Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 13., csütörtök

A KISMAMÁK FOGÁSZATI KEZELÉSE


A kismamák fogászati kezelése

A terhesség alatt végbemenő különböző hormonális változások hatással vannak a fogínyünk és ezzel az egész  fogazatunk állapotára,
 Az íny fokozottabban reagál a lepedékképződésre, hamarabb begyulladhat.
-Sok helyen terjed az a tévhit, hogy a baba elvonja a kálciumot a fogaktól, és ezért a fogak hamarabb tönkremennek. Ez így tévedés!
Ugyanis a terhességi fogelvesztés hátterében
a kezeletlen íny és fogágygyulladás, a helytelen fogápolás és a nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitel a felelős.
A nők a baba tervezése előtt feltétlenül menjenek el fogászati szűrésre! A hiányos, hibás fogazat ugyanis a kismama étkezését, emésztését hátrányosan befolyásolhatja, és ez kihathat a baba egészségére is!

A terhesség során az kismama egész szervezete megváltozik.

- A szájüregi változások, mint például a nyál összetételének megváltozása vagy a fogak tartószerkezetének finom meglazulása érzékennyé teszi az ínyt a gyulladásra.
- Alapos szájápolással ez semmilyen problémát nem jelent, elhanyagolt esetben azonban komoly terhességi fogágygyulladás is kialakulhat.
-Ha a kismama rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre és a fogai megfelelően ápoltak, a kisbaba érkezése, a terhesség állapota fogászati szempontból nem fog váratlan szituációt hozni.
- Ilyen esetben nincs más dolog, mint hogy továbbra is gondosan és alaposan tisztán kell tartani a fogakat, ha lehet, kicsit sűrűbben, mint azt egyébként tettük.
Nagyon fontos, hogy lehetőleg a terhességi fogágygyulladás kialakulását mindenképp előzze meg a kismama
.
-A terhesség előtt, illetve alatta történő szájhigiéniai kezelésekkel a terhességi fogágygyulladás megelőzhető és gyógyítható
-. Fontos tudni, hogy a várandóság alatt csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket javasolt elvégeztetni.
-Ha ez mégsem sikerül, akkor sem szabad megijedni, mielőbb fogorvoshoz kell fordulni!
Ilyenkor felmerülhet az a kérdés, hogy lehet e fogászati érzéstelenítőt kapni a fogászati kezeléseket a terhesség során?
-Válasz nagyon egyszerű: természetesen lehet. A legújabb fogászati érzéstelenítők a placentán nem, vagy csak nagyon kis mértékben haladnak át.
-Ha fájdalom vagy trauma miatt fogászati beavatkozásra van szükség, mihamarabb érdemes fogorvosainkhoz fordulni. 

Koraszüléshez vezethet a kezeletlen fogágybetegség!

A kezeletlen fogágybetegség nemcsak fogelvesztéshez, hanem klinikailag is bizonyítottan akár koraszüléshez is vezethet!
-Kutatások igazolják, hogy azok a terhes nők, akik fogaikat megtisztíttatták a plakktól és a fogkőtől, drámai mértékben lecsökkentik annak esélyét, hogy gyermekük idő előtt jöjjön világra.
 A kutatók felfedezték, hogy azoknál az asszonyoknál, akiknek ínygyulladásuk volt, de átestek egy alapos fogkő eltávolításon és foggyökértisztításon, 84 százalékkal csökkent az esélye a szülés spontán, de korai megindulásának. A Journal of Periodontology című szaklapban publikált tanulmány szerint a vörös, gyulladt, esetleg vérző fogínyű kismamáknak nyolcszor nagyobb esélye van a koraszülésre, mint jó orális egészségű társaiknak.
Az egyik elmélet szerint a folyamat úgy zajlik le, hogy a plakk, azaz a bakteriális lepedék
toxinjai bejutnak az asszonyok véráramába, majd a prosztaglandin nevű hormon szintjének szokatlanul gyors emelkedését idézik elő.
-Ez a hormon váltja ki a méhösszehúzódásokat is.
-A szájüregi fertőzések a fehérvérsejtek számának növekedéséhez is vezetnek – amelyek minden fertőzés és gyulladás esetén megszaporodnak az emberi szervezetben, és valószínűleg ez is kiválthatja a méhösszehúzódásokat, még mielőtt a baba elérné a normális születési súlyt.
Nemcsak az ínygyulladás, a fogszuvasodás is okozhat problémát, a baktérium ugyanis, mely a szuvasodást okozza a véráramba kerülve a test más részein is gyulladást idézhet elő: növeli az immunrendszer válaszreakcióit, ami a szervezet egészére hatással lehet.
A kockázat csak egyre nő, ahogy a már meglévő gyulladás rosszabbodik:

-ezek az anyukák 2,5-szer nagyobb eséllyel hozzák világra gyermeküket a 32. hét előtt, ami természetesen a baba egészségét is komolyan veszélyezteti.
A szájhigiéniára legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint szervezetünk egészére: ne feledkezzünk meg a napi kétszeri fogmosásról, a fogközök tisztításáról, a szájvíz használatáról illetve a féléves fogászati ellenőrzésről. Már a kisbaba érkezése előtt érdemes a fogínygyulladást, fogágy gyulladást kezeltetni!   

http://fogászat2kerület.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése