzések a bőrön, a vér szennyeződés jelenhet meg a székletben, hányás, vérzés a köldökzsinór sebet.

Lehetséges vérzés a belső szervekben és az agyban. A máj és a lép megnagyobbodik, növeli a májenzimek aktivitását. A vérben vérszegénység, a leukociták számának növekedése és a vérlemezkék csökkenése áll fenn. A nyálmirigyeket feltétlenül befolyásolja.

De nem mindig született formája jelenik meg közvetlenül a születés után. Néha az iskoláskor előtti vagy iskolai korban észlelhető kóroretinitisz formájában (a szem retina károsodása), a belső fül Corti orgonájának torzulása, a szellemi fejlődés késése. Ezek a elváltozások a vakság, a süketség kialakulásához vezethetnek.

A veleszületett CMV prognózisa gyakran kedvezőtlen.

Megszerzett citomegália

Az óvodában az elsődleges fertőzés a CMV-hez hasonló betegség formájában jelentkezhet, ami megnehezíti a diagnózist. Ebben az esetben a gyermek:

A látens időszak (a fertőzés pillanatától kezdve a betegség tüneteinek megjelenéseig): 2 héttől 3 hónapig. Leggyakrabban azonban a látens forma nyilvánvaló tünetek nélkül alakul ki, melyet véletlenül észlel a szerológiai szerológiai vizsgálat. Az immunitás csökkenésével akut lokalizált vagy általánosított forma alakulhat ki.

a lokalizált formában (szialadenitis) nyálkahártya-nyaki (gyakrabban), szublingvális, submandibularis mirigyek érintettek. A mérgezés tünetei nem élesek. A gyermekek nem tudnak súlyt szerezni.

Az általánosított mononukleozidszerű forma akut kezdet. A mérgezés tünetei (gyengeség és fejfájás, izomfájdalmak), a nyaki nyirokcsomók, a lép és a máj emelkedése, a hidegrázás hőmérsékletének növekedése. Néha reaktív hepatitis alakul ki. A vérben a limfociták számának és az atípusos sejtek (mononukleáris sejtek) több mint 10% -ának növekedését találjuk. A betegség folyamata jóindulatú, a gyógyulás jön.

Tüdőforma tüdőgyulladás formájában manifesztálódott, amely hosszú ideig tart. Jellemzője: légszomj, száraz orr (emlékeztető pertussis) köhögés, cyanoticus ajkak árnyalata. A tüdőben lévő krónikák instabilak. A roentgenogramon a pulmonalis mintázat növekedése, a tüdőben megjelenő ciszták jelennek meg. A sputum elemzésében mega-sejteket észlelnek.

a agyi alakja kifejleszti a meningoencephalitist. Ezt a formát a görcsök, a végtagok izomzatának parezise, ​​az epilepszia görcsök, az eszméletvesztés, a mentális rendellenességek jellemzik.

Vesebetegség nagyon gyakori, de ritkán diagnosztizálják, mivel a patológia megnyilvánulása igen ritka: a vizeletben a fehérje megnövekszik, a hámsejtek és a citomegálsejtek számát kimutatják.

Májelégtelenség a hepatitis szubakut folyamán nyilvánul meg. A gyermek hosszú időn keresztül tart fenn egy enyhe sclerosis, bőrt és nyálkát. A vérben a bilirubin társuló frakciója megnövekedett, a májenzimek aktivitása némileg megnövekedett, a koleszterin és az alkalikus foszfatáz emelkedik.

Emésztőrendszeri formában megnyilvánuló tartós hányás, folyékony gyakori széklet, puffadás. A gyermekek fizikai fejlődésének jellemzője és késése. Polikisztikus hasnyálmirigy-betegség alakul ki. A széklet vizsgálata során nőtt a semleges zsír mennyisége.

a kombinált formában Számos, jellemző tulajdonsággal rendelkező szerv és rendszer vesz részt a folyamatban. Gyakrabban immunhiányos állapotban fejlődik ki. Klinikai tünetek ezek: súlyos mérgezés, magas láz napi körét 2-4˚S hőmérséklet hosszú ideig, generalizált nyirokcsomó-megnagyobbodás, megnagyobbodott máj és lép, nyálmirigy léziók, vérzés.

A HIV fertőzésben szenvedő gyermekeknél a betegség különösen súlyos. A CMVI az AIDS-marker betegségek közé tartozik. Ezért, ha a gyermek CMV diagnosztizálására kerül sor, HIV-fertőzéses vizsgálatot végeznek. A CMVI felgyorsítja a HIV fertőzés előrehaladását, és gyakran okoz halált az AIDS-ben.

A megszerzett CMVC-nek hosszú hullámzó pályája van. Nemsima a betegség okozta szövődmények kialakulásának: specifikus (szívizomgyulladás, mellhártyagyulladás, encephalitis, stb), és a nem-specifikus (csatlakozás másodlagos fertőzések).

A CMVI általánosított formáival végzetes kimenetel lehetséges.

A CMVI diagnosztikája

Mivel a nem-specifikus tüneteket CMV fertőzés, meg kell különböztetni a különböző betegségek, mint például hemolitikus betegsége az újszülött, toxoplazmózis, vírusos hepatitis, fertőző mononukleózis, limfóma, leukémia, a mumpsz, a tuberkulózis.

A diagnózis során a következő laboratóriumi módszereket alkalmazzák:

  • virológiai (vírus kimutatása nyálban, vizeletben, vérben stb. folyadékokban);
  • PCR (DNS vírus kimutatása és vírus terhelés);
  • citoszkópia (karakterisztikus sejtek - cytomegalov kimutatása vizeletben, nyálban, köpetben mikroszkóp alatt);
  • szerológiai (az IgM és IgG osztályú specifikus antitestek kimutatása a vérben);
  • A magzat ultrahangja (a magzati intracraniális meszesedések és rendellenességek kimutatása).

A laboratóriumi diagnosztika különösen fontos a betegség látens formája esetén. Az újszülöttben lévő IgG antitestek kimutatása bizonyíték lehet anyai antitestekre; a gyermek vérét 3 és 6 hónapon belül újra kell vizsgálni. Ha ezen antitestek titere csökken, a veleszületett CMV kizárható.

A vírus kimutatása a vizeletben vagy a nyálban nem erősíti meg a betegség aktivitását: évek óta ürül a vizelettel és nyálkal - több hónapig. Ebben az esetben a fő növekedés az M és G osztályú antitestek titere lesz a dinamikában. Az intrauterin fertőzést a gyermek életének első két hetében az IgM kimutatása a vérben jelzi.

Figyelembe véve, hogy a vírus nem stabil a környezetben, legkésőbb 4 órával a kerítés után meg kell vizsgálni a virológiai elemzés anyagát.

kezelés

A CMVI gyermekeknél történő kezelése a betegség formájától, a betegség súlyosságától és a gyermek korától függ. A látens forma nem igényel speciális kezelést. A szülőknek csak a racionális táplálékot kell biztosítaniuk a gyermeknek, a napi sétákat a friss levegőben, a pszicho-érzelmi kényelmet, a testet az életkoruknak megfelelően.

A vitamin komplexek és probiotikumok segítik a dysbacteriosis megelőzését és a normális emésztést. A fogorvos és az ENT orvos időben történő látogatása segítséget nyújt a fertőzés krónikus fókuszainak azonosításában és időben történő gyógyításában. Mindezen intézkedések célja a teljes egészség és az immunitás megerősítése a betegség aktiválódásának megakadályozása érdekében.

Csak a CMVI akut formájával rendelkező gyermekeknek kell kezelést igénybe venni. Mononukleozidszerű formában általában nincs szükség speciális terápiára, tüneti kezelést alkalmaznak.

Méhen belüli fertőzés és súlyos manifeszt formák esetén a komplex kezelést állandó körülmények között végzik.

fajlagos vírusölő a kezelés magában foglalja:

  • vírusellenes szerek (Ganciclovir, Foscarnet);
  • antitcitomegalovírus immunglobulin (Cytotect);
  • interferonok (Viferon).

A vírusellenes hatóanyagok kimutatható toxikus mellékhatást fejtenek ki a vérre, a vesére és a májra. Ezért gyermekeket rendelnek hozzá, ha hatásuk meghaladja a mellékhatások lehetséges kockázatát. A vírusölő gyógyszerek interferonokkal történő együttes alkalmazásában bizonyos mértékű toxicitáscsökkenés figyelhető meg.

Sajnos az antivirális szerek nem fogják enyhíteni a vírus gyermekeit, és nem fognak teljes gyógyulni. De használatuk segít megelőzni a szövődmények kialakulását és lefordítani a betegséget látens, inaktív stádiumban.

A másodlagos fertőzések esetében, antibiotikumok.

Ha az általánosított formák anyagiak vitaminterápia, szimptomatikus méregtelenítő terápia.

Súlyos esetekben, kortikoszteroidok.

Tekintettel a vírus immunitás elleni túlzott (immunszupresszív) hatására, az immunogén vizsgálat eredményei alapján lehet használni immunmodulátor (Taktivin).

Bizonyos esetekben, alternatív gyógyászat módszerei (népi jogorvoslat, homeopátia, akupunktúra).

A hagyományos orvoslás eszközei az immunitás növelésére irányulnak. A hagyományos orvoslás kínál használt főzetek és főzetek a levelek a rozmaring, kiderül, dudorok éger, nyír rügyek, édesgyökér és örménygyökeret, lenmag, és mások - sok receptet, de a gyermekek össze kell hangolni a kezelőorvos.

A CMVI megelőzése

Jelenleg nincs külön megelőzése a CMVI-nek. A méhen belüli fertőzés megelőzésére ajánlott a terhes nők higiéniai szabályainak alapos figyelése és a TORCH fertőzés vizsgálata. Feltárása esetén a CMV fertőzés terhes kell lennie megfelelő kezelése és annak beadása első trimeszterében specifikus immunglobulin (Tsitotekt) minden 2-3 hétben, 6-12 ml.

Óvja meg a gyermeket a fertőzéstől és a gondos higiéniától a kisgyermekek gondozása során, ezért ezeket a szabályokat idősebb gyermekek számára is meg kell tanítani.

A csökkent immunitású gyermekek a fertőzés kialakulásának megelőzésére a nem specifikus immunglobulint (Sandoglobulin) vezetik be. A szervezet ellenállóképességének erősítése érdekében fito-teát (kutya-rózsát, vibrumot, sárgarépát) ajánlunk. A speciális gyógyszerek - immunstimulánsok csak orvos által írhatók fel.

Milyen orvoshoz kell fordulni

A citomegalovírus-fertőzés kezelése fertőző betegséggel foglalkozik. A vereség a különböző szervek és rendszerek a gyermek profil szakértők tanácsot: neurológus, a gasztroenterológus, Hepatológiai, nefrológus, ENT orvos, szemész, fogorvos, tüdőgyógyász. Meg kell mutatni a gyermeket az immunológusnak. A baba növekedését és fejlődését gyermekorvos felügyeli.

A cytomegalovírus fertőzés gyermekkorban mutatkozó jellemzői: okai, tünetei, kezelése és szövődményei

A terhességi időszak és az újszülött fázisának egyik tényleges fertőzése a cytomegalia, amelynek kórokozója a 6 típusú herpeszvírusra vonatkozik. A gyermekeknél a CMV-t kiváltó súlyos szövődmények listája a fertőzésnek az egyik megfigyelt és megfigyelt betegség listájához való felosztását eredményezte. CMV fertőzés gyermekekben - mi ez?

A CMV és a VEB a megszerzett forma formájaként 5-7 év közeli gyermek, a herpes simplex és a csirke pox vírus formájában jelentkezik 2-3 évig. A fertőzés nem mindig fordul elő kifejezett tünetekkel - ezek a CMV és a VEB jellemzői. A lázas herpesz, herpeszes szájgyulladás és mandulagyulladás, a bárányhimlő világos klinikai tüneteket mutat.

Az elsődleges fertőzés után az összes vírus rejtett hordozó formájában marad egy életre, és a betegségek ismételt megnyilvánulásait teljesen megszabja az immunitás aktivitása.

Fontos!

A CMV legnagyobb veszélye a magzat és az újszülött.

A felnőtt lakosság körében a vírus elleni antitestek 85% -ban észlelhetők, és a fertőzés gyermekkorban vagy serdülőkorban jelentkezik. Gyakran előfordul a CMV és a VEB egyidejű fertőzése, és a betegségek klinikája egymás után jellemző lehet, és mononukleózisnak nevezik: a klasszikus fertőző vagy cytomegalovírus.

A vírus a Betaherpes vírus alcsaládhoz tartozik. Ennek a kórokozónak az összes képviselője a mérete szerint a legnagyobb. A vírus szerkezetében speciális fehérjék vannak, amelyek maszkolják a CMV-t, és az emberi immunrendszer nem képes felismerni. Ezenkívül a kórokozó egy olyan fehérjét tartalmaz, amely megköti és inaktiválja a betegséget - a ganciklovirt.

A citomegalovírus számos más tényezőtől eltér a herpeszvírusoktól:

  • antigénszerkezet;
  • a kórokozó hatás lassú fejlődése;
  • a CMV fertőzésre specifikus "óriás" sejtek kialakulását, amelyeket az érintett szervek szövettani szakaszain határozunk meg, például biopsziában;
  • nemcsak az ideg- és epitheliális szövethez, hanem a testszövetek többi részéhez is.

Herpes 6 típusú és a citomegalovírus egy gyermek - egy krónikus betegségben szenvedő, mert egyszer fogott egy mikroorganizmus, örökre megmarad a különböző szervekben és szövetekben - csak nem tudja megállapítani, hogy milyen konkrét cél sejtek a vírus egy „alvó” állapotban van.

A betegség kialakulása csak különböző külső és belső tényezők hatására lehetséges. Azonban ez a forgatókönyv tipikus, ha a cytomegalovírus gyermekeknél nem jelentkezik intrauterin fertőzés, hanem ha gyerekkori fertőzött.

A fertőzés mechanizmusa

A fertőzés forrása csak beteg vagy hordozó. A citomegáliás vírus a nyálban, a vizeletben, a vérben, a cerebrospinális folyadékban, az anyatejben, a nyaki csatorna nyálkahártyájában, a spermiumban van jelen. Ezért a gyermekek fertőzése különböző módon lehetséges.

A CMV-vel szenvedő gyermekek fertőzése lehetséges:

  • levegős cseppek;
  • kapcsolatba háztartási;
  • élelmiszer;
  • placentán;
  • függőleges.

A fertőzés utolsó két változata terhes nőkön valósul meg. A vírus jelenlétében a méhnyakon át tud behatolni a magzati membránokba, majd az embrióba vagy a magzatba.

Ezenkívül, amikor a terhesség alatt fertőzést vagy cytomegalitással rendelkező nő fertőzését újraaktiválják, a patogén a placentát átjutja a fejlődő magzatba.

Fontos!

Az idősebb gyermekek fertőzése leggyakrabban gyermekek szervezett csoportjai és általános iskolái látogatása során jelentkezik.

A gyermek nyálában, aki cytomegalovírus fertőzéssel vagy hordozóval rendelkezik, vírust tartalmaz. Közeli kontaktusban fertőzés következik be, mivel a CMV a hosszú élettartamú mindennapi tárgyakon, még a szárított biológiai kibocsátásban is.

A vizeletben a gyermeknek is kórokozója van, tehát otthon, valamint az óvodában, ahol a háztartási tárgyak gyermekkori vizeletének kialakulásának feltételei vannak, lehetőség van CMV fertőzésre is.

A gyermekeknél a nyál és a vizelet a vírusok maximális számát tartalmazza, összehasonlítva más biológiai folyadékokkal.

A genitális traktus CMV-vel rendelkező nő képes megfertőzni a gyermeket az uterusban és a szülés alatt - ilyen helyzetekben gyermeke született veleszületett cytomegalovírus fertőzés. Ezenkívül a szoptatás és a vírus tejjel történő elkülönítése esetén egy csecsemő fertőzést is el lehet végezni, és egy évig megteheti a betegséget.

Ha egy terhes nő szerződött a CMV-fertőzés vagy újra történt vele virus, a kórokozó áthatol a méhlepényen a magzat vagy embrió, ami végzetes következményekkel formájában a vetélés, a halvaszületés és fejlődési.

A reproduktív életkor kezdeténél a nők 50% -a fertőzött. A CMV fertőzés súlyosbodásával a mikroorganizmus felszabadul, elsősorban a nyál és a vizelettel, majd behatol a vérbe.

Mi veszélyes a cytomegalovírus számára egy gyermek számára

A citomegáliás vírus a spontán vetélések, a halott magzat születése, az anomáliák és a különböző malformációk egyik oka.

Ráadásul a születéskor gyakran veszteséges, a tünetek és következmények nem feltétlenül felelnek meg az újszülött klinikájának első napján. A jövőben a kisebb tünetekkel küzdő gyerekek elmaradtak a fizikai és szellemi fejlődés fejlődésétől.

A gyermekekben kialakuló kongenitális herpesz a belső szervek állandó változásaihoz vezet, és gyakran fogyatékossággal zárul. A CMV gyermekek egy éve nem egyértelmű, törölt tünetei, egy éven belüli gyermekek hiánya, specifikus elváltozások hiánya jelentősen bonyolítja a diagnózist, és gyakran orvosi hibákat okoz.

Gyakran előfordul, hogy a gyermekeknél a cytomegalovírus fertőzés jelei egy másik diagnózis felállítását eredményezik, vagyis a kezelést teljesen hiányosnak nevezik ki, és ártalmas lehet a baba egészségére nézve, amit a szülők visszajelzése is tanúsít. Néhány gyermek helyes diagnózisa néhány év elteltével a jelentős tünetek megjelenésekor.

Ebben az esetben vannak olyan esetek, amikor a TORCH komplex eredményeit tévesen értelmezzük, amikor a pozitív IgG-t a fertőzés súlyosbodásának markernek tekintjük. Ilyen helyzetekben a gyakran kívánt terhesség megszakad.

A komplexitás a laboratóriumi vizsgálat citomegalovírus, hogy a kórokozó képes megsemmisíteni csak az emberi test, így a hiánya lehetőségeinek növelése állatkísérletek problémákhoz vezetnek a tanuló a finomságok a betegség patogenezisében.

Az Egészségügyi Világszervezet a CMV-nek felsorolta azokat a betegségeket, amelyek meghatározzák az emberiség fertőző jövőjét. Az emberre jelentett veszély fő szerepet játszik a vírus terhes nők közötti kölcsönhatásában.

A citomegalovírus-fertőzés idősebb gyermekekben különböző következményekhez vezethet, és attól függ, hogy mely szervek érintettek a gyulladásos folyamatban. A vírusok deformálják az ér- és mirigyejtő struktúrákat - azok a rendszerek és szervek, amelyekben endothel sejtek vannak.

Így a komplikációk magukban foglalhatják a következőket:

  1. Hepatitis és sárgaság, az epevezeték elzáródása miatt.
  2. Légzési elégtelenség és tüdőgyulladás, a hörgőmirigyek károsodása következtében.
  3. Vasculitis.
  4. Ulceratív bélbetegség.
  5. Autoimmun elváltozások (meddőség, diabetes mellitus).
  6. Arthritis.
  7. Hemolitikus anaemia.

A cytomegalovírus tünetei gyermekeknél

Ha a gyermek felnőttekkel vagy gyermekekkel szomszédos betegeknél fertőzött, amikor a veleszületett mechanizmus kizárt, a betegség kétféleképpen fordulhat elő:

  • a CMV tünetei egy gyermekben lokalizált formák formájában;
  • a betegség általánosított formájának megnyilvánulása.

Gyermekeknél a citomegalovírus fertőzés általánosított változata súlyos immunhiányos állapotban fordul elő, és ritkán diagnosztizálják.

Általánosságban elmondható, hogy a betegség akut formában fordulhat elő - az elsődleges fertőzés eredménye és a szállítás során időszakos exacerbációk formájában. A CMV fertőzés súlyosságát nagymértékben a gyermekek kora határozza meg.

Például egy gyermek 2 évesnél fiatalabb, és gyakran le nehezebb áramlását: vírusos tüdőgyulladás, vagy az úgynevezett citomegalovírus mononucleosis - betegség, amely hasonló tüneteket fertőző mononukleózis, amely tekinthető az oka az Epstein-Barr vírus.

A gyermek 3 éves és annál idősebb gyakran rögzített sialadenitis citomegalovírus - egy gyulladás a nyálmirigyek - részeként tüdő áramlási mononukleózis-szerű szindróma.

Hogyan jelenik meg a cytomegalovírus egy gyermekben?

A gyermekeknél a fertőzés a következőképpen osztályozható:

  • hordozó vagy késleltetés;
  • citomegalovírus (tüdőgyulladás);
  • mononukleozidszerű szindróma.

Az immunitás állapotától és a szervezetben található vírusok számától függően meghatározzák a klinikai kép súlyosságát.

Miután a CMV bejutott a gyermek testébe, a kórokozók elsősorban lymphocytákba és monocitákba épülnek, ami az immunitás megszüntetéséhez vezet. Ha az immunrendszer megbirkózik a támadással, a gyermekek betegsége a kocsi vagy a latencia szakaszába kerül.

A CMV beépül a makrofágokba és a szervek endothelsejtjeibe, tartósan tartósítva őket. A következő szervek érintettek:

  • vese;
  • könnyű;
  • az agy;
  • hajó;
  • nyálmirigyek;
  • hasnyálmirigy;
  • a belek és az epevezetékek mirigyei.

Ha a szervezet képtelen ellenállni a citomegalovírusnak, a betegség kialakul, és az érintett szervek száma a folyamat során eltérő lehet.

Fontos!

A gyermekek inkubációs ideje több héttől 3 hónapig tart.

A mononukleózisszerű szindrómának a következő tünetei vannak a gyermekben:

  • a fellépés fokozatosan növekszik gyengeséggel, fáradtsággal, hidegrázással;
  • a hőmérséklet a jelentéktelen és a magas értékek között növekszik;
  • a láz időtartamának több hónapja van: a hőmérsékletet szubfebrilláris állapotban vagy magas értékekben tartják, jellegzetes ciklikusság nélkül;
  • a lehetséges torokgyulladás, torokfájás, a submandibularis nyirokcsomók növekedése.

Gyakran előfordul, hogy ilyen kisebb fertőző tünetek és kezelés szükséges: olyan antibakteriális gyógyszereket írnak elő, amelyek nem eredményezik a várt eredményt.

A kezelés nélküli mononukleózis néhány hétig tart, ezután kezdődik a szállítás ideje. A gyermekeknél a relapszus nyálmirigy gyulladás formájában jelentkezik - sialadenitis.

A cytomegalovírus gyermekkori generalizációjának tünetei:

  • hányinger, hányás, ami jelzi a máj és a hasnyálmirigy részvételét a folyamatban;
  • sárgaság;
  • az encephalitis és az agyhártyagyulladás jelei: torlódás, székrekedés, károsodott koordináció, merev nyak, látászavar, parézis és bénulás;
  • légszomj, cianózis növekvő tüdőkárosodással;
  • fájdalom a szívben (myocarditis).

A pneumonia a tüdőt egyaránt lefedi, és az alsó részeket az elején érinti, fokozatosan a felső lebenyekre terjedve. Az interstitiális CMV tüdőgyulladás folyamata gyermekeknél általában mérsékelt.

Ha a gyomor és a belek részt vesznek a folyamat, hányás, hasmenés, amely magában foglalja a vér, együtt jár az étvágycsökkenés a gyermekek, megtagadása enni.

A CMV hepatitis a súlyos tünetek nélkül jelentkezhet. A vakság a CMV-kór egyik legkomolyabb szövődménye.

Congenital fertőzés

A veleszületett citomegalovírus fertőzést számos tényező határozza meg:

  • a terhesség időtartama, amikor a magzat fertőzött;
  • fertőzés típusa egy terhes nő esetében: primer fertőzés vagy saját súlyosbodása.

A legveszélyesebb a születendő gyermek számára a terhes nő elsődleges fertőzése. Ilyen helyzetekben leggyakrabban spontán vetélés, koraszülött születés, a magzat súlyos rendellenességei, halvaszületés.

A magzat CMV fertőzésének kimenetele:

  1. Az első trimeszterben az intrauterin fertőzés stagnál, terhességgel és spontán abortuszral végződik.
  2. A vírus átterjedése a placentán keresztül a második trimeszterben brutális defektusok kialakulásához vezet: mikrocefália, mentális retardáció, agydaganat, szívbetegség, a fizikai fejlődés jelentős késése. A véletlenszerű elváltozások gyakran fordulnak elő későbbi időszakokban.
  3. A harmadik trimeszterben bekövetkező fertőzés az újszülöttek általános fertőzéséhez vagy a betegség rejtett szakaszához vezet.

A cytomegalovírus újszülöttben külön szervek elváltozásaként manifesztálódik. A súlyosság mértékét a fertőzés típusa határozza meg az anyában: az elsődleges fertőzés vagy exacerbáció.

Amikor a betegség megismétlődik, a gyermeket antitest titer védi, ami könnyű vagy közepes súlyú pályát eredményez. Ha az anya először beteg, akkor a cytomegalovírus fertőzés újszülöttekben általános formátumú lesz. A korai csecsemők citomegalovírusát leggyakrabban a folyamat általánossága kísérte.

A CMV gyermekek részletes formában kifejezett hármasban fejeződnek ki:

  1. Hemorrhagiás purpura.
  2. A máj és a lép megnagyobbodása.
  3. Sárgaság.

Hemorrhagiás purpura, ha a veleszületett citomegalovírus fertőzés újszülöttekben széles körben elterjedt, az alábbi tünetekkel jár:

  • hányás kávé alapon - ezért a vérzés a gyomor-bélrendszerben történik;
  • vérzés a bőrön;
  • petechiális kiütés a nyálkahártyákon;
  • melena - véres széklet.

A máj és a lép gyermekeinek veresége úgy néz ki, mint a hasüreg növekedése.

A klasszikus triád mellett a veleszületett CMV gyermekekben, tüdőgyulladásban, tachycardiában, görcsökben és agyi ödémában is megfigyelhető, ami több napig végzetes lehet. Gondoskodás esetén a cytomegalovírus a csecsemőben fejlődési késéssel jár.

Az olyan anyáknál, akiknek a terhesség alatt antitestje van, de akik súlyosbodtak, a CMV a gyermekben enyhe formában folytatódik. A cytomegalovírus gyermekeknél egy év alatt nem társulhat tünetek. De idővel a jelek tartalmazhatnak problémákat a pszichomotorral és a fizikai fejlődéssel kapcsolatban.

Fontos!

A cytomegalovírus tünetei akár egy évnél fiatalabb gyermekeknél is előfordulhatnak, ha fertőződnek a szülőcsatornán vagy az anyatejjel történő áthaladás során.

A CMV-t egy csecsemőnél egy klinikával követik 3-4 hónappal a fertőzés után.

  • súlyos mérgezés, evés, folyamatos sírás;
  • pszichomotoros agitáció, majd összehasonlítás;
  • hányás, hasmenés;
  • petechiális kiütés;
  • köhögés, légszomj;
  • sárgaság;
  • láz.

A gyermek utáni trauma és a cytomegalovírussal való fertőzés rövidebb inkubációs időszakot eredményez a szervezet gyengülése miatt. Súlyos esetekben a sepsis kialakulását nem zárja ki.

diagnosztika

A fertőzés diagnosztizálásának folyamata a DNS-vírus jelenléte, a vér antitestek jelenlétének, valamint a tenyészet jelenlétének vizsgálata. További módszerek a vér, a likőr és a vizelet klinikai tesztjei.

  1. A klinikai és biokémiai elemzések tükrözik a gyulladásos reakciót és a szervek változásait. A vérvizsgálatot limfocitózis jellemzi - a sejtek szintjének emelkedése 90% -ig és a mononukleáris sejtek jelenléte. Májkritériumok esetén az AST, ALT és az alkalikus foszfatáz növekedése jellemző.
  2. A cytomegalovírus gyermekkori kultúrában történő elemzését a diagnózis aranyszínvonalaként tartják számon. A vér, a vizelet vagy a szeszes ital az emberi fibroblasztok kultúrájára vetődik, és figyelembe veszi a citopátiás hatás - óriássejtek kialakulását.
  3. A PCR diagnosztika a legmegbízhatóbb az idegrendszer vereségében. Ha a cytomegalovírus DNS-je a cerebrospinalis folyadékban egy gyermekben található, ez lehetővé teszi a CMV-betegség pontos diagnózisát. Ha a gyermek cytomegalovírussal rendelkezik, például nyálban vagy vizeletben, de nincsenek klinikai tünetek, akkor a beteget fertőzöttnek tekintik, de kezelésre nincs szükség. A terápia tüneti a pozitív PCR hátterében, de nem izolált pozitív mutató.
  4. A vérvizsgálat antitestek akut formában a betegség az idősebb gyermekek és fertőzött közvetlenül a születés után, alacsony diagnosztikus értékű, mivel a betegség immunglobulinok M negatív lesz, és növelni fogja csak 2 hét elteltével a fertőzés. Ha az IgG pozitív, a gyermek, az azt jelenti, hogy ő már fertőzött korábban, és állapota rosszabbodott. Abban az esetben, véradás egy hónap betegség után, G pozitív eredmény jelenlétét jelzi memória sejtek. Ha negatív primer fertőzés IgG. A veleszületett fertőzéseknek pozitív mindkét osztálya antitestek.

Fontos!

A gyermek vérében a CMV egyik tipikus diagnosztikus és legegyszerűbb markerje a 10% -nál nagyobb atipikus mononukleárisok növekedése a limfociták számának növekedésével összefüggésben.

Norma vér atípusos mononukleáris sejtekből magában foglalja azok távollétében. Ha az elemzés a nyál PCR kimutatható CMV a gyermek 4 éves és idősebb, gyakran kísérő tünetek nem figyelhető meg, de a tanulmány a vér biokémiai regisztrálja atípusos mononukleáris sejtek, reumatoid faktor, a C-reaktív protein, antitest, jelezve, hogy az immunrendszer reakciója a vírusra.

Ebben az esetben lehetséges a nyálmirigyek izolált elváltozása vagy egy enyhe mononukleózisfolyamat. Ha a klinika hiányzik, a kezelést nem végezzük. A cytomegalovírus fertőzés egyik jele a gyermekeknél az ampicillin-sorozat (Amoxiclav, Augmentin, Flemoxin) antibiotikumainak hátterében foltos és papularis kiütés jelenléte.

A cytomegalovírus gyermekekben történő kezelése

A cytomegalovírus fertőzés gyermekekben történő kezelése a betegség súlyosságán alapul. Az azonosított gyógykezelés nem szükséges. Tünetek jelenlétében a CMV gyermekeknél végzett kezelését a klinikai és a szervi károsodások laboratóriumi mutatói alapján végzik.

Fontos!

Mivel a cytomegalovírus gyermekeken történő kezelése csak antivirális szerekkel lehetséges, a szakemberek rendkívüli óvatossággal közelítik meg használatukat a toxicitás miatt.

Alkalmazzon olyan gyógyszereket, mint a ganciklovir, a valganciklovir, a cidofovir. A citomegalovírus-fertőzés kezelésére egy év vírusellenes gyógyszerek alatt csak akkor kerül sor, ha kórokozót észlelnek a vérben, a CSF-ben.

A cytomegalovírus újszülöttekben történő kezelését immunoglobulin - Neocytotec alkalmazásával kísérik, amely magas antitestkoncentrációkat tartalmaz. A betegség kíméletes formái közé tartoznak a kábítószerek és az interferon induktorai.

Számos szakértő, valamint a citomegalovírus Komorowski a gyermek azt mondta, mononukleáris szindróma és sialadenitis nem kezelhetők antivirális szerekkel, mivel azok toxicitása és egyidejű vírus szervek negatív hatása. Az orvosok úgy vélik, hogy a szervezet nem képes az önálló elnyomása aktivitását a vírus.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése