Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 26., szerda

LÉGY ÜDVÖZÜLVE SZENT KARÁCSONY


LÉGY ÜDVÖZÜLVE SZENT KARÁCSONY.


Amikor az ember a szeretteiről ír,bármilyen játékmestere is legyen a szép magyar szónak,nehezebben találja a megfelelőket a szeretet és emlékezés szépségének a kifejezésére. Mindez azért mert a szeretetnek nincs ortográfiája,,stilusa,irodalmi kelléktára,vagy hatásvadászatra itélt hangzatos cicomája.
                   Az igazi szeretet az csendes,mindent átölelő megfoghatatlan egyedi érzés ami még megmaradt a gyermekkorunkból ebben a nyakatekert csillogó-villogó világban.
                   Ma a 2012-es év karácsony első napján, emlékezni szeretnék a gyermekkori,diós,almás,szaloncukros karácsony fára,a deszkából összeeszkábált hintalóra és a csillagszórók sziporkázó fényére.
                   A karácsony esték minden mozzanata kitörölhetetlen emlék marad minden ember életében  Arra a szeretet áradatra ami ilyenkor főként a népes családoknál kifejezettebben érzékelhető.
Ilyen volt a mi családunk is. Köztük és bennük éltem le az életem, a történelem a sors, laskanyújtójának sodrása és állandó nyomása között.
                   Jómagam karácsony este a konyha ablakából, a  csipkésszélü hófehér kis függönyt elhúzva leselkedtem a hóboritotta fehér tájra de főként a csillagos égre,figyelve hogy látok-e egy angyalt aki gyermekeknek viszi a karácsonyfát.
Annak idején csikorgó hideg telek voltak.Szinte menetrendszerüen 5 és 6 óra között megjelent az ablak alatt a behavazott népes család apraja,nagyja-Keresztapám Podolák György minden esetben a –Nagyszent József-Dávid sarjával kezdte a kántálást.Vele és utána minden karácsonyi dalt elénekeltek.Leszállt az ég dicső királya-Mennyből az angyal,A kis Jézus megszületett.Isten gyermek kit irgalmad közénk lehozott
Újra átélve mindmáig a fülemben egy valóságos –örömódának tünt amit halottam.
Sokan voltak,elözönlötték az egész házat és a cipőtalpakra fagyott hó elolvadva,  szemléltető térképet hagyott maga után.A férfiak Erdődi fahéjas forralt bort ittak az anyák és gyerekek a hagyományos karácsonyi –foszlós kalácsot és –beiglit-fogyasztottak
Aztán mentek tovább hirdetve a hitet a szeretetben és békességben.
                   Na ! mondta édesanyám, kezdhetem elölről a takaritást, de az arcán a szeretet, békesség és az öröm érzése honolt.

Legyen áldott az emléketek !

Béla.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése