Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 21., péntek

AZ ANTIBIOTIKUMOK OKOZTA HASMENÉS KEZELÉSE


Az antibiotikumok okozta hasmenés kezelése
A probiotikumok segíthetnek a megelőzésben
 
A hasmenés az antibiotikum-kezelés gyakori mellékhatása.
- Az antibiotikumok a betegek 5–30%-ában okoznak hasmenést vagy már a kezelés során, vagy akár két hónappal annak befejezése után
-Az antibiotikumok okozta hasmenés gyakorisága a hasmenés definíciójától, az alkalmazott antimikrobás hatóanyagtól és a gazdaszervezet sajátosságaitól függ.
Majdnem minden– antibiotikum okozhat hasmenést,
-de a kockázat nagyobb az aminopenicillinek, az aminopenicillin és klavulánsav kombinációja, a cefalosporinok és a clindamycin esetében.
- Az antibiotikum okozta hasmenés kialakulásában szerepet játszó egyéni tényezők közé a 65 évesnél idősebb kor, az immunszupresszió, az intenzív osztályon tartózkodás és a tartós hospitalizáció tartoznak.
Az antibiotikumok okozta hasmenés klinikai képe az enyhe hasmenéstől a fulmináns pseudomembranosus colitisig terjedhet. Az utóbbit vizes hasmenés, láz (az esetek 80%-ában), leukocytosis (80%), és az endoszkópia során látható fekélyes nyálkahártyakép jellemzi. Súlyos szövődményei a toxikus megacolon, a perforáció és a sokk.
Az antibiotikumok okozta hasmenés oka az, hogy az antibiotikum károsítja a bél normális mikroflóráját.
- A mikroflóra –– stabil ökoszisztémát képez, és ez lehetővé teszi az exogén organizmusok eltávolítását.
-Az antibiotikumok megzavarják a flóra összetételét és működését, lehetővé téve a hasmenést kiváltó mikroorganizmusok elszaporodását.
A hasmenés kezelése a klinikai képtől és a kiváltó hatóanyagtól függ
-Enyhe és közepesen súlyos hasmenés esetén a szokásos tennivalók a rehidrálás, továbbá a kiváltó gyógyszer abbahagyása vagy helyettesítése olyan antibiotikummal, aminek kisebb a hasmenést okozó kockázata; ilyenek a kinolonok, a co-trimoxazol vagy az aminoglikozidok
Súlyos vagy elhúzódó, antibiotikum okozta hasmenések esetén a cél a C. difficile okozta fertőzések azonosítása, mivel ez a leggyakoribb meghatározható és kezelhető kórokozó.
-A diagnózis az A vagy a B toxinnak a székletben való kimutatásán alapszik.
A C. difficile okozta hasmenés megfelelő kezelése a 10 napon át orálisan adott metronidazol (napi 4×250 mg) vagy vancomycin (napi 4×125 mg).
-A terápiás válasz-arány hasonló metronidazolra és a vancomycinre (>90%), és a hasmenés általában két-három nap alatt megszűnik
-Mivel az antibiotikumok okozta hasmenést többnyire a természetes bélflóra egyensúlyának megbomlása okozza, a kutatás a normális flórának élő mikroorganizmusokkal (probiotikumok vagy bioterápiás hatóanyagok) való helyreállítására irányul.
- Számos probiotikum, vizsgálata történt meg az antibiotikumok okozta hasmenés kezelésében és megelőzésében.A  probiotikumok alkalmazásának előnyei nem bizonyítottak.
A probiotikumokat többnyire az antibiotikumok okozta hasmenés megelőzése szempontjából vizsgálták.
- A probiotikumok elvárható előnyei közé a könynyű alkalmazhatóság, a költséghatékonyság, és a mellékhatások relatív hiánya tartoznak. Ezzel szemben több esetben beszámoltak
-A kulcskérdés az antibiotikumok hatására kialakuló hasmenést tekintve továbbra is az antibiotikum-használat korlátozása..

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése