Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 4., kedd

ADALÉKOK A SZATMÁRI KOSÁRLABDA SPORT TÖRTÉNETÉHEZ


ADALÉKOK A SZATMÁRI KOSÁRLABDA SPORT                                                                  TÖTÉNETÉHEZ

Ez az írás nem egy tudományos okfejtegetés  hanem egy emlékezés,a barátaimra és sporttársaimra akik a mindent vagy semmit-gondolattal áldoztak fel sokmindent ezen sportág fejlődéséért, kiteljesedéséért szülővárosunkban. Másrészt azért is hogy az elvégzett munka érdemmé legyen örökre avatva és az utókor emlékezzen megfellebbezhetetlenül a történelmi realitásokra. Az utolsó mohikánok hangját hallatom egy olyan időszakban amikor a pénz fojtogatja  a sport tiszta szellemiségét kisajátítja még az emlékezés jogát is a felhőtlen szellemű sport emberekről akik sajnos már nagyrészt itt hagytak bennünket. Tisztelettel kérem azokat akik szeretettel emlékeznek erre megfoghatatlanul szép múltra egészítsék ki a mondanivalómat mert mi szeretetben éltünk és képesek vagyunk tisztességgel emlékezni.
          A kosárlabda Szatmár,városának egyik legkiemelkedőbb performer sportága volt,és jelen pillanatban is az. Hosszú évtizedeken át számos kiválóságot adott az ország élvonalának és  a nemzeti bajnokságokon szinte megszakítás nélkül jelen volt.
Elnézést kérek a jelen kiváló szakembereitől és játékosaitól hogy jómagam csak az általam autentikusan átélt tényekről beszélek.
Feljogosítva érzem magam hogy ezeket a sorokat leírjam mert tevőleges résztvevője voltam a sportág megalakulásának annak első, pillanatától kezdve mindaddig amíg a városnak férfi és női csapata a nemzeti bajnokságban szerepelt. Erről az időszakról akarok beszélni és írni anélkül hogy bárki érdemei csorbítanám. Meg vagyok győződve hogy a jelen kornak is lesz egy krónikása aki megírja napjaink sikereit és miért ne mondjam ki azt is hogy csalódásait.
Emlékezzünk azokra az emberekre akik lerakták ennek a sportágnak az alapjait és küzdelmes életük minden momentumát a kosárlabdának szentelték.—Szereday Béla-Gyurkán György-Both Katalin-Both Gábor-Udvary István-Pop Cornel-
Megbecsüléssel emlékszem az első sport klubbok vezetőire-a Lemnul-faipari vállalat vezetőire-Hvozdák Sándorra –Fischer Jánosra-a Voinţa
Sport klub eln0kére –Ilyés Istvánra-a-Sănătate-sportegyesület szertartás mestereire,Jakab Árpádra,Jenei Atillára de minden közéleti emberre aki szívügyének tekintette a kosárlabda sport gondjait.



Történelmi rész.

A kosárlabda sport a kezdet kezdetén az akkori középiskolákban szerveződött és alakult meg.Szatmáron az akkori Királyi Katólikus Főgimnáziumban alakult meg Kovács György testnevelő tanár vezetése alatt.Az első megbízott edző Szereday Béla volt.A verbuvált csapat tagjai a következők voltak.Sepsi Sándor,Szteklács László,Pintye Ferenc,Kósa Atilla,Bauer Béla,Csapó Lajos,Mi mindannyian atletizáltunk és utána tértünk át a kosárlabdára.
Ezután jöttek létre a Református Főgimnázium/Oláh József,Ferenczi Miklós ,Hankusz Ernő, az Eminescu liceum,Dumitraşcu Romeo,Dumitraşcu Mihai,Doboş Ghiţă a kereskedelmi iskola,Bumbuluţi Octavian,Sălăjan Ghiţă
Annak idején –trendy- volt kosarasnak lenni.
Az első leánycsapat tagjai szatmár szépei voltak-Debreceni Julia,Debreceni Adél,Kocsis Rozália,Kerekes Katalin,Pittner Katalin,Fógel Katalin.Nagy sportszerelmek és látványos szakításoknak voltam a tanúja.
A kosárlabda a legkedveltebb diáksporttá vált. Minden helyi iskolai bajnokságon heves küzdelmek folytak az igen nagyszámú diák nézősereg biztatása közepette.
Aztán a szatmár válogatott diákcsapatával kimerészkedtünk Váradra,Kolozsvárra,Marosvásáhelyre. Én aztán a Vásárhelyi Orvosi Egyetemen folytattam tanulmányaimat,nem elszakadva a kosárlabdától mert egy jó ideig a –Haladás és Dinamó-játékosa voltam az első osztályú nemzeti bejnokságban.1o év után miután hazakerültem a tanulmányaim és orvosi kötelességeim elvégzései után,barátaim ismét felkértek hogy segítsek nekik. Szívesen tettem mind amellett hogy a hivatásommal járó kötelezettségeim erősen igénybe vettek.
Az első profi csapatunk a városban a Lemnul,a faipari szakszervezetek által létrehozott csapat volt. Nagyon szép sportbázist építettek a régi telefon palotával szembe/Calea Traian-amit aztán később lebontottak és blokkok kerültek a helyére. Vasárnap délelőtt a mérkőzések a kis stadionban hatalmas érdeklődés mellett zajlottak le.
Ekkor már a kolozsvári –Metalul-a váradi Nac-és a vásárhelyi –Haladás –voltak a vendégeink-A csapatnak én voltam az edzője A csapat tagjai a következők voltak-Oláh József-Ferenczi Miklós,Panea Laci,Szaumftman Laci,Panek Anti,Muschici Barbu stb
A következő spotegyesületünk a szatmári –Voinţa-volt ahol Udvari István volt az edző és jómagam a szakosztályvezető elnök.
Itt már a férfi csapatunkkal az első osztályu nemzeti bajnokság második csoportjába jutottunk be.Vendégjátékosaink-Horea Pop-Erdei Valer,Szatmári L a váradi sportklubtól.
A legnagyobb problémánk az volt hogy nem volt megfelelő sporttermünk A mérkőzéseket  A Faipari iskola mühelytermében játszottuk,úgy hogy szombaton kiüritettük a termet az esztergapadoktól és hétfőn visszatettük őket.
A szatmári kosárlabda történtében kétségtelen a legnagyobb sikeret a Both edzőházaspár érte el akik-emberi létüket áldozták a szatmári kosárlabda érdekében. Egy jó ideig az egészségügyi sportegyesülat adminisztrativ patronálása alatt müködtek aminek az elnöke voltam.Nemzetközi szintü játékosokat neveltek-Balla Viorica-Mihali Diana stb.
De hasonló az érdeme Gyurkán Görgynek aki Trepszker Zoltán tervező mérnök barátommal létrehozták azt a spotbázist /termet ami örök értékü és biztosítja ennek a szép és kedvelt sportágnak a mindenkori fejlődését városunkban.


Feledhetelen szeretettel ölellek benneteket-spotttársatok és barátotok

                                                                             Bauer Béla

Szatmárnémeti 2012 November 4-én.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése