Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. január 5., kedd

 

Fontos a megelőzés: így lehetne kivédeni a gyerekkori elhízást?



Fontos a gyerekkori elhízás és a túlsúly kialakulásának megakadályozása, amelyre számos hazai program, jó gyakorlat fellelhető - mondta az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár egy szakmai konferencián, Budapesten.

A túlsúly és az elhízás világjárványnak tekinthető, az elhízás mértéke a következő évtizedekben emelkedni fog, ami egy sor krónikus megbetegedést - diabéteszt, keringési rendellenességet, daganatos elváltozást - okozhat felnőtt korban. Ennek megakadályozását már gyermekkorban el kell kezdeni, ami egy fontos népegészségügyi kihívás, és a megelőzés már a családtervezés időszakában lényeges "színtér"

- figyelmeztetett Csányi Péter, aki kiemelte azt is, hogy az egészségügyi államtitkárság folyamatban lévő fejlesztéseinek egyik központi eleme a népegészségügy területe, ami vonatkozik a 113 egészségfejlesztési iroda létrehozására és a Három generációval az egészségért pályázatra, aminek már a második körét írták ki. Kitért arra is, hogy a gyerekkori elhízás megakadályozását célzó programok szerves része a mozgás, aminek szintén be kell épülnie már gyermekkorban a mindennapokba. A programok közül kiemelte a vízfogyasztás népszerűsítését célzó - immár tízéves - Happy hét programot, amelyen idén közel ezer iskola vett részt 170 ezer iskolás bevonásával.

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a konferencián arról beszélt, hogy a gyerekkori elhízás előfordulása 2010 óta stagnál Magyarországon, de még mindig negyedik, ötödik gyermek elhízott vagy túlsúlyos. Megjegyezte, az OGYÉI számos olyan projektben vesz részt, amely a gyermekkori elhízás megelőzését szolgálja, és egyik ilyen legrégebben futó programja, a Happy hét. Az intézet által rendezett, A gyermekkori elhízás és megfékezésének lehetőségei című konferencián számos előadás foglalkozik a témával.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

állalatok: csak 2022-ben jöhet a kilábalás?

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése