Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 18., kedd

SOKKOS ÁLLAPOTOK GYERMEKKORBAN


Sokkos állapotok gyermekkorban

Gyakran hallunk róluk, akár a tévében futó kórház-sorozatokban, de valójában tudjuk-e mit jelent a sokk, melyek az okai, jellemzői, milyen főbb típusai vannak, és hogyan lehet megoldani egy sokkos állapotot?

A sokk definíciószerűen a keringés heveny zavara, elégtelen szöveti keringéssel, amely azután a sejtek általános oxigénhiányához vezet. A sokk ellátása azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Milyen okai lehetnek?


Hypovolaemiás(folyadéktérfogat-csökkenés miatti)sokk
Ebben az esetben nagyobb vérvesztés lehet az ok, pl. aorta-repedés, nyelőcső- vagy gyomorvérzés, többszörös törések. Csökkenhet a vérplazma mennyisége is égés, vagy pl. hasnyálmirigy-gyulladás következtében. A sejt- (szövet-) közötti folyadékmennyiség csökkenése, pl. hányás, hasmenés, bélen lévő fisztula.
Cardiogen(szív- eredetű) sokk
Szívinfarktus, kamrai arritmia, tüdőembolia vagy az ún. szívtamponád következtében kialakuló sokk.

Szeptikus(fertőzéses)sokk
Főként Gram-negatív baktériumok okozhatják.

Anafilaxiás(heveny allergiás eredetű)sokk
Az erekben ún. vazoaktív anyagok szabadulnak fel, a már korábban érzékenyített antigénnel szemben és igen heves, életveszélyes allergiás reakció alakul ki.

Mi jellemző a sokkos állapotra?


A hypovolaemiás és cardiogen sokkban: sápadtság, a beteg hideg tapintatú, izzad és nyugtalan, szíve tachikardiás (gyorsabb), a pulzus gyenge, a vérnyomás alacsony, a vizelet csekély mennyiségű. Szeptikus sokkban: kezdetben a bőr melegebb, kipirosodott, a pulzus "ugrál", később jellemzően zavartság alakul ki.

Hogyan vizsgálja az orvos a sokkos állapotot?


Pulzus- és vérnyomás ellenőrzése, hőmérséklet, légzésfrekvencia és kiválasztott vizelet figyelése. Központi véna preparálás infúzió céljára. EKG vizsgálat, szívenzimek, hemoglobin, hematokrit, kreatinin, karbamid, ionok ellenőrzése, vércsoport meghatározás, tenyésztés a vérből, vérgázok.

Legfontosabb: a sokkos állapot kezelése


A kezelés mellett lehetőség szerint oki szinten is beavatkozik az orvos (és/vagy mentős), pl. vérzés megállítása, ha tályog van, annak felnyitása, az anafilaxiát okozó antigén megtalálása stb.
A kezelés módjai:
hypovolaemiás sokk esetén: 100% oxigén adása, keringő térfogat helyreállítása sóoldatokkal, és/vagy vérpótlással.
cardiogén sokkban: ágynyugalom, érzéstelenítés, trombózisoldó kezelés, aszpirin, a szívelégtelenség és aritmia gyógyszeres kezelése.
szeptikus sokk: folyadékpótlás infúzióban, antibiotikumok adása infúzióban, esetleges műtét
anafilaxiás sokk: infúziós folyadékpótlás, adrenalin, allergia-ellenes szerek (antihisztaminok, szteroid).
A sokkos állapot szövődményekkel is járhat, ezeket intenzív osztályon kell ellátni (pl. sokszervi elégtelenség, akut veseelégtelenség, akut légzőszervi elégtelenség, májelégtelenség stb.)
(forrás: Grace-Borley: Rövid sebészeti diagnosztika
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése