Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 13., csütörtök

MA MÁR ORVOSTÖRTÉNELMI RITKASÁG A -LÉPFENE/ANTRAX/,A RETTEGET KÓR.

EZ A SZÖNYŰ BETEGSÉG EZELŐTT 25-30 ÉVVEL MÉG ELŐFORDULT DE MA MÁR SZINTE TELJESEN ELTŰNK AZ ORVOSI GYAKORLATBÓL.A BEMUTATOT KÉPEN EGY 15 ÉVES GYERMEK SZEMÉT FERTŐZTE MEG ÉS OKOZOTT RAJTA IJESZTŐ HELYI ELVÁLTOZÁSOKAT.AZ ÉN GENERÁCIÓM MÉG TALÁLKOZOTT EZZEL A SZÖNYŰ FERTŐZŐ BETEGSÉGGEL.
RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ A BETEGSÉGRŐL-
Egy időben, valamikor 2001.-ben sokat lehetett hallani erről az alapvetően ritka, de mégis rettegett kórról. Annak idején az adta a hírek apropóját, hogy lépfenespórák segítségével próbáltak megölni nagyhatalmú személyeket/BIOTERRORIZMUS/
 
A kórokozó – idegen nevén Bacillus Anthracis – elsősorban állatokat, szarvasmarhát, juhokat, lovat betegít meg, és a fertőzött állaton keresztül juthat a baktérium az ember szervezetébe. Fertőzött hús feldolgozása vagy elfogyasztása során, vagy pl. juhok esetében a gyapjú feldolgozása közben a spórák belélegzésével.
A bőrön keresztül történő fertőződés is előfordulhat, amikor kisebb sérülésen keresztül jut a sebbe, majd onnan a vérkeringésbe a kórokozó.
A véletlen megbetegedés ma már igen ritka. Az elmúlt egy-két évtizedben, alig néhány bőrön keresztül történő fertőzésről tudunk, belégzés, vagy fertőzött étel elfogyasztása kapcsán kialakult betegségről, pedig több mint 30 éve nincs hír.
Az utolsó nagyszámú megbetedést 1979-ben jegyezték fel, amikor egy orosz anthrax gyártó üzemben a karbantartási munkák során, nagy mennyiségű spóra került a szellőzőberendezésen keresztül a levegőbe. A balesetet követő másfél hónapban 66 halállal végződő megbetegedés volt ebben a térségben.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése