Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. december 14., péntek

TÉLI FÜLPROBLÉMÁK GYERMEKEKNÉL


TÉLI  FÜLPROBLÉMÁK

1- A FŰLBÁNTALMAK ÖSSZEFÜGGÉSEI GYERMEKKORBAN

Rövid gyakorlati áttekintés.-



Gyermekkorban nem ritkák a fül gyulladásos megbetegedései. A külső fül is megbetegedhet, gyulladását okozhatja valamilyen fertőzés, például, ha piszkos körömmel megvakarta, és felsértette a külső hallójáratot a gyerek. Uszodában kapott fertőzés is lehet az ok.
A nátha fület érintő szövődményei a kicsiknél nagyon gyakoriak. A fülnyílás a külső hallójáraton keresztül – egy rövid csatornán át – vezet a dobhártyához. Az ennek a másik oldalán lévő kis üreg a középfül, amit egy cső, az úgynevezett Eustachkürt köt össze a garat hátsó részével. Ez a „kürt” a kisgyerekeknél viszonylag rövid és széles, a baktériumok könnyen átjutnak rajta, ezért a kicsiknél a kezeletlen, elhúzódó náthának előbb-utóbb fülgyulladás lesz a szövődménye. Még a hallásra is hatással van a gyakori középfül-probléma.
Az állandó orrváladéktól, orrmandula duzzanattól elzárt fülkürtben olyan változások jönnek létre, aminek következtében benyomódik a dobhártya, folyadék áramlik a járatokba, akadályozva a hallást.
A középfül gyulladása igen súlyossá válhat, komoly fájdalmat okozhat, magas lázzal, hányással járhat. Nagyon hirtelen kialakulhat, és a középfülben felgyülemlett fertőződött folyadék miatt átszakadhat a dobhártya. Ezt mindenképpen el kell kerülni, mert egyrészt fájdalmas, másrészt nehezen gyógyul be a seb. Ezért a gyerek fülfájását komolyan kell venni, és mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A szakember, ha szükség van rá, felszúrja a dobhártyát, és leszívja a felgyülemlett folyadékot. Ez érzéstelenítés mellett végezhető.
A középfülben felgyülemlő folyadék egyébként alapvetően steril, az orrüregből bejutó orrváladéktól válik fertőzötté. Ezért a súlyos középfülgyulladás elkerülésének egyik módja, hogy a náthás gyerek orrából rendszeresen eltávolítjuk a váladékot. Ha ő maga nem képes kellően tisztára kifújni az orrát, ma már egyszerűen porszívóra szerelhető orrszívó készüléket érdemes vásárolni, és ezzel orrcsepp használata után „kitakarítani” a váladékkal tömött járatokat.

2- A középfülgyulladások



Egyszerû hurutos középfülgyulladás (otitis media catarrhalis acuta simplex)
Oka a fülkürtmûködés zavara.

-A fülkürt nyálkahártyája, fõleg az orrgarati szájadék környékén megduzzad. Emiatt a fülkürt nyeléskor nem nyílik meg, nem jut levegõ a dobüregbe és a mastoideum sejtrendszerébe
A beteg panaszai a dobhártya „behúzódott” állapotából származnak: feszülés, tompaságérzet a fülben, esetleg enyhe fájdalom és a dobüregi vákuum mértékétõl függõ hallásromlás. Mûszeres hallásméréssel a hallásromlás nagyságrendje pontosan meghatározható.
Kezelés
A fülkürtmûködés helyreállítása a cél.

- Ennek érdekében fel kell deríteni az eredendõ okot, és azt meg kell szüntetni célirányos kezeléssel. Feltétlenül szükséges a nyálkahártyaduzzanat megszüntetését célzó orrcsepp használata, melyet helyes fekvõ testhelyzetben alkalmazni, hogy az orrüregen végigcsorogva eljusson a fülkürt orrgarati szájadékhoz.
- Mindenképpen pótolnunk kell a középfülbõl felszívódott levegõt. Ez gyakran elérhetõ erõteljes orrfúvással, vagy ún. Politzer-ballonnal történõ befúvással.


Gennyes középfülgyulladások

Heveny gennyes középfülgyulladás (otitis media suppuratíva acuta)
-A heveny gennyes középfülgyulladás bakteriális fertõzés következtében jön létre.

- Elõsegítõ tényezõ a fülkürt mûködésének zavara és a szervezet ellenállóképességének csökkenése.
-A leggyakrabban elõforduló kórokozók
: Streptococcus vagy Staphylococcus, a Haemopylus influenzae, de egyre gyakrabban találkozunk Gram-negatív kórokozókkal is.
A heveny gennyes középfülgyulladás leggyakrabban vagyis a fülkürtön keresztüli fertõzõdés által, az orr- és az orrgarat gyulladásaiból ascendálva jön létre, de kialakulhat haematogén úton, vagy a hallójárat felõli sérülés miatt is.
-A heveny gennyes középfülgyulladás klaszszikus képe egy rövidebb-hosszabb (néhány óra, vagy néhány nap) kórfolyamat eredményeként alakul ki.

-Ennek megfelelõen a folyamat egyes fázisaiban más-más panaszok
Kezdeti stádiumban még csak enyhe fájdalmakat panaszol, hallásromlása minimális, hõemelkedése van csupán, általános állapota alig romlik.
A következõ stádiumban.A gyermek  erõteljes fájdalmat és jelentõs mértékû hallásromlást panaszol.
A végkifejlet állapotában
a betegnek elviselhetetlen erõsségû fülfájdalma van, hallásromlása nagyfokú, láza magas, a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata tapintható, általános állapota, közérzete rossz, sápadt, elesett. Gyakori a hányinger, hányás, hasmenés.
A kezeletlen spontán perforáció bekövetkezte után a beteg megkönnyebbül
, fülfájása rohamosan csökken, majd megszûnik, láztalanná válik, általános állapota javul. A kezeletlen, spontán áttört heveny gennyes középfülgyulladás 3-4 hét alatt rendszerint meggyógyul, a perforáció általában záródik. A kezeletlen heveny gennyes középfülgyulladás azonban komoly szövõdményveszélyt jelent, kialakulhat heveny mastoiditis, arcidegbénulás, heveny gennyes belsõfül-gyulladás, vagy purulens meningitis. Létrejöhetnek egyéb intracranialis szövõdmények is.


Kezelés


. Kezdeti szakaszban gyógyulást eredményezhet megfelelõ dózisú és idõtartamú antibiotikus kezelés és orrcsepp alkalmazása.
- Elõrehaladottabb állapotban észlelt, vagy az antibiotikus kezelésre nem reagáló, továbbfejlõdõ folyamat esetén elsõdleges teendõ a genny lebocsátása, vagyis a dobhártya felmetszése, a paracentézis..

Az antibiotikum megválasztását tekintve soha ne adjunk ototoxikus antibiotikumot. Tekintettel arra, hogy kezdeti stádiumban bakteriológiai mintavételre nincs lehetõség, és a paracentézist követõen is csak 1-2 nap múlva kapunk eredményt, antibiotikumérzékenységre nem alapozhatjuk a gyógyszerválasztást. Tanácsoljuk a penicillin, vagy valamely antibiotikum-kombináció parenterális adását.


A heveny gennyes középfülgyulladás különleges formái

Fertõzõ betegségekhez társuló heveny gennyes középfülgyulladások

Ma már alig van jelentõségük, részben a fertõzõ betegségek visszaszorítása, részben hatékony kezelésük eredményeként. Elsõsorban a skarláthoz és a kanyaróhoz társulnak ezek a folyamatok

Influenzás középfülgyulladás
Különleges formája a heveny gennyes középfülgyulladásnak az influenzás középfülgyulladás. Nevezhetnénk vérzéses középfülgyulladásnak is. A dobüregben vér gyülemlik fel, mely vagy gennyedéssel egyidejûleg alakul ki, vagy késõbb bakteriális felülfertõzõdés miatt válik gennyessé. A panaszok és tünetek a korábban leírtakkal azonosak. A helyes diagnózishoz hozzásegít, hogy a dobhártya felszínén és a hallójáratban is véres hólyagok, bullák alakulnak ki. Nagyon gyakran okoz szövõdményt, ún. gyors csecsnyúlvány-gennyedést, mely azonnali mûtétet igényel.

3- Fülkürthurutról bővebben

A nátha szövődményei gyermekkorban nagyon gyakoriak, ezek közül is a fülkürt-hurut vezeti a sort. A fülkürt gyermekkori jellegzetességei magyarázzák a fülbetegségek gyakori előfordulását.
A vírusbetegség gyanánt kezdődő és bakteriális társfertőzés kapcsán veszélyessé váló folyamat az orrban kezdődik, útba ejti az arcüregeket, füleket, és a tüdőben fejeződik be. Ezt a folyamatot a könnyebb megértés kedvéért a mesebeli hétfejű sárkányhoz hasonlítottuk, lévén, hogy hét összefüggő kórkép komplex együtteséről van szó. Bármelyiket is fedezzük fel, csak a többi ismeretében válik ártalmatlanná.

Ki gondolná, hogy ennek a vékony kis csatornának, ami az orrüreget a középfüllel összeköti, milyen fontos szerepe van a fülbetegségek és a hallás szempontjából.

Gyengül a hallás

A fülkürt gyermekkori jellegzetességei magyarázzák a fülbetegségek gyakori előfordulását.
- Ebben az életkorban a fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb, mint a felnőtteknél. Emiatt a gyulladások az orr felől könnyebben bejutnak a csatornán a fülek felé. A fülkürt (Eustach-kürt) működését mindenki észleli saját magán, ha befogott orral nagyot nyel.
-Közben nagyot "reccsen" a fülünk, és észleljük, amint a nyelőmozgással levegő jut a középfülbe.
- Ha ez a mechanizmus zavart szenved, a középfül üregeiből felszívódik a levegő, gyengül a hallás.
Ez gyermekkorban a hurutos betegségek miatt gyakran bekövetkezik, mivel a fülkürt orrgarati nyílása a gyulladás folytán beszűkülhet, akár el is záródhat.
-Az orrmandula duzzanata sokszor hozzákapcsolódik a hurutos állapothoz
. Az anatómiai közelség miatt a duzzanat is akadályozhatja a fülkürtök szellőzését. Szerencsés esetben a kezdeti hurutos állapot rendezésével az orrmandula-problémák is megoldódnak.

Pattog, recseg, halláscsökkenést okoz

A fülkürt szellőzésének zavara a középfül működését jelentősen befolyásolja.
- A dobüreg nem kap levegő-utánpótlást, csökken a légnyomás az üregben, sőt negatív nyomás, szívóhatás lép fel. A vizsgáló orvosnak nemcsak az előző jel, de a dobhártya behúzódása, fénytelensége is segít a diagnózisban.
- Ez még alig jár halláscsökkenéssel, inkább pattogás, recsegés jelentkezik a nyelőmozgásokkal.
Ha tartós az elzáródás, a normál légköri nyomás helyett vákuum képződik a fülben. Ez a szívó hatás váltja ki a saját testnedvek kiválasztódását, ami előbb-utóbb kitölti a középfül üregrendszerét. Ez már mérhető halláscsökkenést eredményez
, amiről a szülők is gyakran beszámolnak. Elmondják, hogy a gyermek figyelmetlen, felerősíti a tv hangját.

A gyógyítás lehetőségei

A legfontosabb a folyamatot előidéző és fenntartó hurutos állapot, tehát a gennyes nátha és az arcüreggyulladás kezelése..

Mit tehet a szülő?

  • Az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása elsőrendű feladat (leszívás naponta többször is).
  • A leszívás után bennmaradt váladék oldása és a nyálkahártya-duzzanat lelohasztása orrszpré formájában bejuttatott gyógyszerrel (kapható a patikákban).
  • A fülmelegítés mint a legrégebbi fülgyógyító eljárás sokat segít.
  • - Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fülkagylókra helyezett lokális meleg javítja a fülkürtök működését, és ezáltal a középfül szellőzését.
  •  Alkalmazására a régi, sóval való fülmelegítés helyett egy nagyon praktikusan használható, több méretben kapható fülmelegítő sapkát készítettünk. OTO-THERM néven kapható a patikákban, gyógyászati segédeszköz boltokban, bababoltokban.
  •  
  •  Az orvos lehetőségei
Sajnos az is előfordul, hogy a fülkürt elzáródását az eddigiek szerint nem sikerül megoldani. Ilyenkor vékony kis műanyag csövet ültetünk a dobhártyába. Ezt természetesen csak akkor alkalmazzuk, ha az orr felőli élettani nyílást nem sikerül más módon felszabadítani.
Szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő.
- Az előzmények, tehát a gennyes nátha és az arcüreggyulladás korrekt kezelése mindezeket megelőzi, sok megpróbáltatástól kíméli meg a gyermeket és a szüleiket is egyaránt.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése