Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 15., szombat

MIT KELL TUDNUNK A KÖHÖGÉSRŐL


 MIT KELL TUDNUNK A KÖHÖGÉSRŐL
Ősztől tavaszig a házi gyermekorvosi rendelésen leggyakrabban hallott panasz a köhögés. Úgy gondolom, hogy időszerű körbejárni a témát és beszélni erről a roppant gyakori problémáról.


A köhögés a szervezet egyensúlyi állapotának felborulását jelzi, mi több a különféle károsodásokra – azaz betegségekre – adott válasz, amely az egyensúly helyreállítását szolgálja, egyben fontos, figyelemfelkeltő tünet is.
- A köhögést nem tudjuk meggyógyítani, megszüntetni, ha nem tudjuk, hogy mi váltja ki.
 Kevés olyan vezető betegségi tünet van, amelynek oka ennyire sokféle és szerteágazó lehet. Banális, orvosi vizsgálatot és gyógyszerszedést sem igénylő vírusbetegségektől, súlyos, halálos kórképekig terjedhet az okok spektruma.
Nagyon nagy segítség az orvos számára a szülő megfigyelése. A következőkre figyeljünk:
 • mikor kezdődött, milyen kiváltó okokra gyanakszunk ?
 • milyen jellegű – folytonos, szakaszos, rohamszerű, mélyről jövő, nedves vagy száraz, ugató, sípoló hang hallható-e, légszomj, mellkasi fájdalom kíséri-e ?
 • van-e köpetürítés és ha igen az milyen – vizes, tapadós, gennyes, zöldes, sárgás, barnás, véres ?
 • mi ront, vagy javít rajta – testhelyzet, hőmérséklet, pára, testmozgás, stb. ?
 • társul-e hozzá egyéb tünet – láz, orrfolyás, arc- és torokfájdalom, hányás, hasmenés, bőrelváltozások ?
 • milyen a gyermek általános állapota – bágyadt, fáradékony, aluszékony, elesett, étvágytalan vagy tökéletesen éli mindennapi életét a köhögés mellett ?
Ezeknek az adatoknak, jeleknek az orvos tudomására hozása, rendkívül komoly segítség a minél koraibb és pontosabb kórismézéshez! A köhögés okai között légúti és nem légúti betegségekre gondolunk.
A jobb érthetőség kedvéért megpróbálom először azokat az okokat ismertetni, amelyek köhögést kiváltó nem légúti betegségek:
 • nagyerek elváltozásai;
 • néhány szívbetegség;
 • pajzsmirigy megnagyobbodás;
 • a mediasztinum (a két tüdőfél között, a mellkas középvonalában elhelyezkedő üreg) betegségei, az itt található nyirokcsomók jó- vagy rosszindulatú daganatai;
 • gyógyszermellékhatások (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentők, stb.);
 • lelki (pszichés) okok.
A köhögés fent felsorolt okai nagyon ritkák, de gondolnunk kell rájuk!
 • Refluxbetegség
Utóbbival  gyakrabban találkozunk gyermekkorban.
-A kórfolyamat lényege az, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom működése nem tökéletes, így az erősen savas gyomortartalom egy része visszaáramlik a nyelőcsőbe, akár a garatig eljutva; innen belégzéssel  az alsó légutakig kerülhet, krónikus, nehezen kórismézhető okú köhögést kiváltva.
-Gyomorszáji és szegycsont mögötti égő fájdalom, garatirritáció lehet a refluxbetegség tünete; csecsemők és kisdedek esetében gyakori bukások esetén is gondolunk rá. A legtöbb esetben gyógyszerekkel megoldható a probléma, műtét elvégeztetésére nagyon ritkán kényszerülünk. A betegség helyes kezelése megszünteti a köhögést is.
Mielőtt rátérnék a köhögést kiváltó légúti betegségek tárgyalására, érdemes megismerni a légzőrendszer felépítését.


*
A légzőtraktus csőrendszer, amely legfontosabb feladata az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen oxigén eljuttatása a tüdőbe a gázcsere helyszínére, és a keletkezett széndioxid kivezetése a szervezetből.
-A légzőrendszert, felső és alsó légutak képezik, előbbi részei az orr- garatüreg, a dobüreg, a száj, az orrmelléküregek és a gége; utóbbi részei pedig a légcső, a hörgőfa és a tüdő.
 A felsorolt részek egy összefüggő, egész rendszert alkotnak, bármelyik szakasz megbetegedése többé- kevésbé kihat az egészre. A rendszerhez sorolhatjuk még a mellkast alkotó csontozatot, izomzatot, a rekeszizmot, ezek beidegzését, valamint a mellhártyát.
Az orvosi gondolkozásban, a kórismézési folyamatban megpróbáljuk a köhögés okát kideríteni, mert csak ennek ismeretében tudjuk gyógykezelni.
- Mint már említettem, igen sok és szerteágazó kórfolyamat jele lehet a köhögés. Legfontosabb annak eldöntése, hogy akut, vagy krónikus betegség áll-e a köhögés hátterében.
- Legtöbbször gyulladások okoznak köhögést. Ennek okai:
 • mikrobák, azaz baktériumok, vírusok és atípusos kórokozók – általában akut betegséget okoznak;
 • allergia – általában krónikus köhögéssel jár, de pl. erős allergén-terhelés akut tünetekhez is vezethet;
 • légszennyeződés, porbelégzés, egészségtelen lakókörnyezet, aktív és passzív dohányzás – krónikus hörgőgyulladás kiváltó oka lehet;
 • tuberculosis  (TBC) – ritka betegséggé vált, de nem hagyható figyelmen kívül a lehetősége;
Egyéb okok között gondolni kell a gyermekkorban nagyon ritkán előforduló daganatos megbetegedésekre;
- Ezeknél gyakoribb és gyors orvosi beavatkozás nélkül megfulladáshoz vezethető félrenyelésre, azaz idegentestnek a légutakba kerülésére!!!
A fent felsoroltak is különböző tüneteket okozhatnak, attól függően, hogy a légutak melyik része érintett. Egész más tüneteket idéz elő  egy játékgolyó, ha az orrban helyezkedik el, mint amikor azt félrenyelve lezárja pl. a jobb főhörgőt és ezáltal megakadályozza a jobb tüdőfélben a gázcserét!
Ha a köhögésről beszélünk, akkor annak akut, vagy krónikus volta mellett fel kell derítenünk a kiváltó okát és azt, hogy a légzőrendszer melyik szakasza érintett elsősorban. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kulcskérdés a szülő megfigyelése, tapasztalata !
-A gyermek vizsgálata során a garat és szájüreg áttekintése, valamint a tüdő meghallgatása rengeteg olyan információt nyújt, amellyel már pontosabb iránydiagnózis is felállítható, a kezelés megkezdhető.
- Kétségek és sikertelen kezelés esetén nyúlunk az egyéb diagnosztikus fegyvertárunkhoz.
- Laborvizsgálatokkal igazolhatjuk a gyulladás fennállását, annak bakteriális, vagy egyéb eredetét.
- Mikrobiológiai vizsgálatokat kérhetünk (garat-, köpetleoltás, szerológiák) a szóba jöhető mikrobák azonosítására.
-A mellkasröntgen nagyon sok elváltozás kórismézéséhez alapvető fontosságú. -Arcüreggyulladás is sokszor csak a radiológia segítségével igazolható. Légzésfunkcióval – ez rendelésemen is elérhető – a légzőrendszer által megmozgatott levegő térfogatok és áramlási sebességek mérésével igazolhatunk kórállapotokat és követhetjük nyomon azok lefolyását.
-Sok esetben gégészeti és gyermekpulmonológiai konzílium szükséges a köhögés hátterének tisztázásához.
Néhány gyakorlati tanács a köhögő gyerekek szüleinek:
·  Pontos megfigyelés !!!
·  Sürgősségi ellátást akkor vegyük igénybe, ha a gyermeknek erős fulladása, légszomja van; valamit ha félrenyelt !!!
·  Házipatikából köhögéscsillapítót csak akkor adjunk, ha a gyermeknek az alvását, pihenését zavaró száraz ingerköhögése van és csak azt is a legszükségesebb esetben és a lehető legrövidebb ideig — ne nyomjuk el a védekező mechanizmusokat és a tüneteket !!! Produktív köhögés esetén köptetőket és váladékoldókat — kellő körültekintéssel — rövid ideig adhatunk.
·  Türelem !!! A köhögést általában nem az orvos és a gyógyszerek szüntetik meg, hanem a gyermek szervezetének az immunrendszere. Egy közönséges vírusfertőzés kiváltotta köhögés akár 1-2 hétig is eltarthat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése